Månadens Z

Anders.S.Wald

Hans trädgård är en kopia av Lunds domkyrkas inre, hans farfar arbetade med kaffeodling i Brasilien och han själv har ett starkt intresse för fina bilar, inte minst Cadillac. Månadens Z i november är pensionären och sydkustbon Anders.

"Fader Gunnar åker på en färja till Tyskland. Han vill ha lite kaffe efter maten så han frågar servitören; Är kaffet gott? Ja det tror jag, svarar denne! Fader Gunnar säger då; Här hjälper inte tro, här hjälper bara böner!"

Tänk att få bo i Lunds domkyrka..

Anders S. Wald bor tillsammans med sin sambo Marianne i en prästgård på Sydkusten. Den 2 hektar stora parken som omringar prästgården är anlagd av Johan Daniel Hindbeck år 1851 och är en kopia av Lunds domkyrkas inre. Totalt 365 träd planterades runt parken som symbol för antalet dagar på året. Sedan anlades en hög altare, altargångar, absid, krypta och predikstol med olika trädslag samt en 120 meter lång rosenspaljé. För 150 år sedan körde prosten Hindbeck fyrspann med hästar i parken med besökare och boende på prästgården för att stanna i någon berså och dricka kaffe. Idag är det Anders och hans sambo som dricker sitt kaffe ute i parken som idag sköts av Marianne och Anders tillsammans med extern hjälp emellanåt.

Hjärtat slår extra för Cadillac

Anders har inte samma gröna fingrar som Marianne som odlar ”godsaker” att använda i matlagningen, som är en gemensam passion för paret. Hans passion är bilar, framförallt Cadillac. Intresset för Cadillac är så stort att Anders i egenskap av Assistant Director Nordic European Affiliates Cadillac LaSalle club Inc. U.S.A. är med och anordnar en ”Grand European”-träff i Köpenhamn för Cadillac-fantaster under sommaren 2017. 

Farfar odlade kaffe i Brasilien

Liksom bilar ligger även mat och dryck Anders varmt om hjärtat, ett intresse som Anders tror har växt fram naturligt under uppväxten i en familj där mat och dryck betydde mycket. Innan första världskriget bröt ut odlade nämligen hans farfar kaffe i Brasilien men hann komma tillbaka till Sverige innan krigets början år 1914. Strax därefter upphörde exporten av kaffe från Brasilien till Sverige och kaffet blev en ransoneringsvara i Sverige under krigstiden. För farfar som älskade kaffe och dagligen drack mängder av den svarta drycken var detta tragedi. Istället fick han, liksom resten av befolkningen i det stora kaffedrickar-landet Sverige, dricka komplementet gjort på växten Sekoria.  

Farfars stora kaffeintresse och arbete med kaffeodlingar i Brasilien var inget som fortsatte i nästa generation. Anders föräldrar drack förvisso mycket kaffe men inte i närheten av farfars konsumtion. Däremot berättar Anders om ”Fru Annas kaffebod”, ett litet café som var välbesökt av mamma och en då mycket ung Anders. Kaffeboden, som var belägen på Engelbrektsgatan i Malmö, hade fyra stora kaffekvarnar i fönstret och i caféet arbetade ägarinnans man, en otroligt artig och serviceminded herre som nästan slog huvudet i disken när han bugade sig för kunderna. Hustrun ”Fru Anna” besökte ibland butiken. Hon var en ståtlig kvinna med mycket rouge och fasanfjädrar i hatten som seglade fram som en primadonna. I butiken kunde man köpa nymalt ZOÉGAS Mollbergs Blandning och varje gång fick man kaffet inslaget i ett paket som virades in i papper och ett vackert sidenband. Ett fint hantverk som Anders kommer ihåg än idag. När Fru Annas kaffebod inte längre fanns kvar i Malmö körde Anders föräldrar långa vägar, från Malmö till Helsingborgs ZOÉGAS-butik, för att fortsätta handla sitt ZOÉGAS från en ”riktig” kaffebod. 

Ett naturligt tidigt kaffeintresse

Då Anders ofta fick följa med mamma när hon skulle köpa Mollbergs Blandning i kaffeboden började han själv intressera sig för drycken i tidig ålder. Han började dricka kaffe med kaffegrädde och socker när han var fyra år och med den ständiga frågan; Är det Mocka eller Java? Än idag är Anders trogen ZOÉGAS Mollbergs Blandning och tycker att drycken passar lika bra till smörgåsar som till sötsaker och enklare luncher. Att dricka kaffe till lunchen och inte efter lunchen var något som Anders uppmärksammade då han var på resa i London. Sedan dess har han gjort samma sak. 

Det ska vara Mollbergs hela bönor i guldfilter!

Anders har valt att gå i sina föräldrars fotspår vad gäller valet av kaffesort och har sedan barnsben alltid druckit ZOÉGAS Mollbergs Blandning som dessutom är favoriten i ZOÉGAS sortiment. När han besökte Tyskland på 80-talet köpte han med sig en elektrisk kaffekvarn hem och har sedan dess alltid malt Mollbergs Blandning hela bönor. Bryggningen sker därefter alltid i ett guldfilter som Anders tillägger varar för evigt!

"Vill man ha något riktigt gott och uppiggande efter en större måltid gör man en dubbel Espresso som man sen spär med Mollbergs bryggkaffe till lagom styrka. Fantastiskt gott och uppiggande!"

Önskan om en uppdaterad och exklusiv Mollbergs Blandning-förpackning

Trots att Anders gillar Mollbergs Blandning skulle han ändå vilja uppdatera blandningens utsida. Han skulle vilja ta fram en limiterad upplaga av jubileumsförpackningar i form av plåtburkar. På förpackningen skulle han även vilja ha en bild av mästerrostaren i ett läderförkläde och dennes signatur på paketet. Anders menar att han vill ta fram en yttre känsla och design av blandningens exklusivitet och hantverket bakom kaffet som han idag menar saknas på förpackningen. Han skulle även vilja ta fram en snygg förvaringsburk åt hela bönor-förpackningarna för att ha något fint och funktionellt att förvara sina hela bönor i.  

Utmärkelsen som Månadens Z

Att få uppmärksamheten som ZOÉGAS Månadens Z i november tycker Anders känns ”fantastiskt trevligt” och menar att han både känner sig smickrad och stolt över utmärkelsen! Jag uppskattar det så mycket att jag till och med nämnde för två kaffedrickande damer, vid besök på Malmös saluhall, att jag skulle bli intervjuad av ZOÉGAS, tillägger han!

Med en barndomshistoria fylld med kaffe, med allt från kaffeodling i Brasilien till  kaffebodsbesök med mamma och ett eget gediget intresse för mat, dryck och gamla kaffehistorier är Anders ett självklart Z för oss! Vi är glada över att, med vår Mollbergs Blandning, ha fått vara en stor del av Anders barndom och numera även få vara en del av Anders vardagliga liv, såväl vid kaffepauserna ute i prästgårdsparken som vid Cadillacträffarna!