ÄLSKA SKÅNEROST
HISTORIEN OM SKÅNEROST
MARIA ZOÉGA OCH STARTEN PÅ EN KAFFELEGEND
Det började med en kvinna och en vilja att förändra. När Maria Zoéga tog över familjens kafferosteri i Helsingborg efter sin make Carlos död 1888, gjorde hon det i en tid då kvinnor sällan ledde företag. Men Maria var inte vem som helst. Hon hade smak för kvalitet, känsla för affärer – och ett hjärta som slog för kaffe. Under hennes ledning växte Zoégas snabbt och blev ett namn som doftade både framtidstro och nyrostade bönor.
HORNS BLANDNING - EN SMAK FÖDD I MALMÖ
I slutet av 1800-talet skapade Maria en särskild blandning för det välrenommerade Hotell Horn i Malmö, en plats där både resande och stadens elit samlades. Kaffet fick namnet ”Horns blandning” och var mörkt, mustigt och elegant – precis som staden det serverades i. År 1902 bytte hotellet namn till Savoy, men kaffeblandningen fortsatte att njutas av generationer gäster och Malmöbor.
1918 - SKÅNEROST FÖDS UR SKÅNSK JORD OCH STOLTHET
År 1918 fick blandningen sitt nuvarande namn: Skånerost. Det var ett kärleksbrev till hela Skåne – en hyllning till den skånska jorden, det skånska modet och den skånska smaken. Det blev ett kaffe att samlas kring, att bjuda på, att längta efter. En mörkrostad tradition som spred sig snabbt genom bygderna – från köksbord till köksbord, från mormors emaljkanna till kaffetermosen i traktorn.
ETT LANDMÄRKE I DEN SKÅNSKA KAFFEKULTUREN
Skånerost blev något mer än bara en dryck – det blev ett landmärke. En självklar del av vardagen, av högtiderna, av alla de där små stunderna som gör livet stort. Från Helsingborg till Ystad, från åkrarna i Österlen till kullerstensgränderna i Landskrona har kaffet förgyllt otaliga fikastunder – ofta tillsammans med en skånsk spettkaka, förstås. Det dricks ur ärvda koppar, serveras vid kökssoffor och på stammishak – och doften av Skånerost är för många doften av hem.
EN SMAK SOM SPRED SIG TILL HELA SVERIGE
Men smaken stannade inte i Skåne. Lojaliteten och kärleken till Skånerost spreds norrut – först till resten av södra Sverige, sedan till hela landet. I dag är det en av Sveriges mest älskade kaffeblandningar. Den gröna förpackningen har blivit en ikon i svenska kök, och varje kopp bär med sig hundra års kaffehistoria – och känslan av att höra hemma.
ARVET EFTER MARIA ZOÉGA LEVER VIDARE
I dag, över hundra år efter att Maria skapade den första mörkrostade blandningen, lever hennes arv kvar i varje kopp Skånerost. Det är ett kaffe som förenar generationer – från farfar till barnbarn – och som påminner oss om att vissa smaker är för viktiga för att förändras. De är inte bara tradition – de är identitet.
SKÅNEROST ÄR KAFFE PÅ SKÅNSKA. SMAKEN AV HEMMA, STUNDER ATT MINNAS, GEMENSKAP OCH NJUTNING.
VÅRT SKÅNSKA ARV
VAD ÄR SKÅNEROST FÖR DIG?
Det har varit den gröne.
Länge, länge, länge.
Så är det!"
Kisse, TRELLEBORG
Det har alltid funnits i hemmet.
Efter att jag flyttade hemifrån,
så har det kommit in i vårt hem också.
Det är ju en klassiker."
Emelie, MALMÖ
Mormor och morfar också, de bor där nu.
Varje gång jag är hos dem så
är det Skånerost som gäller
och det har jag fått med mig hem
till min studentlya här i Lund. "
Emil, LUND
Vad finns det mer att säga?
Det är skitgott!
För oss finns det bara ett kaffe.
Det är Zoégas Skånerost! "
Ulrika & Carl-Fredrik, HELSINGBORG
GÖR VÅRT SKÅNE-QUIZ

”Det vaknas på morgonen och det första jag tänker på är såklart Skånerost. Sen häller jag i mina bönor direkt i koppen. det ska vara Turkish Style. Prova det hemma det är bra, då blir det riktigt tjockt och arom i kaffet. Sen är det bara att börja dagen."
- Pontus, Helsingborg
”I vår balkankultur är det mycket kaffe, jag drack balkankaffe, tills jag provade Zoégas Skånerost. Jag har fortsatt att dricka Zoégas, det är min kärlek till Sverige..”
- Zlatko, Lund
”När jag öppnar paketet och känner doften… får jag magiska rysningar. Det är så mycket känslor. Det är livet.”
- Marita, 56, Kågeröd
”Ah, det är det enda riktiga förhållandet jag haft i livet, ha ha… Skånerost sviker aldrig, är alltid trogen, ger värme när det är kallt. Det lyser upp livet när det är grått och piggar upp när man är trött. Helt enkelt en livskamrat. Vi har varit tillsammans i över 30 år nu. Ha ha!”
- Niklas, 50, Simrishamn
”När jag flyttade hemifrån fick jag ett paket Skånerost med mig. Mamma sa: ‘Så du känner dig hemma, även om du inte är det.’ Och det funkar än i dag.”
- Andreas, 30, Trelleborg
”Det första jag gör varje morgon är att gå barfota till köket och sätta på bryggaren. Första koppen Skånerost... alltså, det är som att kroppen tänds inifrån. Jag klarar mig utan mycket – men inte utan den.”
- Ann-Christin, 49, Ängelholm
”Jag har testat det mesta, men Skånerost är det bästa. Har faktiskt inte hittat något bättre. Man kan säga att Skånerost är jag.”
- Patrik, 52, Kristianstad
”Skånerost är viktigt i vår familj. Min bror i Tyskland får numera enbart Skånerost i julklapp av mig. Det är det enda han vill ha. Jag har väl blivit en sorts kaffesmugglare, kan man säga, ha ha.”
- Rasmus, 38, Limhamn
”Min morfar drack det. Min mor drack det. Klart jag också dricker Skånerost. Jag tror faktiskt jag är född med lite Skånerost i blodet.”
- Siw, 86, Tomelilla