Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
INSPIRATION

KAFFETS HISTORIA & URSPRUNG

Sedan kaffet kom till Sverige på 1600-talet har drycken ökat i popularitet. Idag dricker vi i Sverige näst mest kaffe i världen efter Finland. Men när upptäcktes drycken i världen?

Kaffeträdet har vuxit i västra Afrika i ca 4000 år. Men enligt myten var det först 5-600 år e Kr som kaffebäret började konsumeras av människor.

BERÄTTELSEN OM GETTERNA SOM ÅT KAFFEBÄR

I ett bergsområde i södra Etiopien levde för cirka 1200 år sedan en herde som hette Kaldi. En dag tyckte han att hans getter uppförde sig underligt; de hoppade omkring och Kaldi tyckte det såg ut som om de dansade. Getterna hade ätit röda bär från en buske och Kaldi insåg att det var bären som gjorde getterna så pigga.

Upptäckten av kaffeträdets bär härleds enligt historien om Kaldi till bergstrakterna i sydvästra Etiopien. Därifrån spreds drycken vidare till den arabiska halvön. Från början kokade och åt man trädets bär och blad och inte förrän under 1200-talet började man rosta kaffebönan. Ursprungligen var kaffet en sällsynt vara som betraktades som en religiös dryck och ansågs ha medicinska egenskaper. Med tiden blev den allt populärare och spreds vidare via handelsvägarna såväl öster- som norrut. Till Europa kom kaffet på 1600-talet och det första importerade halvkilot kaffe i Sverige kom 1685. År 1756 förbjöds kaffedrickande och det sista kaffeförbudet upphävdes först 1822.

bild på kvinna och hennes barn kvinna med två kaffeplantor

BETYDELSEFULLA URSPRUNGSLÄNDER OCH KAFFEDISTRIKT

Kaffe från Centralamerika associeras ofta med Guatemala och Costa Rica. I princip hela regionen producerar emellertid högklassiga tvättade Arabicakaffe, från Mexico i norr till Panama i söder och Jamaica och Dominikanska Republiken i öster. I Guatemala odlas kaffe på flera ställen på en höjd upp till 2000 m över havet. Det regnar regelbundet, på vissa ställen så mycket som motsvarande 5000 mm per år. Guatemala har högt anseende som kvalitetsproducent. En region i landet är Huehuetenango nära gränsen till Mexiko. Kaffe härifrån karaktäriseras av fruktighet och wineyness med fyllighet. En annan region är Antigua utanför Guatemala City, vars rika vulkaniska jord bidrar till ett utsökt mycket välbalanserat och aromrikt kaffe. Kaffe från Costa Rica kännetecknas av fin fyllighet och skarp friskhet med citrusnoter. 

Kaffet odlas på en höjd upp till 1600 m över havet. De bästa kaffena, som exempelvis Tarrazukaffe, växer i området kring Central Valley, kring huvudstaden San José. Även Mexico producerar kaffe av världsklass, framförallt i de över 1200 meter höga bergen i Chiapas och Oaxaca. Här finns kaffet Altura, som känns igen på sin mjuka aromrika fyllighet och balanserade friskhet. Kaffe från Nicaragua växer också i vulkanisk jord upp till 1800 m över havet. Områden kända för sina fina kvaliteter är bl a Jinotega och Matagalpa. Kaffe härifrån karaktäriseras av en sötaktig balanserad fyllighet och arom som på senare år har fått fina utmärkelser i speciality segmentet. Jamaica Blue Mountain är ett av världens dyraste kaffe. Smakmässigt finns det många alternativ från Centralamerika men detta kaffe har gjort sig ett namn eftersom det levereras i trätunnor i stället för säckar.

Brasilien är världens största kaffeproducent, 2010 producerade landet ca 55 miljoner säckar à 60 kg. Omkring hälften av alla bönor som importeras till Sverige kommer härifrån. Den kvalitet som importeras till Sverige kallas Santos och har fått sitt namn efter den stora utskeppningshamnen för kaffe. Landet har en modern, mångfaldig och väl utvecklad produktion. I Brasilien produceras främst otvättad Arabica som soltorkas och ger en neutral karaktär. De flesta rosterier använder Santos kaffe som en bas i sina blandningar. De kaffe Zoégas köper är en kvalitet som kallas pärlböna, peaberry. Eftersom en böna har fått all kraft i bäret är den lite friskare och passar särskilt bra till Zoégas mörka rostar. Endast 7-10% av skörden består av pärlbönor.

Colombia är världens andra största producent av Arabica-kaffe efter Brasilien och den största av tvättad Arabica. Plantagerna ligger på Andernas sluttningar upp till 1800 m över havet. Jordmånen är vulkaniskt aska och odlas av mer än 500 000 odlare. Kaffe från Colombia har en fin, balanserad fyllighet och kraftfull, fruktig smak. Colombia skiljer sig också från andra producentländer, som oftast ”bara” har en skörd, genom att ha två skördar - en huvudskörd i oktober och en mellanskörd i maj, mitaca. Ett annat producentland i Sydamerika är Peru. Här odlas högvuxet kaffe med medium fyllighet och medium friskhet.

Det finns flera länder i östra Afrika som producerar fina tvättade Arabica-kaffe. Enligt sägnen är det i Etiopien som historien om kaffe börjar och Arabica-plantan kommer i från. I höglandet i de västra – sydvästra delarna finns kaffe från områdena Sidamo och Yirgacheffe. Sidamo-kaffe kännetecknas av en behaglig kryddighet och fyllighet, med inslag av bergamott. Yirgacheffe-kaffe är kryddiga och fruktiga. Kaffet växer på upp till 2000 m över havet i vulkanisk jord. I Kenya odlas allt kaffe i vulkanisk jord på ca 1600- 1700 meters höjd, framför allt i området mellan Mount Kenyas sluttningar och huvudstaden Nairobi. Det unika klimatet ger två skördeperioder; en huvudskörd, main crop, och en efterskörd, fly crop. Kvaliteten från Kenya är mycket hög och anses av många vara en av de absolut bästa i världen. Ett fint kaffe härifrån är fylligt med en distinkt svartvinbärssmak och en skarp friskhet som går åt citrushållet. Zoégas har köpt kaffe från Kenya i över 70 år.