Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
Kvinna på traktor
Pressrelease

Zoégas Sommarkaffe 2019 - kvinnor får chansen att utbilda sig till traktorförare

2019-04-07
Årets limiterade sommarblandning hämtar sin signaturböna från Zambia och bjuder på en spännande mörkrostad blandning med mjuka, fruktiga, söta smaker och toner av honungsmelon och äpple. Genom att köpa kaffet bidrar du bland annat till att kvinnor får chansen att utbilda sig till traktorförare.

-Signaturbönorna i årets blandning är fruktiga med en tydlig fräschör. De har odlats under kontrollerade former där exakt rätt mängd vatten och gödning tillförts kaffeträden under växtperioden. Det gör att bönorna blir oerhört smakrika och gör sig väldigt fint i blandningen. Vi är riktigt nöjda med årets recept, säger Ida Cederlund, sensoriskexpert Zoégas

Kaffe är inget som traditionellt har odlats i Zambia och det var först på 1980-talet som man började satsa på storskalig kaffeodling. Ofta blev kvinnornas roll att plocka kaffebären, medan männen körde alla maskiner. Så småningom insåg man på den odling som Zoégas samarbetar med, vilken outnyttjad kraft kvinnorna innebar och idag kör 80 kvinnor på odlingen traktor. 28-åriga Helen är en av dem:

Jag arbetade tidigare som hårfrisörska men när jag hörde talas om möjligheten att utbilda mig, så tog jag den. Nu har jag arbetat som traktorförare i 2,5 år och jag tjänar mycket bättre nu. Jag har öppnat ett sparkonto och lyckats spara lite pengar varje månad, säger Helen

Kaffeodlingen är områdets största arbetsgivare som även satsar på att se till att det finns rent vatten i byarna och sanitetsfaciliteter i form av toalettmoduler med vatten.

Det lönar sig ofta för både familj och samhälle, att stötta kvinnor inom kaffeodling i deras yrkesmässiga utveckling. Zoégas leverantör hävdar även att de kvinnliga traktorförarna kör varsammare och tar bättre hand om traktorerna än männen. Satsningen har varit framgångsrik för både kvinnorna och odlingen och nästa steg är att börja utbilda kvinnliga bulldozerförare. Läs gärna mer om ZOÉGAS övriga hållbarhetsarbete inom initiativet Coffee by Women på zoegas.se

Sommarkaffet finns i begränsad upplaga och finns i handeln från vecka 15 som malet kaffe,450 g och som hela bönor,450 g. Rekommenderat butikspris är ca 42,90 kr respektive 53,90 kr.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Hans Nilsson, Marknadschef Zoégas Nestlé Sverige AB
hans.nilsson@se.nestle.com
Mobil: 0702 – 48 80 60

Annelie Barkelund, Informationschef Nestlé Sverige AB 
annelie.barkelund@se.nestle.com
Mobil: 072 - 703 23 86

 

ZOÉGAS grundades i Helsingborg 1886 av Carlos och Maria Zoéga och är ledande på mörkrostat kaffe i Sverige. ZOÉGAS, som ägs av Nestlé sedan 1986, arbetar för hållbart producerat kaffe, nu och i framtiden. Företaget samarbetar med organisationerna 4C och Rainforest Alliance.

ZOÉGAS kaffe rostas och komponeras till specifika smakblandningar av högkvalitativa arabicabönor, med stor fokus på bönor från Östafrika. Allt för en smakfullare upplevelse. För mer information, besök www.zoegas.se eller www.facebook.com/zoegaskaffe.