Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
OM OSS

LAKIS PSOMAS

När Lakis öppnade sitt första café i Stockholm visste han inget om kaffe men snabbt omvandlades denna ovisshet till en stor passion. Spola fram 10 år i tiden och Lakis har vunnit dubbla guld i Kaffe-SM, något som aldrig tidigare skett. 

Lakis började sin kafferesa för 10 år sedan i ett hål i väggen vid Hägerstensåsens tunnelbanestation. Drömmen om att bli egen företagare var starten på Lakis passion för kaffe. Utan att veta hur man brygger kaffe öppnades dörrarna upp till Lakis första café.

Lakis lärde sig snabbt om kaffets egenskaper och ville säkra att kunderna inte bara fick en god kopp kaffe utan en hel upplevelse. Sen dess har Lakis drivit tre kaffebarer runt om i Stockholm.

2023 vann Lakis dubbla guld i kaffe-SM, bryggkaffe och barista. I barista kategorin serverar man fyra espresso, fyra mjölkbaserade kaffedrycker och fyra signatur drinkar. På 15 minuter. I bryggkaffe-kategorin ska man brygga det bästa bryggkaffet för tre smakdomare och se till att smak beskrivningen matchar det som domarna smakar. 2024 briljerar Lakis igen och vinner Barista Cup för andra året i rad. 

Vilken kaffesort är din favorit?

Jag har länge haft ett intresse för bryggkaffe och att brygga genom en handbrygg, men också maskinbyggare. Men efter båda SM vinsterna där man döms på sin förmåga att hantera olika kaffesorter och bryggmetoder verkar det som att jag även har en känsla för espresso.

Hur brygger man den perfekta koppen kaffe?

Använd alltid kaffe av hög kvalitet, mal gärna hela bönor själv innan du brygger det. Tips är, desto finare malningsgrad desto starkare kaffe får du i koppen. Grövre malningsgrad blir svagare. Viktigt är också att dosera rätt. Jag rekommenderar 50-60 gram kaffe till 1 liter vatten. 

HUR GÅR TÄVLINGARNA TILL?

Barista Cup

Tävlanden tillreder fyra espresso, fyra mjölkbaserade kaffedrycker och fyra signaturdrycker. Allt sker på 15 minuter. Bedömning sker baserat på smak, renlighet, kreativitet, teknisk kunskap och övergripande presentation.

Brewers Cup

Samtliga tävlanden brygger och serverar två typer drycker, varav en är obligatorisk och en valfri. Den obligatoriska görs på hela bönor som bestäms av tävlingsdelegationen. För den valfria drycken får tävlanden själv välja bönor och kaffet serveras med en presentation. Helheten ligger till grund för bedömningen. Finalisterna gör en tredje dryck, på valfria bönor.
LÄR DIG BRYGGMETODER MED LAKIS

LAKIS RESA MOT VM

Följ Lakis på sin resa mot VM, i hans förberedelser och tankar, där vi varje vecka kommer ut med en ny video. Själva tävlingarna under VM går att följa via livestream.
STREAMA HÄR
AVSNITT 1
Följ vår Advisory Barista Lakis på sin väg mot World Coffee Championships i Sydkorea 1-4 maj.
AVSNITT 2
I detta avsnitt berättar Lakis om den första serveringen och hur man brygger den perfekta espresson.
AVSNITT 3
I detta avsnitt går Lakis igenom den andra serveringen och att finna och skapa den perfekta harmonin mellan mjölk och espresso.

Lakis Barista cup

Barista cup

LAKIS KAFFELEMONAD MED BUBBLOR 

Använd ditt överblivna bryggkaffe i en frisk sommardryck. 

Fyll glaset med is.
Häll 1 dl bryggkaffe (gärna gårdagens)
Pressa i en halv pressad citron.
Toppa upp glaset med bubbelvatten.
Ha i en klick honung för lite sötma. 

Njut! 
GÖR LÄCKRA KAFFEDRYCKER