Från böna till kopp
Kaffeträd växer bäst i fuktigt och varmt klimat och odlas därför endast i länder runt ekvatorn – mellan stenbockens och kräftans vändkrets. Kaffeträdets blommor doftar jasmin och bär ständigt gröna blad. Kaffebäret liknar ett körsbär, men har två kärnor – det vi kallar kaffebönor. Ibland utvecklar kaffebäret bara en enda böna. Den blir då helt rund och kallas pärlböna.
Arabica och Robusta
Det finns i huvudsak två typer av kommersiella kaffebönor; Arabica och Robusta. Arabica står för ca 65% av allt kaffe som odlas idag. Smaken är rund och mjuk och mycket aromatisk. Flera varieteter av Arabica-trädet förekommer och alla har olika karaktär på både växtlighet och smak. Huvudgrenarna heter Typica och Bourbon. Från dessa arter har flera nya varieteter odlats fram.
Robusta står för ca 35% av världsproduktionen. Bönorna har en stark, bitter och mycket fyllig smak.