ZOÉGAS historia

Med rötter i Italien och ett förflutet i Brasilien, via Tyskland och Danmark till Skåne. En lång resa idag, ett närmast ofattbart äventyr på 1800-talet. ZOÉGAS historia är historien om en brasiliansk köpman och en liten butik i Landskrona. Året var 1881.

När Carlos Zoéga grundade ZOÉGAS på 1800-talet valde han att specialisera sig på mörkrostat kaffe. Inte för att han behövde ett starkare kaffe till sin café latte som säkerligen inte fanns då, utan för att han helt enkelt tyckte att det var godare så. Han hyste ett passionerat förhållande till gott kaffe, en passion som än idag driver oss och som resulterar i att över 60% av allt mörkrostat kaffe som säljs i Sverige kommer från ZOÉGAS. Fortfarande, efter mer än 120 år, är ZOÉGAS Sveriges största specialist på mörkrostat kaffe.

Eftersom endast de allra bästa och finaste bönorna kan mörkrostas har mörkrost också blivit ett uttryck för kaffe med hög kvalitet. Som marknadsledare inom mörkrost utvecklar vi ständigt nya mörkrostblandningar för varje smak och gom. Sedan 2006 ingår ZOÉGAS i Nestlé Sverige AB, en av världens största livsmedelskoncerner. ZOÉGAS finns på en restaurang, ett företag, ett café, i en butik eller i ett hem nära dig, var du än befinner dig i Sverige.

EN PÄRLA I HELSINGBORGS NÄRINGSLIV

Med en kaffebrännare för 90 kr och en kaffekvarn för 83 kr öppnade Carlos Zoéga år 1881 kaffehandel i Landskrona. Det är det egentliga årtalet för ZOÉGAS start. 1886 räknas annars som firmans födelseår eftersom verksamheten då flyttade till Helsingborg. 

”Härmed får jag för den ärade allmänheten tillkännagifva att jag i morgon öppnar Kaffe-, Socker- och Théhandel i N:o 27 Kullagatan…”. Så stod det i öppningsannonsen den 30 november 1886. Därmed hade Helsingborg fått vad som så småningom skulle visa sig bli en vackert skimrande pärla i stadens näringsliv. Butiken fanns i gatuplanet med bostaden ovanför. Kaffebrännaren placerades på vinden där också råkaffet förvarades. Snart flyttades dock rosteriet ner i källaren.

Carlos Zoéga gick ur tiden redan 1888 och hustrun Maria övertog firman

Det blev en svår tid och Maria fick förfrågan om att överlåta rörelsen, men lyckligtvis accepterade hon inte. Hon gifte så småningom om sig med Johan Svensson, men behöll familjenamnet Zoéga. Deras son Rudolf var den som skulle utveckla företaget från hantverk till industri. Läs mer om ZOÉGAS dolda stjärna Maria Zoéga här! Vid sekelskiftet flyttades såväl verksamhet som bostad till den fastighet på Drottninggatan där ZOÉGAS Café & Butik fortfarande finns kvar i nästan oförändrat skick. 

1903 blev en milstolpe i företagets historia. Då skapades Mollbergs Blandning. Femton år senare skapades Horns blandning, som senare döptes om till Skånerost. Båda var banbrytande kaffeblandningar och finns fortfarande som spjutspetsar på marknaden nästan ett sekel senare. Den kaffekunskap som Carlos Zoéga fört med sig från Brasilien bildade en stomme, som sedan utvecklades inom familjen i generation efter generation.

Så uttryckte Rudolf Zoéga senare kaffetillverkningens magi. Han hade börjat i firman 1913 och vid faderns död 1923 övertog han rollen som företagets chef och ägare. I slutet av tjugotalet köptes en ny rostmaskin in från Amerika. Den kunde rosta uppåt 240 kg kaffe åt gången, men hos ZOÉGAS nöjde man sig med 180 kg – av en enda anledning. För att få högsta möjliga kvalitet.

ATT KOMPONERA EN KAFFEBLANDNING KAN I NÅGON MÅN JÄMFÖRAS MED ATT KOMPONERA MUSIK

DET SKA SMAKA KVALITET

Denna filosofi har genomsyrat företagets affärsidé alltsedan starten. Kvalitetstänkandet har varit den linje ZOÉGAS hela tiden följt och utvecklats efter. Och så är det än idag. Kvalitet, tradition och omtanke är de tre nyckelord som styr verksamheten.

1952 flyttades verksamheten till Ängelholmsvägen och en helt nybyggd anläggning med ett av Europas modernaste rosterier. Samma anläggning som vi verkar i idag, även om den sedan dess ständigt utvecklats på samma sätt som resten av verksamheten.

1986, exakt 100 år efter grundandet, övertog AB Findus, eller Nestlé Sverige AB som företaget heter idag, aktiemajoriteten i ZOÉGAS Kaffe AB. Det som gjorde köpet möjligt var den kvalitetsfilosofi de båda företagen hade. En kvalitet som vi arbetar hårt för att skapa genom omsorgsfullt val av råkaffe i kombination med duktiga yrkesmänniskor som verkligen bryr sig om resultatet. Ett riktigt gott kaffe.