INSPIRATION
DE VANLIGA KAFFEDRYCKERNA
SVART KAFFE
Den svarta koppen kaffe är mångas favorit, både med och utan mjölk, och den kan njutas både varm och kall.
SVART KAFFE
Svart kaffe kan tillagas på flera olika sätt.
Läs om flera tillagningsmetoder här.
Läs om flera tillagningsmetoder här.
CAFÉ AU LAIT
Hälften bryggkaffe och hälften varm mjölk.
COLD BREW
Häll 100g malet kaffe och 1 liter vatten i en sluten behållare. Låt stå 1 dygn i kylen. Sila kaffet och njut med isbitar. Cold brew smakar också gott med mjölk.
ESPRESSOBASERADE
Espresso är grunden i alla kaffedrinkar för professionella baristas på coffeshops runt om i världen. Här har vi samlat de populäraste, med tydliga tillredningsproportioner.
ESPRESSO
3-4 cl espresso
DUBBEL ESPRESSO
6-8 cl espresso
ESPRESSO MACCHIATO
6 cl espresso
1 cl skummad mjölk
1 cl skummad mjölk
RISTRETTO
2-2,5 cl espresso
kortare bryggning
kortare bryggning
LUNGO
9 cl espresso
längre bryggning
längre bryggning
CORTADO
6 cl espresso
6 cl skummad mjölk
6 cl skummad mjölk
CAPPUCCINO
3-4 cl espresso
9 cl varm mjölk
6 cl mjölkskum
9 cl varm mjölk
6 cl mjölkskum
AMERICANO
Dubbel espresso (6 cl)
och 9 cl hett vatten
och 9 cl hett vatten
LATTE MACCHIATO
3 cl espresso
ca 22 cl skummad mjölk
ca 22 cl skummad mjölk
FLAT WHITE
En dubbel ristretto (5 cl) med 15 cl lättskummad mjölk
CAFFÉ LATTE
6 cl espresso
ca 22 cl skummad mjölk
ca 22 cl skummad mjölk
LITE MER OVANLIGA SPECIALITETER
Här bjuder vi på några lite mindre vanliga, men mycket goda espressobaserade klassiker.
CON PANNA
En espresso med en klick vispad grädde på toppen.
FREDDO
En kyld espresso med lite socker.
CORRETTO
En espresso med 1–2 cl sprit (rom, grappa eller sambuca).
ROMANO
En espresso med lite citronskal.
CAPPUCCINO SCURO
Cappuccino med en extra shot espresso.
MAROCCHINO
En espresso med kakao på creman. Häll sedan på lika mycket varm och skummad mjölk.
SHAKERATO
En espresso med lite socker och isbitar som skakas i en shaker. Serveras utan isbitar i ett glas.
CAFFÈ MOCHA
Blanda en doppio espresso med chokladpulver och fyll upp med varm och skummad mjölk. Serveras gärna med en klick vispad grädde.
FRAPPÉ DI CAFFÉ
Blanda espresso, mjölk, socker och is i en mixer (en slags espressomilkshake).