Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
INSPIRATION

BRYGGMETODER

Det finns flera olika fysiska tekniker för att tillreda bryggkaffe: kokning (klassiskt kokkaffe, turkiskt kaffe, perkolatorkaffe), tryck (espresso, moka, aeropress, sifonbryggare), gravitation (bryggkaffe, droppkaffe), dragning (presskanna, inverterad aeropress). Alla har olika fördelar och förmågor att extrahera smak. Här redovisar vi för några av teknikerna. Det viktiga och det du kan påverka själv för att få den smak du önskar på kaffet är dosering, malningsgrad och bryggtid.

BRYGGKAFFE

coffee machine

 

Det finns en uppsjö av kaffebryggare på marknaden att välja mellan. Tekniken går ut på att vattnet hettas upp och får droppa över det malda kaffet som ligger i ett kaffefilter som placerats över kannan. Använd Zoégas malda kaffe som är anpassat för konsumentbryggare eller köp hela bönor och mal kaffet själv.

För bästa resultat bör bryggaren ha en effekt på minst 1100W, dels för att vattnet ska nå rätt temperatur (92-96 grader) och dels för att vattnet ska rinna igenom kaffet lagom fort. Följ några av våra tips för att alltid få bästa smak, bryggning efter bryggning.

  REGLER FÖR BRYGGKAFFE

   

  • Använd färskt kaffe
  • Använd rengjord utrustning
  • Använd friskt kallt vatten till bryggningen
  • Anpassa doseringen efter din bryggare
  • Använd alltid rätt malningsgrad - Zoégas malda kaffe är anpassat för bryggkaffe
  • Välj en kaffebryggare med bryggtemperatur mellan 92-96 grader
  • Vänta tills hela bryggningen är klar - det första kaffet som rinner igenom är alltid starkare
  • Ha kaffet på max 30 minuters varmhållning, sedan börjar kaffets smak brytas ned - häll gärna över kaffet på termos istället
  • Blanda inte gammalt kaffe med nybryggt - använd istället överblivet kaffe som smaksättare i sås, marinad, bakning, eller frys ner till kaffeisbitar

   DROPPKAFFE

   Droppkaffe, en tidlös klassiker inom kaffevärlden, har varit en följeslagare i våra vardagar i decennier och fortsätter att vara en pålitlig favorit.

   PRESSKAFFE

   I en presskanna används grovmalda bönor för att separera kaffekornen från det färdiga kaffet. Malningsgraden brukar benämnas ”press” på kaffekvarnar. Förutom Zoégas Presso som säljs som färdigmalet grovt kaffe för presskanna, kan du med en egen kvarn välja mellan en uppsjö av hela bönor från Zoégas och på så sätt få en större smakvariation. Använd 50-60 g grovmalet kaffe per liter vatten.
   presskaffe

   AEROPRESS

   Aeropress uppfanns 2005 och är en av de senaste bryggmetoderna i kaffevärlden. Kaffet blandas direkt i bryggaren och resultatet ger ett fantastiskt rent kaffe med espressokaraktär. Metoden har snabbt blivit populär som ett enkelt sätt att laga exceptionellt smakrikt kaffe.

   GÖR SÅ HÄR

   1. Förbered Aeropressen genom att sätta i ett pappersfilter i filterhållaren och förfukta det.

   2. Fyll på uppmätt malt kaffe i cylindern, ca 17g för 2,5 dl vatten.

   3. Häll i 80-gradigt vatten som motsvarar kaffedoseringen. För varmtvatten kan ge kaffet för mycket bitterhet.

   4. Rör om så att alla kaffekorn blandas med vattnet och låt dra i 3-4 minuter.

   5. Montera filterhållaren och vänd Aeropressen över ett uppvämt glas eller en kopp. Pressa försiktigt med ett jämnt tryck ända till botten.

   6. Servera direkt.

   aeropress

    

   MOKABRYGGAREN

   mutteripannu

    

   En mokabryggare är en traditionell kaffebryggare som används för att göra kaffe på spisen.

    

   Här är en steg-för-steg-guide för att använda en mokabryggare:

    

   1. Fyll vattenbehållaren: Skruva av den övre delen av mokabryggaren och fyll vattenbehållaren med kallt vatten. Var noga med att inte fylla över maxnivån.
    
   2. Fyll kaffefiltret: Placera det nedre filtret i bryggarens nedre del och fyll det med finmalt kaffe. Använd en kaffeskopa eller mät upp rätt mängd enligt tillverkarens rekommendationer.
   3. Montera mokabryggaren: Skruva på den övre delen av bryggaren på den nedre delen. Se till att den är ordentligt åtdragen för att undvika läckage.
    
   4. Placera mokabryggaren på spisen: Placera mokabryggaren på spisen på medelhög värme. Se till att handtaget inte är över lågorna för att undvika att det blir varmt.

    

   5. Vänta på att kaffet ska bryggas: Vänta tills vattnet i den nedre delen av bryggaren börjar koka. Detta kommer att skapa tryck som tvingar vattnet upp genom kaffefiltret och ner i den övre delen av bryggaren.

    

   6. Ta bort från värmen: När kaffet har bryggts och du hör ett bubblande ljud, ta bort mokabryggaren från värmen och låt den svalna något.

    

   7. Servera kaffet: När mokabryggaren har svalnat tillräckligt, skruva av den övre delen och häll upp kaffet i koppar eller kannor. Var försiktig eftersom bryggaren och handtaget kan vara varmt.

    

   Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner för din specifika mokabryggare, eftersom det kan finnas små variationer i användningen. Men generellt sett följer du dessa steg för att använda en mokabryggare och njuta av en god kopp kaffe.

   ESPRESSOMASKIN

   espressomachine

    

   Espresso tillagas bäst i en espressomaskin och med finmalt espressokaffe. En espresso är mycket mer koncentrerad än en vanlig kopp bryggkaffe; man brukar tala om 4-5 cl färdig dryck. Kaffepulvret ska vara finmalt och ska packas relativt hårt i maskinens filterhållare. Det bör sedan ta 20-30 sekunder för vattnet att tryckas igenom kaffepulvret.

   Här är en grundläggande guide för att göra kaffe med en espressomaskin:

    

   1. Förbered maskinen: Fyll vattenbehållaren med friskt kallt vatten och se till att den är ordentligt på plats i maskinen. Se också till att brygggruppen är ren och redo att användas.

    

   2. Förvärm maskinen: Starta espressomaskinen och låt den förvärmas enligt tillverkarens rekommendationer. Detta kan ta några minuter och är viktigt för att säkerställa att vattnet når rätt temperatur för att brygga kaffet.

    

   3. Mal kaffebönor: Mal färska kaffebönor till en finmalning. Mängden kaffe du behöver beror på din personliga smak och maskinens kapacitet. Generellt sett använder man cirka 18-20 gram kaffe för en dubbel espresso.
   4. Packa kaffet: Ta en tamper (en verktyg för att packa kaffet) och jämna till kaffet i brygggruppen. Använd en jämn och stadig tryck för att packa kaffet jämnt och undvik att överpacka det.

    

   5. Brygg kaffet: Placera espressokopparna under bryggmunstycket och starta bryggprocessen. Vattnet kommer att pressas genom det packade kaffet och bilda en koncentrerad espresso. Bryggningstiden kan variera beroende på maskinen och dina preferenser.

    

   6. Stoppa bryggningen: När du har fått den mängd espresso du vill ha, stoppa bryggprocessen genom att stänga av maskinen eller trycka på stoppknappen.

    

   7. Servera kaffet: Ta bort kopparna från maskinen och servera din espresso direkt. Du kan dricka den som den är eller använda den som bas för andra kaffedrycker som cappuccino eller latte.

   KAPSELMASKIN

   Nescafé Dolce Gusto är en kapselmaskin som ger dig både varma och kalla drycker superenkelt - placera kapseln och tryck på knappen! Välj bland Zoégas espresso, Zoégas cappuccino, Zoégas Mollbergs, Zoégas Morgonstund. Du bestämmer själv hur starkt eller svagt du vill ha kaffet och får alltid dina favoriter fräscha och nybryggda.

   family having moning coffee