Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll

KAFFEPRISER

Tillgången på hållbart odlat kaffe av hög kvalitet är idag hotad på grund av klimatrelaterade och socioekonomiska utmaningar i länder där kaffet odlas. För att säkra kaffet i framtiden behöver vi därför förändra hur vi ser på kaffe och dess väg från odlingarna till vår kaffekopp.
VAD STYR PRISET PÅ KAFFE?
Det verkliga priset på kaffe av god kvalitet är ingen enkel ekvation då det är en mängd faktorer som påverkar. Framför allt så styrs den globala kaffemarknaden av en börsdynamik med volatila priser och stor osäkerhet och spekulation som följd. Eftersom kaffet handlas på en börs i New York i US dollar så påverkas det svenska kaffe priset dessutom av växelkursen USD SEK. I grunden betalar vi som producent världsmarknadspriset plus ett kvalitetstillägg för just det kaffet vi köper. Ofta tar det flera månader från det att vi köper kaffet tills det syns på priset i dagligvarubutiker, då kaffet ska skeppas, rostas, packas och slutligen levereras ut till butiker. Dessutom påverkas priset av pågående nationell inflation och hur vi konsumenter agerar. 

En av de mest avgörande faktorerna som påverkar kaffepriserna är den senaste tidens extremväder och dåliga skördar till följd av klimatförändringarna. Brasilien, som är världens största kaffeproducent, har drabbats av allvarlig torka och ogynnsamma väderförhållanden under senare tid. Det har resulterat i betydande minskningar av skördarna, vilket i sin tur har en direkt inverkan på kaffepriserna globalt. I slutändan påverkas även du som konsument då högre kostnader kan leda till ett högre pris för ditt favoritkaffe. 
Odlare står och väger kaffesäckar

ÄR KAFFET VERKLIGEN SÅ DYRT?

Att kostnadsökningar och stigande råvarupriser påverkar priset på kaffe råder ingen tvekan. Men olika typer av kaffe erbjuder olika kvaliteter vilket påverkar både pris och smak. Zoégas är ett utmärkt exempel på detta med sitt mörkrostade kaffe som prioriterar både kvalitet och smak. Från ett enda paket Zoégaskaffe kan du till exempel njuta av 72 välsmakande koppar kaffe. Få drycker har, trots de ökade priserna, ett så lågt pris per kopp. Så när man ser på kostnaden för kaffe är det värt att tänka på den njutning och kvalitet som varje kopp erbjuder.
kvinna som plockar kaffe

KONSTEN ATT KÖPA BÖNOR AV HÖG KVALITET

Råkaffets kvalitet beror på flera faktorer, men de viktigaste är odlingsförhållandena, odlingens höjd över havet, jordmån, typ av kaffeträd, rätt hantering efter skörd etc. Kaffe från Östafrika håller generellt mycket hög kvalitet och bjuder även på en fin smakprofil som bidrar med fyllighet och bäriga toner, vilket är Zoégas signum. Zoégas är en av världens största kaffeköpare från Kenya. Kenya och kringliggande Östafrikanska länder har en hög andel små jordbrukare och produktiviteten är ungefär fem gånger mindre än motsvarande jordbruk i länder som t ex Brasilien och Vietnam. Odlingar i Östafrika tillämpar ofta gamla metoder med låg teknologi och avsaknad av odlingskunskap. Därför är det särskilt svårt att få tag i stora mängder kvalitetskaffe med jämn kvalitet från Östafrika. Detta är en av Zoégas stora utmaningar.
kvinnor går upp för en backe

ÄR KAFFET HOTAT?

Den bistra sanningen, som de flesta inte är medvetna om, är att kvalitetskaffet som för många är en självklarhet faktiskt är hotat. På hög höjd och på små arealer odlar mindre familjejordbruk den högkvalitativa Arabica-bönan som vi svenskar älskar och föredrar. Arabica-plantan växer långsamt på hög höjd och är en av det mest krävande, sårbara och känsliga att odla. Vi ser allt oftare hur extremväder och klimatförändringar i kombination med snabb befolkningsökning orsakar dålig lönsamhet för de småskaliga odlarna. Allt fler kaffeodlingar och fin åkermark på hög höjd försvinner och ersätts av bland annat bostadsområden. Statistik från International Coffee Organisation (ICO) visar att produktionen i Kenya, ett land som är känt för odling av kvalitetskaffe, har halverats sedan början av 1990-talet.  

För att de småskaliga odlarna ska kunna överleva och även i framtiden leverera kaffe av högsta kvalitet med minsta möjliga klimat- och miljöpåverkan måste vi alla ta ansvar. Vi på Zoégas, liksom många andra producenter, ställer därför om för att säkerställa att odlingarna på hög höjd i länder som Kenya och Rwanda ska finnas kvar och fortsatt kunna leva på att odla kaffe. Det handlar framför allt om att bidra till implementeringen av regenerativa jordbruksmetoder som syftar till att förbättra markhälsa och bördighet på odlingarna, samt att implementera metoder som skyddar vattenresurser och bevarar biologisk mångfald. Att utveckla förbättrade och sjukdomsresistenta kaffearter med större motståndskraft mot klimatförändringar är också en viktig investering. En utveckling för att stödja en bättre framtid med tryggade inkomster för odlare, samtidigt som det verkar för en bättre miljö generellt genom egenskaper som låga koldioxidutsläpp och motståndskraft mot torka. 

FRÅN BÖNA TILL KOPP

KAFFETS RESA

Visste du att kaffeträdets blommor doftar jasmin och att det tar 8-12 månader för ett bär att mogna? Följ med på en spännande resa från böna till kopp.
LÄR DIG MER
En hand med kaffebönor

FRÅGOR?

Har du frågor eller funderingar, hör gärna av dig till oss via forum@se.nestle.com eller 020-29 92 00