Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll

HÅLLBAR KONSUMTION

ZOÉGAS HÅLLBARHETSPROGRAM
Zoégas riktlinje för hållbar konsumtion innebär; att kunna köpa det vi behöver för att tillgodose våra behov, utan att äventyra framtida generationers möjligheter att kunna tillgodose sina. Vi uppmuntrar hållbar konsumtion och tipsar om hur du kan bli en mer omtänksam kaffekonsument.

DOSERA RÄTT FÖR BÄSTA SMAK OCH OPTIMERAD RESURSFÖRBRUKNING

Visste du att alla kaffevarumärken rekommenderar olika dosering dvs. du behöver olika mycket kaffe per kopp?
För att få fram den tänkta smaken på ditt kaffe är det därför viktigt att dosera enligt rekommendationen, vilken oftast indikeras på kaffeförpackningarna. Alla Zoégas kaffeblandningar för filterkaffe doserar 6,25g/kopp (1,25dl vatten).

Dessutom blir följden av en lägre dosering generellt att mindre resurser förbrukas per kopp kaffe – Färre bönor plockas, det krävs mindre frakt, mindre belastning på produktion och energi, mindre förpackningsmaterial osv. Zoégas är med hänsyn till detta ett smart val av kaffe!

BESTÄLL DITT ZOÉGAS DOSERINGSMÅTT
Zoégas kaffemått

KAFFESUMP ÄR FINFIN PEELING

Visste du att du kan använda din kaffesump som en härlig skrubb, som kan användas på så väl kropp som ansikte. Snällt mot planeten, enkelt och ekonomiskt. Sumpen bidrar med att exfoliera, eliminera döda hudceller och får igång din blodcirkulation. Resultatet, en mjuk hud med en fin lyster.
händer med kaffeskrubb och skrubb i bakgrunden

ANVÄND ETT FLERGÅNGSKAFFEFILTER

Välj ett flergångskaffefilter av metall eller tyg som kan användas om och om igen.
Kaffebruggare med flergångskaffefilter

SPARA KAFFESKVÄTTARNA

Har du överblivet kaffe efter bryggning. Släng det inte.
Använd istället några av våra tips:

Både chokladbollar, kladdkaka och matbröd får en fylligare smak med en skvätt kaffe. Ställ in det överblivna kaffet i kylen eller frysen och använd senare för att göra en läcker iskaffedrink. Använd kaffe i din marinad, smaksätt sillen eller ge din gulash en extra smakdimension. Kaffe är en elegant smakhöjare.
isbitar gjorda av kaffe

FÅ TRÄDGÅRDEN ATT SPRUDLA

Använd kaffesump för att hålla sniglar borta från trädgårdslandet. Kaffesump i komposten tillför kväve vilket stimulerar nedbrytningen. Det är en suverän gödning för t ex Azalea, Rhododendron och andra växter.
En skål med kaffesump med en växt i bakgrunden

SKÖLJ MUGGEN

Dricker du kaffe flera gånger under dagen? Använd din mugg flera gånger. Undvik onödig disk och skölj bara ur muggen.
tom kaffekopp med kaffesump

ANVÄND TERMOS

Om du häller ditt nybrygda Zoégas-kaffe i en termos, så håller det sig gott och varmt längre. På så sätt minimerar du onödigt svinn.
Kaffetermos med grön bakgrund

KÄLLSORTERA DIN FÖRPACKNING OCH SAMLA POÄNG MED BOWER-APPEN

En stor andel plastförpackningar slängs idag i hushållssoporna istället för att sorteras. Här kan alla göra skillnad genom att hjälpas åt. Vi på Zoégas vill uppmuntra och premiera källsorteringen genom samarbete med Bower återvinningsapp: Ladda ner Bower-appen, scanna streckkoden på din Zoégasförpackning och källsortera. Du samlar då poäng direkt i appen som kan bytas mot värdecheckar eller skänkas till välgörenhet.
LÄS OM BOWER HÄR
Bild på bowerappen på en mobilskärmer