Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
ZOÉGAS HISTORIA

MARIA ZOÉGA

I alla år har vi hävdat att Carlos Zoéga grundade Zoégas i Helsingborg 1886. Det är i och för sig riktigt, men bara halva sanningen. Maria Zoéga, Carlos hustru, stod inte passiv vid sidan av sin make. Tvärtom hade hon stor del i grundandet av Zoégas, och låg även bakom företagets expansion efter Carlos plötsliga död endast två år efter starten. Trots det har Maria ofta hamnat i skuggan av Carlos. Det vill vi ändra på nu genom att ge Maria hennes rättmätiga plats som medgrundare av Zoégas.

ATT SYNLIGGÖRA DET OSYNLIGA

Det är tyvärr alltför vanligt att kvinnor får stå tillbaka för männen i historieböckerna. Exemplen är många och kan ofta skyllas på hur samhället sett ut genom historien. Men det tar inte bort det faktum att vi på Zoégas borde ha synat vår egen historia bättre. Så låt oss därför ta det från början.

FOTOGRAFEN OCH KAFFEHANDLAREN

Maria Tufvesdotter Thunéll föds 1860 i norra Skåne. Hon är en kreativ person som börjar sin entreprenörskarriär med att sälja äpplen på torget i Ängelholm, och vid 24-års ålder driver hon sin egen fotoateljé i Landskrona. Här träffar Maria snart Carlos Zoéga och de förälskar sig i varandra. Carlos föddes i Sverige, men emigrerade 1871 till Brasilien där han sedermera började handla med kaffe. 1881 flyttade Carlos tillbaka till Sverige och startade sin egen kaffehandel i Landskrona med fokus på mörkrostat kaffe.

MED PASSIONEN SOM DRIVKRAFT

Maria och Carlos gifter sig 1885 och Maria byter namn till Zoéga. Hon delar Carlos passion för mörkrostat kaffe och de fattar snart beslutet att flytta till Helsingborg för att tillsammans satsa på kaffehandel. På den här tiden är alla gifta kvinnor omyndiga, men eftersom Maria är en erfaren entreprenör är det ingen långsökt tanke att hon spelar en betydande roll i den kommande etableringen. Den 30 november 1886 grundas Zoégas i Helsingborg.

SORG SVART SOM KAFFE

Två år efter starten av Zoégas, drabbas Maria av flera hårda slag som ska komma att påverka hennes fortsatta liv och gärning. Maria är gravid med den lilla familjens andra barn när Carlos mamma går bort den 16 april. Knappt ett dygn senare blir Carlos hastigt sjuk och dör samma dag. Kvar står Maria med en tvåårig dotter, sitt ofödda barn och ett företag som fortfarande befinner sig i sin linda. Men det ska bli värre. En månad efter att sonen fötts, dör han i plötslig spädbarnsdöd. Mörkret sänker sig över Maria.

picture of signature

 

 

MARIA RESER SIG OCH TAR KOMMANDOT

Det är i livets svåraste stunder som en människas sanna karaktär visar sig. I allt det fasansfulla reser sig Maria och kavlar upp ärmarna. Hon har ett barn att ta hand om och en verksamhet att sköta. Maria skrider till verket och promenerar outtröttligt från kafé till kafé i Helsingborg för att marknadsföra och sälja hennes och Carlos livsdröm – det goda mörkrostade kaffet från Zoégas.

FRAMGÅNGEN DRAR BLICKARNA TILL SIG

Affärerna tar fart och Marias ansträngningar och framgångar går inte obemärkta förbi. Snart börjar hon få erbjudanden om att sälja Zoégas. Kanske såg den tidens spekulanter en möjlighet att enkelt lägga beslag på en potentiell guldgruva, som på grund av olyckliga omständigheter hamnat i händerna på en ensamstående mamma. Maria avböjer vänligt men bestämt alla inviter. Hon är fast besluten om att lyckas på egen hand.
 

Maria Zoéga
Maria Zoéga Skånerost

DEN NYA LIVSKAMRATEN

Några år förflyter, Zoégas växer stadigt och är nu en välmående verksamhet. Det är vid denna tid som Maria träffar och gifter sig med konditorn Johan Svensson. Johan tar hennes namn och börjar engagera sig i företaget. Tillsammans får de sonen Rudolf som efter Marias död 1940 ska komma att ta över Zoégas och driva det långt in på 60-talet. Men det är en annan historia. Nu befinner vi oss fortfarande i början av 1900-talet och Maria och Johan har stora planer för Zoégas.

TVÅ KLASSISKA KAFFEBLANDNINGAR

1903 lanserar Maria och Johan kaffeblandningen som ska komma att bli en av Zoégas absoluta bästsäljare, Mollbergs Blandning. Blandningen tas fram på beställning av krögaren på Hotell Mollberg i Helsingborg, ett anrikt och vackert hotell som är i drift än idag. Femton år senare, 1918, har Rudolf börjat i företaget och tillsammans skapar de Horns Blandning på beställning av familjen bakom Hotell Horn (numera Savoy) i Malmö. Idag är kaffeblandningen mer känd som Skånerost och är Zoégas mest sålda genom tiderna.

HÅLLBARHET ÖVER TID

Zoégas erbjuder idag en uppsjö av smakrika kaffeblandningar gjorda på hållbart certifierat kaffe, helt i Marias anda. För just uthålligheten och långsiktigheten är något vi tagit med oss från hennes sätt att arbeta. Även det kvinnliga entreprenörskapet går som en röd tråd genom Zoégas verksamhet. Från Maria själv, till alla de kvinnliga kaffeodlare som vi samarbetar med i vårt hållbarhetsinitiativ Coffee By Women. Genom utbildning i hållbar odling och ledarskap kan kvinnorna trygga sin försörjning och stärka sin position i lokalsamhället, till fördel för både dem själva och deras familjer.

ETT LEVANDE LIVSVERK

Maria Zoéga är en av många kvinnor i historien vars livsgärning kastar sitt ljus långt in i framtiden – men som uppmärksammas för lite för sina insatser. Därför skriver vi nu om vår historia för att Maria ska få sin rättmätiga plats som officiell medgrundare av Zoégas i Helsingborg. Maria betydde allt för Zoégas, och gör än idag. Bästa sättet vi kan hedra henne och hennes livsverk på, är att driva Zoégas vidare med samma passion som hon. Det lovar vi dig Maria.