Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Om oss

Ola Persson - ZOÉGAS passionerade Master barista

Kreativiteten står i centrum i Olas liv och tar sig inte bara uttryck i hans passion för kaffe utan också i skapande av konst och musik.     

”Var inte en mes”, minns Ola Persson att hans svärmor sa till honom när han tvivlade på sina kaffekunskaper inför en jobbansökan som säljare på Zoégas. Sagt och gjort, Ola kastade sig huvudstupa in i kaffevärlden och 20 år senare är han nu Master Barista för Zoégas.

Ola har alltid varit extremt nyfiken och gillar att ta sig an nya utmaningar. Redan som 10-åring monterade han ner sin synthesizer för att sedan sätta ihop den i syfte att kunna skapa nya sounds. 

När han fick jobbet som säljare på Zoégas (jodå, det gick vägen) följde han samma mönster och började plugga allt om kaffe, han pratade med baristor och experimenterade med malningsgrader och espressomaskiner. Det som från början handlade om ren nyfikenhet och kunskapstörst, växte snart till en passion som tagit Ola ut i världen.

Ola behövde inte arbeta länge som Zoégas-säljare innan välrenommerade restauranger började höra av sig till honom för tips och råd kring kaffe och för att han skulle justera och optimera deras kaffemaskiner. Olas kaffekunskaper steg i raketfart och snart aktiverade han sig i olika kaffesällskap, blev internationellt certifierad domare i Barista Cup, anlitades som kaffedomare utomlands och började slutligen också tävla själv.

Han har skrivit flera böcker om kaffedrinkar och föreläser ofta om kaffe och dess smakrika värld. Under många år arbetade Ola som Master Barista inom Nestlé på global nivå med utgångspunkt i Orbe, Schweiz där Nestlés Beverage Center ligger. Under 2017 återvände han dock till Sverige och Malmö med sin familj. Här arbetar han nu som Master Barista och konceptutvecklare för Zoégas och Nestlé, samt som ansvarig för utvecklingen av Nestlé Professionals kundutbildningar.          

"Jag är så lyckligt lottad att få arbeta med min passion. Att utveckla nya kaffeupplevelser och även lära andra att göra riktigt gott kaffe är det roligaste jag vet", säger Ola Persson som i Zoégas nya film Expedition Kahawa tar sin passion ett steg längre och reser till Kenya på jakt efter den perfekta kaffebönan till sina drömmars kaffeblandning.

Hemma hos Ola Persson