Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll

VI LÄR KVINNOR I ZAMBIA ATT KÖRA TRAKTOR

ZOÉGAS HÅLLBARHETSPROGRAM
Kaffe är inget som traditionellt har odlats i Zambia och det var först på 1980-talet som man började satsa på storskalig kaffeodling. Ofta blev kvinnornas roll att plocka kaffebären, medan männen körde alla maskiner. Så småningom insåg man på den odling som Zoégas samarbetar med, vilken outnyttjad kraft kvinnorna innebar och idag kör 80 kvinnor på odlingen traktor. 28-åriga Helen är en av dem...
”Jag arbetade tidigare som hårfrisörska men när jag hörde talas om möjligheten att utbilda mig, så tog jag den. Nu har jag arbetat som traktorförare i 2,5 år och jag tjänar mycket bättre nu. Jag har öppnat ett sparkonto och lyckats spara lite pengar varje månad”

Helen, Kaffeodlare i Zambia
Kvinna som kör traktor

ZOÉGAS SKAPAR MÖJLIGHETER TILL FÖRSÖRJNING

Kaffeodlingen är områdets största arbetsgivare som även satsar på att se till att det finns rent vatten i byarna och sanitetsfaciliteter i form av toalettmoduler med vatten.

Det lönar sig ofta för både familj och samhälle, att stötta kvinnor inom kaffeodling i deras yrkesmässiga utveckling. Zoégas leverantör hävdar även att de kvinnliga traktorförarna kör varsammare och tar bättre hand om traktorerna än männen. Satsningen har varit framgångsrik för både kvinnorna och odlingen och nästa steg är att börja utbilda kvinnliga bulldozerförare.
Kaffebönor i ett träd