Om Zoégas

Stor passion i liten skala

Vårt lilla team kan förflytta berg. Vi är några få, men alla har en stor passion för vårt kall. Vi tycker att blandningar förhöjer smakupplevelsen, och vi älskar att nörda ner oss i varje enskild detalj för att ge dig det bästa kaffet, och inget annat än det bästa. Prova och prova. Om och om igen.

NOGA UTVALT, PERFEKT ROSTAT

Allt kaffe vi rostar är noga utvalt, med stor omsorg. Det växer på hög höjd i länderna runt kaffebältet, plus-minus 20 grader från ekvatorn. Att hitta speciella bönor, framförallt i Kenya och på Östafrikas bergssluttningar, skapar den unika karaktär som präglar oss. Naturligtvis varsamt rostade till perfektion, och provat många gånger innan det når din kaffekopp.

JORDENS KAFFEANSVAR

Vi vill ta vårt ansvar för planetens framtid. För oss innebär det att hjälpa bönderna att odla kaffe på ett hållbart sätt, så att de får ut mer kaffe per kaffeträd. Yrket som kaffeodlare ska innebära ett bra liv för hela familjen. Vi vill att dagens kaffebönder ska kunna lämna över odlingarna till sina barn med stolthet.

SKÅNE I VÅRT HJÄRTA

Våra rötter har sedan 1886 fått sin näring i Skåne, och där kommer vi fortsätta att blanda, rosta och koppa vårt smakrika kaffe av högsta kvalitet. Vad vi däremot har svårare att lova, är att odla kaffebönorna i rikets sydligaste landskap. Skåne må ligga nära kontinenten, men värmen räcker ändå inte till för att säkerställa kvaliten.

ZOÉGAS Historia
Läs mer om oss
ZOÉGAS Cafe
Läs mer här
Out of home
Läs mer här
Hållbarhet
Läs mer här
Pressmeddelanden
Läs mer här
Facebook
ZOÉGAS Facebook

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

1. Kan man beställa ett kaffemått från ZOÉGAS?
Givetvis kan du beställa ett kaffemått direkt från oss, kostnadsfritt. Det är viktigt att man doserar rätt och med ett ZOÉGAS-mått är det ett mått per kopp som gäller! 

2. Var får man tag på en ZOÉGAS-kaffeburk?
Vi har en unik form på våra kaffeförpackningar vilket kräver en kaffeburk därefter. Därför har vi egna burkar som vi rekommenderar att förvara ZOÉGAS i. Vi kommer att kunna erbjuda ZOÉGAS kaffeburkar i vår online shop som öppnar under 2017 men till dess får man passa på under köp-och-få kampanjer i butikerna. Hör gärna med din butik om de planerar för en sådan kampanj under den närmsta tiden.

Om du har vägarna förbi Helsingborg har vi vår butik och café på Drottninggatan 30. Här säljs både vårt kaffe & tillbehör. Du kan läsa mer om butiken och caféet här

3. Hur förvarar jag mitt ZOÉGAS bäst?
Det viktigaste är att kaffet förvaras torrt, mörkt och svalt i en väl tillsluten originalförpackning och förvaringsburk. Kaffet håller dessutom längre om du förvarar det i kylen. Brygg kaffet från en öppnad förpackning inom 10 dagar. Om du vill förlänga hållbarheten på aromerna kan du frysa kaffet om förpackningen är öppnad.

4. Hur mycket kaffe ska man använda per kopp?
Till en kopp rekommenderar vi att du doserar 6,25 gram ZOÉGAS. Vi rekommenderar även att man använder våra kaffemått som är anpassade för vårt kaffe. Har du inte ett kaffemått redan får du gärna beställa ett genom att kontakta vår konsumentkontakt. 

5. Vad är skillnaden mellan mellanrost och mörkrost?
Generellt är rostningsgraden den stora skillnaden mellan ett mellanrostat- och ett mörkrostat kaffe men våra olika kaffesorter skiljer sig även i smak beroende på vilka bönor som finns i de olika blandningarna. 

6. Varför ska man köpa hela bönor när man kan köpa filterkaffe?
Hela bönor ger dig en större smakupplevelse och passar dem som vill unna sig det godaste kaffet. Ett nymalet kaffe fyller hemmet med ljuvliga dofter och genom att mala kaffet precis innan bryggning får drycken ännu mer arom och smak.

Hela bönor ger dig dessutom friheten att brygga ditt kaffe precis som du vill ha det, med den bryggmetod du vill. Olika bryggmetoder kräver olika malningsgrader för att smaken ska bli så bra som möjligt, vilket du själv kan reglera med en kvarn och hela bönor.

Få fler tips om hela bönor och hur du ska välja kvarn här.

7. Vad är skillnaden på Selected och Z-range?
Den generella skillnaden mellan vårt Selected-sortiment och vårt Z-sortiment är priset. Av tradition har ZOÉGAS olika kaffeblandningar alltid haft samma pris. För att kunna bevara våra blandningar intakta och fortsätta erbjuda kaffe av absolut högsta kvalitet har vi beslutat att justera priserna efter kaffeblandningarnas olika recept, då olika kaffekvaliteter kostar olika mycket att köpa in. 

8. Hur jobbar ZOÉGAS med hållbarhet?
ZOÉGAS vision är att allt kaffe som vi rostar ska vara hållbart odlat. Vi ser långsiktigt på hållbarhet och anser att det behövs mer än bara certifieringar. 70% av världens kaffebönder har ingen möjlighet att certifiera sitt kaffe idag. Nestlé och ZOÉGAS har därför valt att arbeta med verifierat kaffe utöver KRAV, Fairtrade och Rainforest Alliance- certifieringar. Detta primärt genom 4C-verifieringen för att få med så många kaffebönder som möjligt på resan för att kunna öka utbudet av hållbart odlat kaffe. Läs mer här

Utöver att vi verifierar kaffet (och betalar ett premium till bönderna) investerar Nestlé på olika sätt i ursprungsländerna för att öka utbudet av hållbart odlat kaffe. Detta till exempel genom att plantera 22 miljoner kaffeplantor varje år samt utbilda kaffebönder, alltid i samarbete med Rainforest Alliance.

Samtliga ZOÉGAS kaffeblandningar blir Rainforest Alliance certifierade under första halvåret 2017.

Den globala kaffeproduktionen står inför en rad utmaningar. Klimatförändringar, låga inkomster och problem att locka framtida kaffodlare är några exempel som gör att kaffet på sikt riskerar att ta slut. Kaffet måste även odlas på ett miljömässigt och socialt hållbart sätt, samtidigt som odlarna måste kunna tjäna pengar på det. Annars kommer de välja att odla något annat. Därför väljer ZOÉGAS att arbeta tillsammans med Rainforest Alliance, en organisation som arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och skapa hållbara försörjningsmöjligheter för kaffeodlare.

9. Vilket kaffe rekommenderar ni till kokkaffe och perkulator?
Vi rekommenderar att du använder ZOÉGAS Presso om du är ute efter ett kaffe som är mer grovmalet än våra andra sorter. Det bästa är givetvis att köpa hela bönor så att du själv kan mala dina favoritbönor så grovt du vill.

10. Jag vill gärna besöka er fabrik, hur gör jag det?
Det finns ett otroligt intresse för att besöka vår fabrik. I dagsläget kan vi inte erbjuda några fabriksvisningar. Ha i åtanke att vi jobbar med rigorös säkerhet kring hela vår produktion, därför kan vi inte tillåta besök av personer som inte är välutbildade inom de rutiner och den säkerhet som vi vill ha.  – Kanske lite hårt, men där finns en poäng!