Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
OM OSS

OLA PERSSON

Kreativiteten står i centrum i Olas liv och tar sig inte bara uttryck i hans passion för kaffe utan också i skapande av konst och musik.

”Var inte en mes”, minns Ola Persson att hans svärmor sa till honom när han tvivlade på sina kaffekunskaper inför en jobbansökan som säljare på Zoégas. Sagt och gjort, Ola kastade sig huvudstupa in i kaffevärlden och 20 år senare är han nu Master Barista för Zoégas.

Ola har alltid varit extremt nyfiken och gillar att ta sig an nya utmaningar. Redan som 10-åring monterade han ner sin synthesizer för att sedan sätta ihop den i syfte att kunna skapa nya sounds. 

När han fick jobbet som säljare på Zoégas (jodå, det gick vägen) följde han samma mönster och började plugga allt om kaffe, han pratade med baristor och experimenterade med malningsgrader och espressomaskiner. Det som från början handlade om ren nyfikenhet och kunskapstörst, växte snart till en passion som tagit Ola ut i världen.

Ola behövde inte arbeta länge som Zoégas-säljare innan välrenommerade restauranger började höra av sig till honom för tips och råd kring kaffe och för att han skulle justera och optimera deras kaffemaskiner. Olas kaffekunskaper steg i raketfart och snart aktiverade han sig i olika kaffesällskap, blev internationellt certifierad domare i Barista Cup, anlitades som kaffedomare utomlands och började slutligen också tävla själv.

Han har skrivit flera böcker om kaffedrinkar och föreläser ofta om kaffe och dess smakrika värld. Under många år arbetade Ola som Master Barista inom Nestlé på global nivå med utgångspunkt i Orbe, Schweiz där Nestlés Beverage Center ligger. Under 2017 återvände han dock till Sverige och Malmö med sin familj. Här arbetar han nu som Master Barista och konceptutvecklare för Zoégas och Nestlé, samt som ansvarig för utvecklingen av Nestlé Professionals kundutbildningar.  

Tattoo of coffee
Olas tatuering av kemiska formeln av koffein.

       

"Jag är så lyckligt lottad att få arbeta med min passion. Att utveckla nya kaffeupplevelser och även lära andra att göra riktigt gott kaffe är det roligaste jag vet", säger Ola Persson som i Zoégas nya film Expedition Kahawa tar sin passion ett steg längre och reser till Kenya på jakt efter den perfekta kaffebönan till sina drömmars kaffeblandning.

pouring milk into coffee

 

man preparing coffee

 

SE OLA PERSSON I FILMEN EXPEDITION KAHAWA - JAKTEN PÅ MÄSTARENS BLANDNING
Den drygt 45 minuter långa filmen, som är producerad för Viaplay är ett spännande äventyr med jakten på den ultimata kaffeblandningen. Från Sverige via Kenyas högvuxna kaffeodlingar, till Dubai.

Masterbaristan Ola Persson står inför en utmaning. Om bara två veckor ska han tävla i International Barista Championship i Dubai med en kaffeblandning som ska slå domarna med häpnad. Men han saknar den sista pusselbiten…

I EXPEDITION KAHAWA får vi följa Olas jakt på kaffebönan som ska ge honom den vinnande kaffeblandningen. Han reser till Kenya i förhoppning om att hitta vad han söker, men det visar sig lättare sagt än gjort. Och klockan tickar.

EXPEDITION KAHAWA är ett äventyr och en skildring av kärleken till kaffe. Under resans gång stöter Ola på stora och små hinder som riskerar att stjälpa hans dröm, samtidigt som han får nya insikter om kaffeodlarnas utmaningar och hotet mot kaffets framtid - men också om en kaffeproduktion i förändring.

 

Se filmen nedan

SMAKA KAFFET FRÅN FILMEN. UPPTÄCK ZOÉGAS KAHAWA - MÄSTARENS BLANDNING

En mästerlig och högkvalitativ, mörkrostad blandning
LÄS MER