Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
INSPIRATION

KAFFEORDLISTA

ARABICA

Den vanligaste sorten kaffebönor som utgör ca 65% av den totala världsproduktionen. Ger bl a espresson sin syra och fylliga arom. Det finns ett stort antal underarter av både Arabica och Robusta. 

AROM

Sammankopplat intryck från lukt- och smaksinnet.

BALANSERAD

Ett kaffe är välbalanserat när smaken inte stannar på ett ställe i gommen. Med andra ord är det inte obalans i smaken i någon oönskad riktning.

BARISTA

Italienska för bartender.

BARTRYCK

Espresso tillreds genom att vatten pressas med 9 bars tryck genom det finmalda kaffet. Vid detta tryck extraheras smak och arom optimalt.

CREMA

Det hasselnötsfärgade skumlagret på toppen av en espresso som tillkommer under tillagningen. Består av många små bubblor som även skyddar espresson för att svalna för fort.

EXTRAKTION

Annat ord för bryggning

FERMENTERAT KAFFE

Kaffe som jäst. Uppkommer oftast på tvättade kaffe som av misstag blir kvar i vattenbadet.

FRUITY

En negativ fruktköttssmak som går åt fermenterat.

FYLLIGHET

Den känsla av styrka, mustighet eller tyngd som en viss typ av kaffesorter ger, t ex många bönor från Indonesien och Indien. Munkänslan och tjockleken som dröjer sig kvar på tungan.

KOPPA

Provsmakning av kaffe, likt vinprovning. Görs med en speciell sked, koppningsked, och ofta ur en skål.

LIBERICA

Den tredje kaffearten som odlas vid sidan av Arabica och Robusta. Utgör en ytterst liten del av allt kaffe som odlas.

MOCCA

Benämning på kaffe. Härstammar från staden Mocca i Jemen som var centrum för handel med kaffe i slutet på 1400-talet.

PÄRLBÖNA

Ibland blir det en böna istället för två i ett kaffebär. Denna böna är lite mindre och kallas pärlböna.

ROBUSTA

Den andra största arten av kaffebönor, som ger espresson crema och kärvhet. Robusta utgör ca 35% av den totala världsproduktionen. Det finns ett stort antal underarter av både Arabica och Robusta. 

ROSTNINGSGRAD

Kaffe rostas olika varmt och länge för att passa olika önskemål: lättrost, mellanrost, mörkrost.

SHOT

Vissa kaffenjutare önskar ibland en extra ”shot” i sin latte eller cappuccino. De hänvisar då till en enkel espresso.

SINGLE ORIGIN

Kaffe från ett ursprung. Till skillnad från blandningar som är komponerade med bönor från olika ursprungsländer för att balansera upp smaken.

SMAK

Den sammanlagda upplevelsen av arom, syrlighet och fyllighet. Kaffe har mer än 800 aromer - nästan dubbelt så många som vin.

TAMPER

Redskap för att packa det malda espressokaffet i filterhållaren.