Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll

VI LÄR KVINNOR I ZAMBIA ATT KÖRA TRAKTOR

ZOÉGAS HÅLLBARHETSPROGRAM
Kaffe är inget som traditionellt har odlats i Zambia och det var först på 1980-talet som man började satsa på storskalig kaffeodling. Ofta blev kvinnornas roll att plocka kaffebären, medan männen körde alla maskiner. Så småningom insåg man på den odling som Zoégas samarbetar med, vilken outnyttjad kraft kvinnorna innebar och idag kör 80 kvinnor på odlingen traktor. 28-åriga Helen är en av dem...
”Jag arbetade tidigare som hårfrisörska men när jag hörde talas om möjligheten att utbilda mig, så tog jag den. Nu har jag arbetat som traktorförare i 2,5 år och jag tjänar mycket bättre nu. Jag har öppnat ett sparkonto och lyckats spara lite pengar varje månad”

Helen, Kaffeodlare i Zambia

Helen är en av de kvinnor som har tagit chansen att utbilda sig och byta yrkesbana. Hon är ett exempel på hur satsningar på kvinnors yrkesmässiga utveckling inom kaffeodlingen kan ge positiva resultat både för individerna och för odlingen.
Kvinna som kör traktor

ZOÉGAS SKAPAR MÖJLIGHETER TILL FÖRSÖRJNING

Kaffeodlingen är inte bara en viktig arbetsgivare i området, utan Zoégas har också engagerat sig i att förbättra levnadsförhållandena i de omkringliggande byarna. En av de satsningar man har gjort är att se till att det finns rent vatten tillgängligt och att byarna har tillgång till sanitetsfaciliteter i form av toalettmoduler med vatten.

Genom att stötta kvinnor inom kaffeodlingen och deras yrkesmässiga utveckling, har Zoégas sett att det ofta lönar sig för både familj och samhälle. Dessutom har man noterat att de kvinnliga traktorförarna kör varsammare och tar bättre hand om traktorerna än männen. Denna satsning har varit framgångsrik för både kvinnorna och kaffeodlingen, och nästa steg är att börja utbilda kvinnliga bulldozerförare för att fortsätta främja jämställdhet och kvinnors deltagande inom kaffeodlingen.

Kaffebönor i ett träd