Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
Skolflickor i Afrika
Pressrelease

Zoégas sommarkaffe 2018, bidrar till fler skoldagar för flickor

2018-04-09
Årets limiterade sommarblandning är en speciellt framtagen smakkomposition inspirerad av Afrika. Den innehåller signaturbönor från Uganda och området Rwenzori. Ett spännande mörkrostat kaffe som bjuder på toner av gröna druvor och honung. När du köper årets sommarkaffe bidrar du dessutom till att ge flickor fler skoldagar. #zoegas #coffeebywomen

De speciella bönorna bidrar med en riktigt spännande smak med en krispig friskhet och lätt fruktighet som passar perfekt i en fräsch sommarblandning. Signaturbönorna är högvuxna i vulkanisk jord, handplockade, tvättade och växer på upp till 2200 meter över havet, i ett bördigt område med riklig och jämn nederbörd.

Uganda har alltid haft Arabicaodling i små mängder men med många oorganiserade småodlare och eftersatta jordbruksmetoder har det inte varit lätt att hitta fin Arabica tidigare. Investeringar i utrustning och utbildning av kaffeodlarna på plats har gett resultat och därför  låter vi dessa kaffebönor vara  signaturbönor i vår finaste Sommarblandning.

I januari var Minette Rosén, Råkaffeansvarig  Zoégas, i Rwenzori och träffade kaffeodlarna och fick se det arbete som pågår för att höja kvaliteten på kaffebönorna, hon fick samtidigt se de utmaningar som finns i området.

-Vi noterade på plats att ett stort problem i området var att kaffeodlarnas barn och framför allt flickorna hade hög frånvaro i skolan. För oss är utbildning viktigt för att främja en hållbar kaffeproduktion, både idag och i framtiden, så vi funderade på hur vi kunde hjälpa till, säger Minette Rosén.

Det visade sig att skolorna i området hade väldigt få och bristfälliga toaletter vilket gav eleverna små möjligheter till att sköta sin hygien. Det ökade sjukdomsrisken vilket påverkade närvaron i skolan för både flickor och pojkar. Avsaknaden av sanitetskydd för flickor resulterade i veckolång frånvaro varje månad.

-Utbildning är vår främsta insats för en framtida hållbar kaffeproduktion, både för odlarna och för deras barn, säger Minette Rosén Råkaffeansvarig Zoégas

För att möta denna utmaning och ge kaffeodlarnas barn tillgång till utbildning har Zoégas valt att investera i områdets skolor, en lågstadieskola med 950 barn och en högstadieskola med 260 barn. På båda skolorna handlar det om att renovera befintliga toaletter och vattenledningar, bygga nya block med toaletter och installera tvätt-stationer. Tillsammans med den lokala organisationen ”Women for health in Rwenzori” kommer alla flickorna i skolan att få lokalt tillverkade återanvändbara sanitetsskydd.

Zoégas ”Summer-inspired by Africa Selected Editions” är en tillfällig och exklusiv blandning som rostas i begränsad upplaga på 100% Arabicabönor. Summer-inspired by Africa finns i butik från och med vecka 15 som malet kaffe och hela bönor. Rek pris, ca 41,90 kr.

För mer information, vänligen kontakta:
Hans Nilsson
, Marknadschef Zoégas Nestlé Sverige AB
hans.nilsson@se.nestle.com
Mobil: 0702 – 48 80 60

Annelie Barkelund, Informationschef Nestlé Sverige AB 
annelie.barkelund@se.nestle.com
Mobil: 0727 - 03 23 86