Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
OM OSS

LAKIS PSOMAS

När Lakis öppnade sitt första café i Stockholm visste han inget om kaffe men snabbt omvandlades denna ovisshet till en stor passion. Spola fram 10 år i tiden och Lakis har vunnit dubbla guld i Kaffe-SM, något som aldrig tidigare skett. 

Lakis började sin kafferesa för 10 år sedan i ett hål i väggen vid Hägerstensåsens tunnelbanestation. Drömmen om att bli egen företagare var starten på Lakis passion för kaffe. Utan att veta hur man brygger kaffe öppnades dörrarna upp till Lakis första café.

Lakis lärde sig snabbt om kaffets egenskaper och ville säkra att kunderna inte bara fick en god kopp kaffe utan en hel upplevelse. Sen dess har Lakis drivit tre kaffebarer runt om i Stockholm.

2023 vann Lakis dubbla guld i kaffe-SM, bryggkaffe och barista. I barista kategorin serverar man fyra espresso, fyra mjölkbaserade kaffedrycker och fyra signatur drinkar. På 15 minuter. I bryggkaffe-kategorin ska man brygga det bästa bryggkaffet för tre smakdomare och se till att smak beskrivningen matchar det som domarna smakar.  

Vilken kaffesort är din favorit?

Jag har länge haft ett intresse för bryggkaffe och att brygga genom en handbrygg, men också maskinbyggare. Men efter båda SM vinsterna där man döms på sin förmåga att hantera olika kaffesorter och bryggmetoder verkar det som att jag även har en känsla för espresso.

Hur brygger man den perfekta koppen kaffe?

Använd alltid kaffe av hög kvalitet, mal gärna hela bönor själv innan du brygger det. Tips är, desto finare malningsgrad desto starkare kaffe får du i koppen. Grövre malningsgrad blir svagare. Viktigt är också att dosera rätt. Jag rekommenderar 50-60 gram kaffe till 1 liter vatten. 

SE LAKIS PSOMAS I FILMEN - VÄGEN MOT VM

Lakis Barista cup

Barista cup

Kaffe lemonad

 

 

Lakis kaffelemonad med bubblor 

Använd ditt överblivna bryggkaffe i en frisk sommardryck. 

Kaffelemonad med bubbelvatten

  • Fyll glaset med is.
  • Häll 1 dl bryggkaffe (gärna gårdagens)
  • Pressa i en halv pressad citron.
  • Toppa upp gaset med bubbelvatten.
  • Ha i en klick honung för lite sötma. 
  •  

Njut!