Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
INSPIRATION

BRYGGMETODER

Det finns flera olika fysiska tekniker för att tillreda bryggkaffe: kokning (klassiskt kokkaffe, turkiskt kaffe, perkolatorkaffe), tryck (espresso, moka, aeropress, sifonbryggare), gravitation (bryggkaffe, droppkaffe), dragning (presskanna, inverterad aeropress). Alla har olika fördelar och förmågor att extrahera smak. Här redovisar vi för några av teknikerna.
BRYGGKAFFE

Det finns en uppsjö av kaffebryggare på marknaden att välja mellan. Tekniken går ut på att vattnet hettas upp och får droppa över det malda kaffet som ligger i ett kaffefilter som placerats över kannan. Använd Zoégas malda kaffe som är anpassat för konsumentbryggare eller köp hela bönor och mal kaffet själv.

För bästa resultat bör bryggaren ha en effekt på minst 1100W, dels för att vattnet ska nå rätt temperatur (92-96 grader) och dels för att vattnet ska rinna igenom kaffet lagom fort. Följ några av våra tips för att alltid få bästa smak, bryggning efter bryggning.

REGLER FÖR BRYGGKAFFE

Använd färskt kaffe

Använd rengjord utrustning

Använd friskt kallt vatten till bryggningen

Anpassa doseringen efter din bryggare

Använd alltid rätt malningsgrad - Zoégas malda kaffe är anpassat för bryggkaffe

Välj en kaffebryggare med bryggtemperatur mellan 92-96 grader

Vänta tills hela bryggningen är klar - det första kaffet som rinner igenom är alltid starkare

Ha kaffet på max 30 minuters varmhållning, sedan börjar kaffets smak brytas ned - häll gärna över kaffet på termos istället

Blanda inte gammalt kaffe med nybryggt - använd istället överblivet kaffe som smaksättare i sås, marinad, bakning, eller frys ner till kaffeisbitar

coffee machine

 

PRESSKAFFE

I en presskanna används grovmalda bönor för att separera kaffekornen från det färdiga kaffet. Malningsgraden brukar benämnas ”press” på kaffekvarnar. Förutom Zoégas Presso som säljs som färdigmalet grovt kaffe för presskanna, kan du med en egen kvarn välja mellan en uppsjö av hela bönor från Zoégas och på så sätt få en större smakvariation. Använd 50-60 g grovmalet kaffe per liter vatten.
presskaffe
AEROPRESS

Aeropress uppfanns 2005 och är en av de senaste bryggmetoderna i kaffevärlden. Kaffet blandas direkt i bryggaren och resultatet ger ett fantastiskt rent kaffe med espressokaraktär. Metoden har snabbt blivit populär som ett enkelt sätt att laga exceptionellt smakrikt kaffe.

 

GÖR SÅ HÄR

1 Förbered Aeropressen genom att sätta i ett pappersfilter i filterhållaren och förfukta det.

2 Fyll på uppmätt malt kaffe i cylindern, ca 17g för 2,5 dl vatten.

3 Häll i 80-gradigt vatten som motsvarar kaffedoseringen. För varmtvatten kan ge kaffet för mycket bitterhet.

4 Rör om så att alla kaffekorn blandas med vattnet och låt dra i 3-4 minuter.

5 Montera filterhållaren och vänd Aeropressen över ett uppvämt glas eller en kopp. Pressa försiktigt med ett jämnt tryck ända till botten.

6 Servera direkt.

aeropress

 

MOKABRYGGAREN

Saknar du espressomaskin kan du endera använda en mokabryggare, en kaffekanna som du ställer direkt på spisplattan. Det finmalda espressokaffet packas lätt i filtret.

mutteripannu

 

ESPRESSOMASKIN

Espresso tillagas bäst i en espressomaskin och med finmalt espressokaffe. En espresso är mycket mer koncentrerad än en vanlig kopp bryggkaffe; man brukar tala om 4-5 cl färdig dryck. Kaffepulvret ska vara finmalt och ska packas relativt hårt i maskinens filterhållare. Det bör sedan ta 20-30 sekunder för vattnet att tryckas igenom kaffepulvret.

espressomachine

 

KAPSELMASKIN

Nescafé Dolce Gusto är en kapselmaskin som ger dig både varma och kalla drycker superenkelt - placera kapseln och tryck på knappen! Välj bland Zoégas espresso, Zoégas cappuccino, Zoégas Mollbergs, Zoégas Morgonstund. Du bestämmer själv hur starkt eller svagt du vill ha kaffet och får alltid dina favoriter fräscha och nybryggda.

family having moning coffee