Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
Pepparkakor

PEPPARKAKOR

Det finns få dofter som är så juliga som doften av nybakade pepparkakor som sprider sig i hela huset. Att baka pepparkakor är inte bara en tradition utan också ett sätt att skapa mysiga stunder och sprida julglädje. Dessa kryddiga och knapriga kakor är perfekta att njuta av med en kopp Zoégas julkaffe eller som en del av julens fikabord.

Du behöver

  • Pepparkaksdeg

Gör så här

Sätt ugnen på 180°C.
 

Om du knådar degen i hushållsmaskin kan du blanda kallt smör och socker först. När du sen blandar i övriga ingredienser behöver den bara knådas en kort tid, degen hinner då inte bilda gluten och du får en frasigare pepparkaka.

Kavla degen tunt (ca 1.5-2mm). 

Använd pepparkaksformar för att skapa olika figurer och placera dem på en bakplåt med bakplåtspapper.

Baka på 180°C i 7-8 min, du kan med fördel öppna ugnen lite då och då för att släppa ut fukten som bildas för extra frasiga pepparkakor.

Nu är dina pepparkakor klara att njutas av! Du kan dekorera dem med glasyr eller äta dem som de är. 

Tips! Kyl degen innan du använder den så behöver du inte använda lika mycket mjöl vid hantering. Precis som med en mördeg ska man inte knåda en pepparkaksdeg för länge.