Månadens Z

Inga-Lill

Månadens Z i oktober är ingen mindre än handarbetaren Inga-Lill från Malmö. Av tomma kaffeförpackningar och gamla cykelslangar gör hon bland annat väskor, necessärer och smycken. Bakning ligger också Inga-Lill varmt om hjärtat och hon delar gladeligen med sig av sitt bästa kafferecept.

Varför shoppa nytt när man kan göra något av återbruk?

Månadens Z i oktober är Inga-Lill från Malmö, en kvinna i glada medelåldern som föddes i Trelleborg men flyttade till Malmö i tidig ålder. I Malmö har hon stannat kvar sedan barnsben och bor idag i en lägenhet i stan tillsammans med sin man och son. Dottern är utflugen sedan ett tag tillbaka. Inga-Lill beskriver sig själv som en ordningssam, snäll och social mamma, mormor och fru som älskar handarbete, ett stort intresse som har legat henne varmt om hjärtat sedan hon var liten. Intresset för handarbete utvecklades då hon som liten började sticka tillsammans med sin mamma som även hon hade ett stort intresse för handarbete.

För tio år sedan fick Inga-Lill upp ögonen för återbruk och bestämde sig för att ta vara på material som skulle slängas och göra något bra och användbart av återvinningen. Varför köpa en väska när man kan göra den själv och varför enbart använda prylar som finns i butik, tänkte hon. Med hennes hantverkskompetens tog hon vara på lättarbetat material och började göra väskor, skärp och necessärer av gamla cykelslangar, kapsyler och förpackningspåsar, bland annat ZOÉGAS-påsar. Idag har Inga-Lill byggt upp en liten hantverks-verksamhet med fokus på återvinningsmaterial och hennes konst har uppmärksammats även utanför Sverige. Ett av hennes konstverk går även att se i ett skyltfönster hos en frisör i Malmö där hon har vikit motivet av en sax utav en gammal bok.

Kaffe - inte bara en varm dryck

Inga-Lill är inte bara bra på återbruk i sitt hantverksarbete, hon är även duktig på återbruk av kaffe. När hon var 17 år fick hon smaka sin första kopp ZOÉGAS Skånerost och sedan dess har hon druckit kaffe varenda dag. Kaffet som blir kvar i kannan efter att ha tagit sin morgonkopp, förmiddagskopp, eftermiddagskopp eller kvällskopp, häller hon upp i ett glas tillsammans med isbitar och dricker det som iskaffe istället för att slänga ut det. Detta gör sig däremot bäst under sommartiderna, menar hon.

Inga-Lill älskar kaffe i alla former, varmt som kallt men även i mat, bak och som godis. Senast bakade hon ett saftigt mörkt matbröd som hon penslade med kaffe och choklad, ett recept som hon gärna delar med sig av och tycker att fler bör testa. Se receptet längst ner på sidan.

En tur över sundet för ZOÉGAS

Kaffe kan intas i alla dess möjliga former men inte vilket sorts kaffe som helst, menar Inga-Lill. För henne är det bara ZOÉGAS som gäller och framförallt ”den gröna” Skånerost som fick henne att börja dricka kaffe en gång i tiden. När hon jobbade i kassan i en matbutik i Danmark fanns inte ZOÉGAS-kaffe varken i butikshyllorna eller i fikarummet. Men så plötsligt en dag kom de gröna förpackningarna till butiken hon jobbade i och ”åh vad glad jag blev”, utbrister hon! Bara jag fick titta på de gröna förpackningarna i hyllorna gick det ett lyckorus genom kroppen på mig, tillägger hon. Hade jag bott i Danmark under den tiden så hade jag faktiskt blivit tvungen att åka över sundet för att köpa mitt kaffe, menar Inga-Lill.

Inga-Lills favoritkaffe i ZOÉGAS sortiment är, enligt henne själv, självklart ZOÉGAS ”den gröna” Skånerost! Om hon däremot fick chansen att ta fram en ny produkt till ZOÉGAS sortiment hade hon velat se ett Z-pulverkaffe i butikshyllorna. Hade hon fått chansen att ändra designen på favoritkaffet Skånerost hade hon tagit inspiration från retroförpackningarna som finns i butik just nu. Smakmässigt hade hon kryddat kaffet med favoritkryddan kardemumma. Hon hade även velat ta fram ett kaffe med smak av choklad, persika och vanilj. Persikokaffe, tillägger Inga-Lill, hade däremot fått vara ett sommarkaffe. Kanske hade det passat bra som iskaffe?

Uppmärksamheten som Månadens Z

Att vara korad som ZOÉGAS Z i oktober tycker Inga-Lill är jätteroligt och hennes påsar gjorda av ZOÉGAS-förpackningar var inget hon trodde skulle uppmärksammas. Det är verkligen ovanligt att få chansen att synas på detta vis men jag uppskattar det otroligt mycket, menar hon!

Vi uppskattar att Inga-Lill tar vara på material och gör något användbart av det, inte minst med våra ZOÉGAS-påsar. Vi gillar att hylla det goda i livet och kan vi vara en del av det på ett eller annat sätt, är vi mer än tacksamma! Vi önskar henne all lycka till med hantverksarbetet framöver. Du är en väl värd kandidat att uppmärksamma som Månadens Z, Inga-Lill!

BRUNKANS SVARTBRÖD

Ingredienser

650 g filmjölk
75g jäst
480g vetemjöl
320g rågmjöl
80g grahamsmjöl
175g mörk sirap (1,25 dl)
40g farinsocker (0,5 dl)
10g malen anis
20g havssalt (4tsk)

Pensling

1 msk kallt kaffe
1 msk mörk sirap
1 msk honung
1 msk smält smör

Metod

1. Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i en hushållsmaskin i 10 minuter, eller kraftigt med träspatel förhand minst dubbelt sålänge.

2. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Degen ska vara lös och kladdig. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.

3. Dela degen och lägg den i två smorda brödformar. Låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.

4. Sätt ugnen på 180 grader