Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
Illustration kvinnor som dricker kaffe. Zoégas julkaffe hållbarhetsprojekt
Pressrelease

Zoégas julkaffe 2021 bidrar till ökad kunskap bland kaffeodlare i Kenya

2021-10-21
Årets julkaffe från Zoégas är här! 2021 års julblandning ska ge kvinnliga kaffeodlare mer kunskap i smak och kvalitet. Julkaffet, med smak av mandel och pepparkaka, är certifierat av Rainforest Alliance och finns i handeln i början av november.

2021 års julkaffe är en Rainforest Alliance certifierad mörkrostblandning gjord på högkvalitativa Arabicabönor från Kenya. Signaturbönan har hämtats från Nandi Hills i området Mount Elgon, som bidrar med en mild och balanserad mustighet.

- I år har vi tagit fram en smakrik mörkrost med toner av mandel och pepparkaka för en riktig julkänsla. Kenya med sin typiska bärighet tillsammans med fruktiga toner från Guatemala lyfter de klassiska julsmakerna, säger Minette Rosén, råkaffeansvarig på Zoégas.

I år firar Zoégas tioårsjubileum för sitt hållbarhetsprogram Coffee by Women i Östafrika. Sedan starten 2011 har Coffee by Women skapat hållbara och förbättrade försörjningsmöjligheter för tusentals kaffeodlare. Programmet har även gett viktiga lärdomar och insikter och dessa vill kafferosteriet nu ta vara till vara på.  I samband med lanseringen av julkaffet genomför därför Zoégas ett speciellt utbildningsprojekt för att öka kunskapen och intresset kring hela värdekjedjan bland kaffeodlare i Kenya.

- Generellt sett saknas kunskap hos odlarna kring vad som sker med kaffet före och efter att bären plockats från deras buskar, vi vill därför ge dem en ökad insikt och förståelse för hur de olika delarna i värdekedjan påverkar slutproduktens smak och kvalitet, säger Minette Rosén.

Totalt kommer 48 kvinnor från småskaliga kaffekooperativ i Kenya ingå i programmet. Förhoppningen är att de kvinnor som är med på utbildningen sedan kan få en mer framträdande roll inom kaffekooperativen och skapa ett allmänt ökat intresse och engagemang kring kaffet och slutprodukten.

- Att öka kvinnornas deltagande är viktigt då kvinnliga kaffeodlare ofta arbetar tillsammans vilket har visat sig vara ett vinnande koncept för en hållbar kaffeodling och kunskapsutbyte mellan odlarna och kooperativen, säger Minette Rosén. 

Zoégas julkaffe även fått en helt egen förpackningsdesign inspirerad av hållbarhetsprojektet i signaturbönans ursprungsland Kenya och en färgsättning som hör julen till.

Julkaffet har varsamt mörkrostats på Zoégas rosteri i Helsingborg och finns att köpa i begränsad upplaga i butik från vecka 45 både som hela bönor och malt kaffe. Rekommenderat pris är 60 kronor för hela bönor och 48 kronor för det malda kaffet.

 

För mer information, produktprover eller högupplösta bilder:


Minette Rosén, Råkaffeansvarig på Zoégas

minette.rosen@se.nestle.com

Mikael Lindgren, Kommunikationschef på Nestlé

mikael.lindgren@se.nestle.com Tel: 0768 798 513