Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
INSPIRATION

ATT VÄLJA ROSTNINGSGRAD

Rostningsgraden har en väldigt stor påverkan på smaken på kaffet. Ett ljust rostat kaffe är ofta syrligare och lättare medan ett mörkrostat kaffe är kraftfullare. Skillnaden är central när du står i kaffehyllan och ska välja kaffe.

Kaffebönornas ursprung och kvalitet är mycket viktigt, men det är i rostningsprocessen som kaffets alla smakämnen och härliga arom tas fram. Råa kaffebönor är gröna och utan rostningen skulle kaffe smaka blaskigt och svagt.

När råkaffe rostas expanderar bönorna med ungefär 30%. Skulle kaffet rostas för mycket förstörs en del av oljorna. Resultatet blir en bitter och frän smak utan arom och fyllighet. Rostas kaffet däremot för lite utvecklas inte alla oljor och kaffet blir svagt. Vid perfekt rostning framträder varje bönas optimala smakprofil.

Alla Zoégas produkter har en unik rostningsprofil där tid och temperatur noggrant provats ut för varje böna. Med en av Europas modernaste rostar som är datorstyrda följer varje rostning de programmerade profilerna. Rostningen avbryts i exakt rätt sekund och temperaturen justeras i 1/10 grad. Till skillnad från handrostat kaffe får vi extremt bra kontroll över den för smaken så viktiga rostningen. Resultatet alltid håller samma höga kvalitet.

LJUSROST

Ljusrostade kaffebönor har en blek brun färgton och är rostade vid ca 180-250°C. Smaken är syrlig och får typiskt söt, fruktig och blommig karaktär. Zoégas har inget ljusrostat kaffe i sortimentet då smaken anses vara för svag.

MELLANROST

Mellanrostade kaffebönor har en mellanbrun färg och är rostade vid ca 210-220°C. Smaken är liksom ljusrost ofta fruktig och blommig, med en rund karaktär och mindre syrlighet än ljusrost. De syrliga tonerna i mellanrost passar ofta bra till gräddiga bakverk och bröd.

MÖRKROST

Mörkrostade kaffebönor är mörkbruna och rostade vid 220-240°C. Smaken har låg syra och är kraftfull, men viss kärvhet. Endast kaffesorter av riktigt hög kvalitet tål att mörkrostas. Därför har mörkrost också blivit ett uttryck för kaffe med hög kvalitet. Zoégas har alltid satsat på fina råvaror och var först med mörkrost i Sverige. Som marknadsledare på mörkrost erbjuder Zoégas det bredaste sortimentet och utvecklar ständigt nya blandningar för varje smak och gom. Fördelen med mörkrost är förutom den fylliga och rika smaken, att du doserar mindre. Kaffet räcker helt enkelt till fler koppar. Den låga syran i mörkrost gör att kaffet ofta passar bra till salta och syrliga bakverk och tilltugg.

EXTRA MÖRKROST

Extra mörkrostade kaffebönor är mörkbruna, nästan svarta. Det krävs bönor av hög kvalitet och extrem precision för att inte bränna bönorna. Men resultatet är ett väldigt fylligt och smakrikt kaffe som fungerar utmärkt med mörk choklad och mjölk