Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
INSPIRATION

SMAKKUNSKAP

Kaffe är en av våra mest smakrika drycker med över 800 smakämnen. Det är ungefär dubbelt så många som vin. De många smakerna gör kaffet till ett fantastiskt komplement till maträtter och desserter. Vid en lyckad kombination behåller både kaffet och maten sina egna karaktärer, men smakerna gifter sig med varandra så att helt nya smakupplevelser uppstår.

VAD PÅVERKAR SMAKEN?

För att skapa oemotståndliga kombinationer med kaf­fe och mat är det bra att känna till de grundläggande faktorer som påverkar smakupplevelsen. Kaffebönornas ursprung, blandningen från olika plantager samt rostningen är avgörande för kaffets tongivande karaktär. Vid provsmakning av kaffe utgår man främst från fyra beskrivningar;

Arom har stor påverkan på vår totala smakupplevelse eftersom hjärnan kopplar samman intrycken från lukt- och smaksinnet. Aromerna i kaffe kan tillföra en extra dimension av t ex vanilj, vinbär, fruktighet, äpple och kanel.

Syrlighet återfinns i kaffe från högvuxna plantager. Syrlighet känns på tungans sidor och ibland bakom gommen och ger en levande och dominerande känsla.

Fyllighet är munkänsla och tjockleken som dröjer sig kvar på tungan. Kaffe lämnar en textur som kan vara t.ex sträv eller tung, och sitter kvar i munnen även efter att kaffet druckits.

Smak är den sammanlagda upplevelsen av arom, syrlighet och fyllighet.

ROSTNINGENS BETYDELSE

Även om kaffets smakomfång är komplext, kan man göra vissa smakmässiga generaliseringar utifrån rostningsgrad. Lättare rostningar smakar bättre till friska och lättare måltider, medan mörkare rostningar ofta passar bäst efter kraftfulla kötträtter och tillsammans med nötter och mörk choklad.

SÅ VAD PASSAR TILL VAD?

Genom att utgå från våra fyra grundsmaker får man lättare vägledning när kaffets komplexa karaktär ska kombineras med mat. Den tongivande smaken i maten påverkar vilken kaffekaraktär som smakar bäst. Sötma finns främst i frukt, choklad och karamell.

Sötma förhöjer smaken och kan kombineras med ett neutralare kaffe för att lyfta fram fruktigheten. Sälta är vanligt i maträtter och är liksom sötma lätt att känna igen.

Sältan tar bort fruktsyror och garvsyror och kräver ett mörkrostat och fylligt kaffe.

Beska finns i mörk choklad och oliver. Beska kan uppfattas som skarp och balanseras generellt av ett milt kaffe.

Syra finns i exotisk frukt, citrus, lime och crème fraiche.