Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
Bild på solceller
Pressrelease

Solceller ökar tillgången till el och ljus i Rwanda

2023-03-29
Nu är första etappen i att installera solceller på en tvättstation för kaffebönor i Rwanda färdigställd och uppladdningsbara ficklampor fördelade till kaffeodlare i regionen. Detta genomförs i ett projekt som Zoégas ingår i tillsammans med Öresundskraft och EnergyAid med målet att öka tillgången till förnybar el från solenergi och på så sätt öka levnadsstandarden för de berörda.

Mpanga är en by i Rwanda som tillhör en av de nio kaffetvättstationer som Zoégas arbetar med. Byn har stor brist på tillgång till el och prioriterades därför i den första etappen av projektet som nu är färdiginstallerad. Tillgången till elektricitet i den berörda regionen är begränsad och syftet med projektet är att förbättra vardagslivet för kaffeodlare i området och deras familjer.

  • Solcellsanläggningen kommer att vara öppen för lokalbefolkningen att använda fritt för sina energibehov och även kaffetvättstationen kommer att kunna dra fördel av solenergin. Det gör att odlarna och deras familjer får tillgång till ficklampor för att exempelvis kunna läsa och göra läxor även efter solen gått ner, säger Minette Rosén, råkaffeansvarig på Zoégas.

Zoégas, som sedan 2015 varit verksamma i Rwanda, är en av initiativtagarna bakom projektet. Förutom en monetär investering i projektet har Zoégas även fungerat som en länk mellan Öresundskraft och Rwacof som är Zoégas partner i Rwanda.

  • Vi har med framgång sedan tidigare installerat solcellspaneler bland annat i Uganda vilket vi sett har gett positiva samhällseffekter. Långsiktighet och kontinuitet är viktigt i denna typ av projekt och därför blev Zoégas ett naturligt val som samarbetspartner, säger Anders Lundblad på Öresundskraft.

 

Projektet görs via EnergyAid som säkerställer implementeringen. Efter denna första etapp fortsätter insamlingen till projektet med förhoppning att kunna göra ytterligare installationer av solcellspaneler och förbättra levnadsstandarden för fler familjer. Inom projektet ges även föreningar och skolklasser möjlighet att tjäna pengar genom att sälja solhjälpsandelar till anläggningen och samtidigt bidra till en bättre miljö genom ren el.

 

Så här kan klasser och föreningar medverka:

  • Registrera klass eller förening på energyaid.se eller via QR-koden
  • Ladda ner Energyaids app och logga in
  • En unik QR-kod erhålls som kan användas vid Swishbetalning. I appen kan även försäljningen följas löpande

 

Mer information om projektet:
https://energyaid.se/cause/solceller-ska-ge-ren-el-till-tvattanlaggningen-rwanda/

 

För mer information, vänligen kontakta:

Minette Rosén, råkaffeansvarig på Zoégas, tel +46 (0)703 19 33 69 mail: minette.rosen@se.nestle.com
Mikael Lindgren, kommunikationschef Nestlé Sverige, tel +46 (0) 768 79 85 13 mail: mikael.lindgren@se.nestle.com