SÖTT, SALT, BESKT ELLER SURT?
Även om kaffets smakomfång är komplext, kan du generalisera utifrån rostningsgrad. Lättare rostningar smakar bättre till friska och lättare måltider medan mörkare rostningar ofta passar bäst efter kraftfulla kötträtter, nötter och mörk choklad.
Genom att utgå från våra fyra grundsmaker kan du lättare vägledas när kaffets komplexa karaktär ska balanseras. Den tongivande smaken på maten påverkar vilken kaffekaraktär som smakar bäst. Sötma finns främst i frukt, choklad och karamell. Sötma förhöjer smaken och kan kombineras med ett neutralare kaffe för att lyfta fram fruktigheten.
Sälta är vanligt i maträtter och är liksom sötma lätt att känna igen. Sältan tar bort fruktsyror och garvsyror och kräver ett mörkrostat och fylligt kaffe.
Beska finns i mörk choklad och oliver. Beska kan uppfattas som skarp och balanseras generellt av ett milt kaffe. Syra finns i exotisk frukt, citrus, lime och crème fraiche. Syra tillför friskhet och harmonierar gärna med syrligt kaffe.
UTMANA DINA SINNEN
Varje kaffeblandning har en egen unik smakprofil som fungerar olika i kombination med mat. Upptäck fler kaffesorter och hitta favoriter som passar din livsstil. Dricker du gärna kaffe till gräddiga tårtor och bakelser, är till exempel ZOÉGAS Pasiòn Colombia ett gott val. ZOÉGAS Sidamo Ethiopia serveras däremot helst tillsammans med söta desserter. Bjuder du på fisk och skaldjur, passar t ex ZOÉGAS Hazienda med sin komplexa, välbalanserade smak med toner av mogna bär, plommon och nötter, perfekt efter maten.
Utforska gärna ditt smaksinne och prova några av våra rekommenderade kaffe- och matkombinationer. Smaken är alltid personlig och det är till sist du själv som bäst avgör vad som passar till vad.
ZOÉGAS karaktärer framhäver smaker från maträtter och desserter med olika resultat. För att hitta den perfekta balansen och skapa en helhetsupplevelse har ZOÉGAS i samarbete med Daniel Chomieniec från Nordiska Smakpatrullen/The Lounge, analyserat och provat fram en smakguide. Under Vårt kaffe kan du läsa mer om våra olika mörkrostblandningar och deras smakkaraktärer.