Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll

ZOÉGAS INTRODUCERAR SPÅRBARHETSTEKNOLOGI

ZOÉGAS HÅLLBARHETSPROGRAM
Allt fler konsumenter vill att produkterna ska vara producerade med ansvar för människor och miljö. Det är viktigt för Zoégas att konsumenterna känner sig trygga med det kaffe de dricker och därför har vi nu valt att göra vårt sommarkaffe spårbart hela vägen med hjälp av den omtalade blockkedje-tekniken.
FÖLJ KAFFETS VÄG FRÅN BÖNA TILL KOPP

På kaffeförpackningen finns en QR-kod som leder konsumenten in på en websida för att läsa om varje steg i kaffets väg från böna till kaffekopp. Konsumenten kan genom att skanna koden få information om var kaffet odlats, när det plockats, när och var det skeppats från och när det rostats och koppats på Zoégas i Helsingborg. Konsumenten kan också läsa om sex av de fantastiska odlare som bidragit med kaffe till Zoégas Ltd Edition Summer 2020. På detta sätt får konsumenterna en inblick i hur komplext det är med kaffeodling. Samtidigt tillfredsställs önskan om transparens och insyn i värdekedjan vilket gör att konsumenterna kan känna sig trygga med sitt val av kaffe.

Digitala lösningar spelar en allt viktigare roll för att skapa en mer hållbar och transparent kaffebransch. De gör det möjligt att dela information och öka kunskap bland odlare, att identifiera risker samt att förbättra kvalitén på kontrollen av odlare vid certifiering. Uppgifterna som används för Zoegas-blockkedjeprojektet baseras bland annat på allmänt tillgänglig information från revisionsrapporter från certifierade odlingar, säger Marcus Schaefer nordisk representant för Rainforest Alliance

"Zoégas är, vad jag vet, det första kaffevarumärket i Sverige, att använda blockchainteknik för att garantera och visa kaffets spårbarhet."
MINETTE ROSÉN, RÅKAFFEANSVARIG PÅ ZOÉGAS.
Kvinna har kaffebönor i sin hand
Zoégas introducerade blockshain, spårbarhetsteknologi med Sommarkaffet 2020. Tekniken medförde att varje enskild odling i kaffeblandningen kunde härledas. Möt odlarna i som bidrog med bönor till Sommarkaffet 2020:

MÖT ODLAREN: IMANISHIMWE CLAUDINE

Redan 2015 började hon odla kaffe. Allt började med att hon fick lära sig allt om kaffe från sin kloka farfar. Det var även hans mark och kaffeträd hon sedan fick ärva.

Hennes förhoppning är att kaffepriserna går upp så att hon kan investera ännu mer i sin odling för att öka hennes kaffeproduktion och på så sätt öka sin inkomst.

Hennes ledord är: ”Var tålmodig och med tiden kan du uppskatta det hårda arbete du gjort!”

Odlare i ett kaffefält

MÖT ODLAREN: JORGE ALBERTO GALLEGO CARMONA

Jorge Alberto Gallego Carmona, 43 år gammal, gift och med tre barn.

Jorge lärde sig om kaffe tidigt av sin far. 1996 köpte han egen mark och startade sin egna kaffeverksamhet. Farmen ligger högt uppe och i en zon med speciellt mikroklimat. Rättare sagt varma temperaturer och vindar under dagen, men svalare under natten vilket ger väldigt hög kvalitet och en originalitet i kaffebönorna.
odlare med kaffesäckar

MÖT ODLAREN: JOSÉ VILLEGAS

José Villegas, kallas Chepe av både familj & vänner.

Redan som sex-åring började han lära sig om kaffe. Närskolan var slut ville han ivrigt lära sig mer om kaffe och kaffeodling. 1983 tog han till slut över familjens kaffeodling. Chepe var alltid mån om att lära sig nya saker, 1999 reste han utomlands och kom först tillbaka till Colombia 11 år senare. Något av det första han gjorde väl tillbaka i landet var att köpa en kaffefarm, El Edén i regionen Valle De Cauca José Villegas, kallas Chepe av både familj & vänner
Kaffeodlare