Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
ZOÉGAS HISTORIA

MÖRKROST SEDAN 1886

Zoégas grundades av Carlos och Maria Zoéga, 1886 i Helsingborg. Kärleken och passionen för riktigt gott kaffe har levt vidare sedan dess, och har varit grunden för Zoégas framgång.

Carlos och Maria Zoéga träffades i Landskrona, kärlek uppstod och de bildade snart familj. Men de delade även en annan passion – det goda mörkrostade kaffet. Tillsammans lämnade de därför Landskrona och flyttade till Helsingborg för att starta kaffehandel där. Den 30 november 1886 startar Zoégas i Helsingborg och grunden läggs till det goda kaffe som idag dricks över hela vårt avlånga land.

CARLOS OCH MARIA

Carlos Zoéga föddes i Sverige 1850, men emigrerade 1871 till Brasilien där han sedermea började handla med kaffe. 1881 flyttde han tillbaka till Sverige och bosatte sig i Landskrona. Maria Tufvesdotter Thunéll föddes 1860 i norra Skåne. Hon började sin entreprenörskarriär med att sälja äpplen på torget i Ängelholm, och vid 24-års ålder drev hon sin egen fotoateljé i Landskrona.

ZOÉGAS FÖRHISTORIA – ÅREN I LANDSKRONA

Med en kaffebrännare för 90 kr och en kaffekvarn för 83 kr öppnade Carlos år 1881 kaffehandel i staden. Carlos valde att specialisera sig på mörkrostat kaffe eftersom han tyckte att mörkrostade kaffebönor smakade godare än annat kaffe på marknaden som fanns på 1880-talet. Carlos och Maria träffas i Landskrona i början av 1880-talet. 1885 gifter de sig och Maria byter namn till Zoéga. Hon delar Carlos passion för mörkrostat kaffe och de fattar snart beslutet att flytta till Helsingborg för att tillsammans satsa på kaffehandel.

EN PÄRLA I HELSINGBORGS NÄRINGSLIV

”Härmed får jag för den ärade allmänheten tillkännagifva att jag i morgon öppnar Kaffe-, Socker- och Théhandel i N:o 27 Kullagatan…”. Så stod det i öppningsannonsen den 30 november 1886. Därmed hade Helsingborg fått vad som så småningom skulle visa sig bli en vackert skimrande pärla i stadens näringsliv.

Att Carlos står som ensam ägare i annonsen har sannolikt att göra med att gifta kvinnor på den här tiden är omyndiga och Marias roll blir därmed osynliggjord. Men hennes tidigare entreprenörskap, och det tragiska som ska hända bara inom ett par år efter starten, tyder på att hon i allra högsta grad var involverad i etableringen av Zoégas i Helsingborg. Butiken fanns i gatuplanet på Kullagatan med bostaden ovanför. Kaffebrännaren placerades på vinden där också råkaffet förvarades. Snart flyttades dock rosteriet ner i källaren.

Maria och Carlos Zoéga

 

Artikel

 

ETT TUFFT ÅR

Två år efter starten av Zoégas var Maria gravid med den lilla familjens andra barn när Carlos mamma gick bort den 16 april. Knappt ett dygn senare blev Carlos hastigt sjuk och dog samma dag. Kvar stod Maria med en tvåårig dotter, sitt ofödda barn och ett företag som fortfarande befann sig i sin linda. Men det skulle bli värre. En månad efter att sonen föddes, dog han i plötslig spädbarnsdöd. I allt det fasansfulla reste sig dock Maria och kavlade upp ärmarna. Hon hade ett barn att ta hand om och en verksamhet att sköta. Maria skred till verket och promenerade outtröttligt från kafé till kafé i Helsingborg för att marknadsföra och sälja hennes och Carlos livsdröm – det goda mörkrostade kaffet från Zoégas.

zoégas kaffeburk

 

FRAMGÅNGEN DRAR BLICKARNA TILL SIG

Affärerna tog fart och Marias ansträngningar och framgångar gick inte obemärkta förbi. Snart började hon få erbjudanden om att sälja Zoégas. Kanske såg den tidens spekulanter en möjlighet att enkelt lägga beslag på en potentiell guldgruva, som på grund av olyckliga omständigheter hamnat i händerna på en ensamstående mamma. Men Maria avböjde vänligt men bestämt alla inviter då hon var fast besluten om att lyckas på egen hand.

DEN NYA LIVSKAMRATEN

Några år förflöt, Zoégas växte stadigt till en välmående verksamhet. Det är vid denna tid som Maria träffade och gifte sig med konditorn Johan Svensson. Johan tog hennes namn och började engagera sig i företaget. Tillsammans fick de sonen Rudolf som efter Marias död 1940 ska komma att ta över Zoégas och driva det långt in på 60-talet.

FLYTTEN TILL DROTTNINGGATAN

1902 flyttades såväl verksamhet som bostad till Drottninggatan 30 i Helsingborg. 1903 blev en milstolpe i företagets historia. Då skapades Mollbergs Blandning. Femton år senare, 1918, skapades Horns blandning, som senare döptes om till Skånerost. Båda var banbrytande kaffeblandningar och finns fortfarande som spjutspetsar på marknaden nästan ett sekel senare. Den kaffekunskap som Carlos Zoéga fört med sig från Brasilien bildade en stomme, som sedan utvecklades inom familjen i generation efter generation.

”ATT KOMPONERA EN KAFFEBLANDNING KAN I NÅGON MÅN JÄMFÖRAS MED ATT KOMPONERA MUSIK”

Så uttryckte Rudolf Zoéga senare kaffetillverkningens magi. Han hade börjat i firman 1913 och vid faderns död 1923 övertog han rollen som företagets chef och ägare. I slutet av tjugotalet köptes en ny rostmaskin in från Amerika. Den kunde rosta uppåt 240 kg kaffe åt gången, men hos Zoégas nöjde man sig med 180 kg – av en enda anledning. För att få högsta möjliga kvalitet.

 

"Att komponera en kaffeblandning kan i någon mån jämföras med att komponera musik "
RUDOLF ZOÉGA
bild på rudolf zoéga

DET MODERNA ZOÉGAS

1952 flyttades verksamheten till Ängelholmsvägen och en helt nybyggd anläggning med ett av Europas modernaste rosterier. Samma anläggning som vi verkar i idag, även om den sedan dess ständigt utvecklats på samma sätt som resten av verksamheten med ambitionen att leverera ett riktigt gott kaffe. 1986, exakt 100 år efter grundandet, övertog AB Findus, eller Nestlé Sverige AB som företaget heter idag, aktiemajoriteten i Zoégas Kaffe AB. Det som gjorde köpet möjligt var den kvalitetsfilosofi de båda företagen hade. En kvalitet som vi arbetar hårt för att skapa genom omsorgsfullt val av råkaffe i kombination med duktiga yrkesmänniskor som verkligen bryr sig om resultatet. Utan Maria Zoéga, som drev företaget vidare efter Carlos tragiska bortgång, vet vi inte var Zoégas hade varit idag. Hennes entreprenörsanda och den tro på kaffehantverket som hon delade med Carlos, och senare Johan, gör att vi har dem och deras barn att tacka för att vi idag kan dricka Zoégas goda kaffe!
gamla bilder på zoegas fabriken