Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
INSPIRATION

KOPPNING

En kaffekoppning hemma kan öppna nya dörrar till kaffets fantastiska värld. Du behöver inte vara någon expert - det är enkelt att njuta av de upplevelser som kaffet ger, samtidigt som det finns hur mycket som helst att lära sig för den som vill. Kaffe är en av våra smakrikaste drycker med över 800 smakämnen – ungefär dubbelt så många som vin.
UPPTÄCK ZOÉGAS PRODUKTER

Varje dag provsmakar Zoégas professionella sensoriker minst 200 koppar kaffe per person och dag. Alla har de passionen, nyfikenheten och det djupa intresset för kaffe gemensamt. Med vältränade smaklökar och kontrollerar de råkaffe, rostat kaffe och paketerat kaffe för att säkerställa smak och kvalitet.

En enkel smakprovning hemma, kan öppna nya dörrar till kaffets fantastiska värld. Du som vill prova och jämföra olika kaffeblandningar behöver inte vara någon expert för att förstå grundprinciperna. Det är enkelt att njuta av de upplevelser som kaffet och provningen ger, samtidigt som det finns hur mycket som helst att lära sig för den som vill.

 

SMAKNYANSER

Att upptäcka olika smaknyanser i kaffet blir bara roligare och mer intressant ju mer du provar. Till en början blir uppgiften enklare om du letar efter nyanser som du känner från andra sammanhang. I de flesta kaffeblandningar kan du till exempel finna smaknyanser som i olika hög grad påminner om en eller flera av följande bekanta grupper:

Fruktiga toner

– liknande dem hos röda äpplen, svarta vinbär och röda bär

Friska toner

– som påminner om citrusfrukter, gröna äpplen och fläder

Kryddiga toner

– som kan föra tankarna till kardemumma, kanel, vanilj och hasselnötter

Mörka toner

– som ofta kan återfinnas i choklad, tobak, lakrits och kakao

SMAKHJULET

Kaffe är en extremt smakrik dryck, med över 800 smakämnen. Det är ungefär dubbelt så många som vin. De många smakerna gör kaffet till ett fantastiskt komplement till maträtter och desserter.
Med hjälp av Zoégas smakhjul kan du öva på att idenfiteria de olika smaknyanserna i ditt kaffe. Känner du bäriga toner av röda vinbär, eller kanske söta toner av smörkola?
Smakhjulet

GÖR EN KAFFE
KOPPNING HEMMA

DET ÄR BÅDE ENKELT OCH ROLIGT ATT GÖRA EN EGEN KAFFEKOPPNING HEMMA.
STEG 1

FÖRBEREDELSE

DU BEHÖVER
2 OLIKA KAFFEN
2 KOPPAR
1 SKED
Dosera 2 matskedar kaffe i varje kopp och fyll upp med vatten. Efter 2 minuter är det lagom att dofta på kaffet och jämföra de olika aromerna varje kaffe förmedlar. Efter 4 minuter har kaffet extraherat färdigt och kommit ner i temperatur.
kvinna häller kaffe i två Zoégas koppar
STEG 2

PROVNING

1. Skrapa av skorpan på toppen av varje kopp med skeden.
2. Stick ner näsan i den första koppen så att du tydligt känner kaffets karaktäristiska doft.
3. Ta lite kaffe på skeden vid ytan och sörpla in tillsammans med mycket luft i munnen. Låt drycken skölja genom munhålan och fundera på vilka smaker och nyanser du känner innan du sväljer eller spottar ut.
4. Upptäck eftersmaken och notera hur länge den håller sig kvar.
Ta gärna en klunk vatten och skölj din sked innan det är dags att ge sig på nästa kopp.
kvinna smakar på kaffe
STEG 3

BEDÖMNING

Att upptäcka olika smaknyanser i kaffet blir enklare om du letar efter nyanser som du känner igen från andra sammanhang. Kanske känner du:

FRUKTIGA TONER
Liknande dem hos röda äpplen, svarta vinbär och röda bär.

FRISKA TONER
Som påminner om citrus-frukter, gröna äpplen och fläder.

KRYDDIGA TONER
Som påminner om karde-mumma, kanel, vanilj och hasselnötter.

MÖRKA TONER
Som ofta kan återfinnas i choklad, tobak, lakrits och kakao
två koppningskoppar med kaffe
TESTA DINA KAFFEKUNSKAPER OCH FÅ CHANSEN ATT VINNA ETT UNIKT KAFFEMÄSTARKIT!
VINN KAFFEKOPPNINGSKIT