Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll

ODLING OCH GETTER TILL UTSATTA KVINNOR

ZOÉGAS HÅLLBARHETSPROGRAM
Traditionsenligt investerar Zoégas i ett hållbarhetsprojekt kopplat till området varifrån signaturbönan till årets Sommarkaffe härstammar. 2024 stöttar Zoégas 30 kvinnliga kaffeodlare i Kenya med sötpotatisodling och getter. Syftet med projektet är att ge stöd åt kvinnliga odlare, inklusive funktionsnedsatta, äldre och gravida, för att främja en näringsrik kost, och samtidigt medverka till bättre försörjning och levnadsstandard.

”VI ÄR MÅNGAS OM ÄR GLADA FÖR ALLT PROJEKTET GETT OSS, OCH HOPPAS ATT FLER KVINNOR FÅR HJÄLP I FRAMTIDEN.”

FLORENCE WAMBUI KAFFEODLARE, NGUTU DISABLED SELF HELP GROUP, KENYA

SOMMARKAFFET GÖR SKILLNAD

 

SÖTPOTATISODLING OCH GETTER GER MERVÄRDE

Sötpotatis har utmärkta odlingsegenskaper och ger bra och naturliga källor till flera näringsämnen.

Thabitia Kabaire, en av kaffeodlarna, berättar entusiastiskt, ”Sötpotatisen växer mycket fort, och vi äter den till frukost”. Växtens blad skyddar markens fuktighet under torra perioder, och blasten används som mat till djuren. Getterna ger mjölk och näring, samtidigt som gödsel kan användas till både grönsaks- och kaffeodling.

Florence Wambui, en annan kaffeodlare, understryker vikten av getterna, ”Getterna vi har fått ger ett stort mervärde. Dels är de enklare att sköta om än kor, och dels föder de ofta tvillingar, vilket ger oss ännu högre produktivitet.

Getmjölk är också ett utmärkt och väldigt näringsrikt alternativ till komjölk. Den näringsrika getmjölken rekommenderas till och med av läkare, eftersom den är lättsmält och enkelt tas upp av kroppen”.

 

BÄTTRE FÖRSÖRJNING OCH LEVNADSVILLKOR

Kvinnorna kan sälja överproduktion av både sötpotatis och getmjölk, vilket ger förbättrad inkomst. Särskilt i perioder mellan kaffeskördar, då alternativa inkomster ofta är en utmaning.

Sammantaget är Zoégas ambition att förbättra kvinnornas försörjning och levnadsvillkor. Genom att skapa bra förutsättningar för lönsam kaffeodling, kan fler kvinnor attraheras till att odla kvalitetskaffe. Zoégas Sommarkaffe 2024 representerar inte bara en god smakupplevelse utan också ett engagemang för hållbarhet och socialt ansvar.

kvinnor och en get

get i en bur

”Vi har fått getter som ger oss mjölk och gödsel som vi använder till våra kaffeodlingar. För många är det svårt att få en balanserad kost. Då är sötpotatisen väldigt näringsrik.”


THABITIA KABAIRE
Kaffeodlare, Ngutu disabled self help group, Kenya
kaffeodlare
”Getmjölken kostar dubbelt så mycket som komjölk, vilket bidrar till en extra inkomst och förbättrar våra levnadsvillkor. Vi får även getmjölk och potatis över som vi säljer på marknaden.”

FLORENCE WAMBUI
Kaffeodlare, Ngutu disabled self help group, Kenya
kvinna utbildar