Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll

ZOÉGAS FAQ

Välkommen till vår FAQ-sida dedikerad till Zoégas Kaffe! Vi är glada över att du är här och intresserad av att lära dig mer om oss och vårt kaffe. Här kan du hitta svar på de mest frekventa frågorna om Zoégas Kaffe, vår historia, våra produkter och allt annat du kan tänka dig som är relaterat till kaffe. Oavsett om du är en långvarig Zoégas-älskare eller nyfiken på att prova vårt kaffe för första gången, är du på rätt plats för att lära dig mer. Tack för ditt intresse för Zoégas Kaffe. Vi ser fram emot att dela vår kärlek till kaffe med dig.
Historia
När grundades Zoégas?
Zoégas grundades i Helsingborg1886
Vem är Maria Zoégas?
I alla dessa år har vi framhållit att Carlos Zoéga ensam grundade Zoégas i Helsingborg 1886. Det är visserligen sant, men det är bara halva historien. Maria Zoéga, Carlos hustru, var inte bara en passiv åskådare bredvid sin make. Tvärtom spelade hon en betydande roll i grundandet av Zoégas och var även drivkraften bakom företagets expansion efter Carlos plötsliga bortgång endast två år efter starten. Trots detta har Maria ofta hamnat i skuggan av Carlos. Det är dags för oss att ändra på det och ge Maria den erkänsla hon förtjänar som medgrundare av Zoégas.
Vem grundade Zoégas?
Zoégas grundades av Carlos och Maria Zoégas. Läs mer om dom HÄR.
När köpte Nestlé Zoégas?
År 1986, precis 100 år efter grundandet, förvärvade AB Findus, eller Nestlé Sverige AB som företaget heter idag, majoritetsandelarna i Zoégas Kaffe AB.
Vårt Kaffe
Hur förvarar man bäst Zoégas kaffe?
Det viktigaste är att kaffet förvaras torrt, mörkt och svalt i en väl tillsluten originalförpackning eller förvaringsburk. Kaffet håller dessutom längre om du förvarar det i kylen. Brygg kaffet inom 10 dagar. Om du vill förlänga hållbarheten kan du frysa kaffet.
Vilket är ert mest populära kaffe?
Våra mest populära kaffen är Skånerost och Mollbergs.
Har ni kapslar till Nespresso maskiner?
Ja, för närvarande har vi tre olika Zoégaskapslar till Nespresso maskiner. Orginale, Elegante och Buongiorno. Läs mer om de olika kapslarna HÄR.
Vilken av era kaffen har mist koffein?
Vårat koffeinfria kaffe Decaf Organic är ett kaffe som genomgått en process där man avlägsnar det mesta av det koffein som naturligt finns i kaffebönan. Kaffet blir med andra ord inte helt fritt från koffein, men det är under riktlinjerna som är 0,3% koffein. Läs mer om Decaf Organic HÄR.
Vilka av era kaffesorter är ekologisk?
Våra ekologiska kaffen är Decaf Organic, Hazienda och Estanzia. Läs mer om våra ekologiska kaffen HÄR.
Varför är mina hela bönor oljiga?
Zoégas Hela Bönor kan uppfattas som oljiga på utsidan. Detta är de inre aromoljorna från kaffebönan, det är alltså något som är helt naturligt att uppleva. Under rostningsprocessen öppnas bönan och dessa oljor tränger ut. Beroende på vilken rostningsprofil man rostar i, framkommer mer eller mindre olja. Kaffe är en jordbruksprodukt så det kan skilja sig mellan olika påsar hur pass ”oljiga” bönorna är men det är helt naturligt förekommande. 
Vilket av era kaffen har högst koffein?
Vårt kaffe Forte innehåller naturligt en högre koffeinhalt än ZOÉGAS övriga sortiment. Vi har använt oss av bönor, Robusta-bönor, som ger en extra koffeinkick på ett naturligt sätt utan några tillsatser. Det är ca dubbelt så mycket koffein i Forte som i Mollbergs. Läs mer om Forte HÄR.
Har ni kapslar till Nescafe maskiner?
Ja, för närvarande har vi fyra olika Zoégas kapslar till Nescafé Dolce Gusto maskiner. Mollbergs, Morgonstund, Espresso och Cappucciono. Läs mer om de olika smakerna HÄR.
Vilka av era bönor är bäst till espresso?
Vi har 2 olika produkter som är anpassade att kunna brygga en riktigt smakfull espresso.  Först ut – ZOÉGAS Espresso Della Casa https://www.zoegas.se/vart-kaffe/della-casa. Della Casa är en klassisk espresso med kärv, syditaliensk karaktär. Smakar precis som en klassisk espresso från Italien bör smaka. Sist men inte minst – ZOÉGAS Carismatico https://www.zoegas.se/produkt-carismatico. Carismatico är en dubbelcertifierad espresso med blommig arom och syrliga toner av citrus. Denna är något mjukare än den typiska espresson. Något unik är den också med 100% Arabicabönor och inga Robusta-bönor som vanligen ger espresson sina kärva toner.
Har ni Presskaffe?
Kaffet är grovmalt för att skilja kaffekornen från det färdiga kaffet i en presskanna. De grovmalda bönorna är också perfekta för användning i en perkulator, eftersom vattnet då cirkulerar lättare och ger ett fylligare kaffe. Förutom Zoégas Presso kan du använda en egen kvarn för att mala valfria hela bönor från Zoégas och på så sätt uppnå en bredare variation av smaker. Läs mer om Zoégas Presso HÄR
Tillagning
Blir kaffet starkare om man ökar doseringen?
För att uppnå den önskade smaken på ditt kaffe är det viktigt att dosera enligt rekommendationen, vilket vanligtvis anges på kaffeförpackningarna. Om du överdoserar riskerar du att få ett kaffe som blir beskt och surt.
Hur stor dos ska man ha till Zoégas kaffe?
Alla Zoégas kaffeblandningar för filterkaffe doserar 6,25g/kopp (1,25dl vatten).
Hur många koppar kan jag brygga med ett paket Zoégas?
Ett paket av våra bryggkaffe räcker till 72 koppar.
Är det mer koffein i espresso än i bryggkaffe?
Mängden koffein du får i dig beror på mängden kaffe du doserar med. Om du använder samma mängd kaffe för en espresso och en kopp bryggkaffe, kommer koffeinhalten att vara densamma. Men eftersom man oftast dricker mer bryggkaffe än en espresso, får man vanligtvis i sig mer koffein genom att dricka bryggkaffe. Om du jämför volymen, innehåller en espresso dock mer koffein än en vanlig kopp kaffe.
Påverkar vattnet där man bor hur kaffet smakar?
Nej, det är inte vattenkvaliteten som påverkar smaken, utan doseringen och typen av kaffebryggare man använder, samt hur ofta man avkalkar den. Med rätt kaffebryggare och samma dosering kan du njuta av ditt favoritkaffe var du än befinner dig.
Hållbarhet
Vad är coffee by women?
Coffee by women är Zoégas hållbarhetsprogram i Östafrika som stöttar kvinnor och erbjuder utbildning och stöd till odlare. Genom kunskap och långsiktighet vill vi säkra en hållbar produktion av kvalitetskaffe som samtidigt bidrar till att bevara miljön och stärka samhället.
Vad är panta din Zoégas påse?
Zoégas arbetar för att allt ska vara återvinningsbart. Genom att ladda ner Bower-appen, scanna streckkoden på din Zoégasförpackning och källsortera kan du samlar poäng direkt i appen som kan bytas mot värdecheckar eller skänkas till välgörenhet.
Vad innebär att kaffet är 100% Responsibly sourced?
Det innebär att kaffet kommer från odlingar som verifieras eller certifieras av oberoende tredjepartsorganisationer mot en hållbarhetsstandard. Spårbarhet är viktigt för Zoégas och Responsibly sourced innebär att vi vet var kaffet kommer ifrån och hur det har odlats.
Vad är Rainforest Alliance Certified?
Rainforest Alliance är en organisation som arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och skapa hållbara odlingsmetoder och försörjningsmöjligheter för kaffeodlare.
Hur lång är hållbarheten på Zoégas kaffe?
Vi vill säkerställa att paketet alltid har en hållbarhetstid på 1 år efter produktionsdatum.
Övrigt
Var får jag tag på förvaringsburk till zoegas kaffepaket?
Vi är medvetna om att vi har en speciell utformning på våra förpackningar, och därför kan det i vissa fall vara svårt att hitta en burk som passar till dessa. Du hittar vackra kaffeburkar för Zoégas förpackningar på https://www.mettbox.se/.Ibland finns fina kampanjer ute i butiker där du får med en burk tillsammans med ditt köpta kaffe. Du kan med fördel höra med din butik om de planerar en sådan här kampanj den närmaste tiden .Vi har ett samarbete med en nätbutik som säljer Zoégas kaffeburkar med hemleverans. Du kan se deras sortiment på https://nybryggt.nu/tillbehor/zoegas-forpackning-metallburk/
Vart kan jag få tag på Zoégas kaffemått?
https://www.zoegas.se/zoegas-kaffematt-sida
Är kaffe uttorkande?
Det finns ingen anledning till oro - kaffet du dricker kommer inte att torka ut din kropp. Kanske har du hört att det rekommenderas att kombinera en kopp kaffe med ett glas vatten för att bibehålla vätskebalansen. Men det finns ingen vetenskaplig bevisning för detta påstående. En studie har visat att det inte finns någon märkbar skillnad mellan personer som dricker vatten eller kaffe, och forskarna har fastslagit att ett intag av upp till fyra koppar kaffe per dag inte påverkar vätskebalansen negativt.
Är kaffe vätskedrivande?
Detta är faktiskt bara en myt. Studier har visat att det krävs minst fyra koppar kaffe för att öka urinproduktionen. Så det spelar ingen roll om du dricker ett par glas vatten eller motsvarande mängd kaffe, eftersom de har ungefär samma effekt.