Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Om oss

Om oss

Gott kaffe är vårt hantverk och passion. Som ledare och experter inom mörkrost utvecklar vi ständigt nya mörkrostblandningar med spännande ursprung, för att inspirera dig till att utforska just din goda smak. 

Bakom varje detalj - från böna till den smakfulla ZOÉGAS-koppen finns ett gediget kaffehantverk skapat med passion och en stor dos kärlek. Oavsett vilken kaffekaraktär som passar din ZOÉGAS-stund kommer vi alltid att leverera kaffe av högsta kvalitet som är smakrikt med lång eftersmak.

Rostning

Carlos och Maria Zoéga grundade Zoégas i Helsingborg år 1886. Några år tidigare hade de två träffats i Landskrona, kärlek uppstod och de bildade snart familj. Men de delade även en annan passion – det goda mörkrostade kaffet. Tillsammans lämnade de därför Landskrona och flyttade till Helsingborg för att starta kaffehandel där.  Den 30 november 1886 startar Zoégas i Helsingborg och grunden läggs till det goda kaffe som idag dricks över hela vårt avlånga land.

CARLOS OCH MARIA

Carlos Zoéga föddes i Sverige 1850, men emigrerade 1871 till Brasilien där han sedermea började handla med kaffe. 1881 flyttde han tillbaka till Sverige och bosatte sig i Landskrona. Maria Tufvesdotter Thunéll föddes 1860 i norra Skåne. Hon började sin entreprenörskarriär med att sälja äpplen på torget i Ängelholm, och vid 24-års ålder drev hon sin egen fotoateljé i Landskrona.

ZOÉGAS FÖRHISTORIA – ÅREN I LANDSKRONA

Med en kaffebrännare för 90 kr och en kaffekvarn för 83 kr öppnade Carlos år 1881 kaffehandel i staden. Carlos valde att specialisera sig på mörkrostat kaffe eftersom han tyckte att mörkrostade kaffebönor smakade godare än annat kaffe på marknaden som fanns på 1880-talet. Carlos och Maria träffas i Landskrona i början av 1880-talet. 1885 gifter de sig och Maria byter namn till Zoéga. Hon delar Carlos passion för mörkrostat kaffe och de fattar snart beslutet att flytta till Helsingborg för att tillsammans satsa på kaffehandel.

ZOÉGAS är grundaren Carlos skapelse men utan Marias entreprenörsanda och tron på produkten och varumärket vet vi inte var ZOÉGAS hade varit idag eller om det överhuvudtaget hade existerat. Det måste trots allt ha funnits anledningar till att det fanns folk som ville köpa kafferosteriet efter Carlos död liksom att Johan valde att ta sin frus efternamn. Många såg potential i verksamheten men vem vet, hade andra lyckats lika bra som Maria Zoéga, den dolda stjärnan bakom Carlos Zoéga och verksamheten ZOÉGAS Kafferosteris framgång?

Maria Zoéga
Carlos Zoéga

COFFEE BY WOMEN

ZOÉGAS egna hållbarhetsinitiativ Coffee by Women skapar tusentals nya kvinnliga kaffeentreprenörer i Östafrika. Fler än 50 000 kaffeodlare i Kenya och Rwanda har utbildats sedan 2011 och vi kommer fortsätta med Coffee by Women även i framtiden.

Coffee by women

KAFFENÖRDERI & TRENDER

Visste du att..
Endast 0,1 grader kan göra stor skillnad i rostprocessen och våra rostmästare ser till att rostningen får ett perfekt resultat, gång efter gång..

Vi gillar att nörda ner oss i varje enskild detalj i vårt kaffehantverk och har genom åren samlat på oss kaffekunskap från hela världen. Lär dig mer om hantverket bakom kaffet och kommande trender inom kaffevärlden.

Kaffenörderi
Coffee by women fabric

VANLIGA FRÅGOR

ÖNSKEMÅL ATT KOMMA I KONTAKT MED OSS,

för att ställa en fråga, ge en komplimang eller har ett klagomål.

Du är alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst med diverse frågor and synpynkter. Klicka här

KAN VI BLI SPONSRADE AV ER?

Vi har dessvärre inte möjlighet att sponsra privatpersoner, föreningar, skolor etc. med kaffe eller annat material. Vi har satt en plan för vår sponsring som sträcker sig till ett fåtal strategiska samarbetspartners samt några enstaka större arrangemang.

Olika bönor