Månadens Z

"Micke i Höganäs"

Vårt andra ”Månadens Z” är den 56-åriga familjefadern och trädgårdsfantasten ”Micke i Höganäs”. Micke, har druckit ZOÉGAS i 53 år, han älskar livet i trädgården med kaffekoppen och under 2016 har han haft 600 trädgårdsbesökare! För två år sedan lyckades han även få ett okänt svenskt par, bosatta i New York, att få en plötslig hemlängtan till vårt avlånga land. Det här är historien om Micke!

”Micke i Höganäs”, ZOÉGAS andra Z, är en 56-årig familjefar och trädgårdsfantast bosatt i Höganäs. I huset i Höganäs lever Micke tillsammans med frun Eva, döttrarna Sally och Frida samt hunden Zmulan, med ett Z:a i namnet efter sin passion för ZOÉGAS. Utöver kaffepassionen är trädgård, former och anläggning, något som ligger Micke varmt om hjärtat. En kombination av hans största passioner, kaffe och trädgård, ger Micke avkoppling och balans i livet. Det menar Micke är välbehövligt efter en arbetsdag och i vissa fall, en arbetsnatt som ordningsvakt. I familjens trädgård som är uppdelad i tre olika sektioner, en medelhavsinspirerad del, en formklippt del och en odlingsträdgård, njuter Micke året om och kaffekoppen sitter alltid fastklistrad i handen, såväl vid trädgårsarbete som vid avslappning i solstolen.

Micke, hans trädgård och passion för ZOÉGAS är välkänt i kvarteret och numera även i Nordvästra Skåne efter sin utsällning och öppna trädgård under ”Trädgårdsrundan 2016”, som lockade 600 besökare(!)

3-åringens kaffefrukost

Mickes passion för trädgård, form och anläggning har, så länge han kan minnas, alltid funnits där. Passionen för kaffe är däremot något som Micke minns växte fram hos farmor och farfar då han bara var tre år gammal! De bodde nära skolan och Micke åkte alltid inom sina farföräldrar på morgonen innan skolstarten och höll dem sällskap vid frukostbordet. Till frukosten bredde de en smörgås med smör och strösocker och skar den i små tärningar. Micke uppmärksammade samtidigt den svarta och rykande drycken på bordet som både farmor och farfar drack. Han ville också prova och valde att doppa sina bredda små smörgåstärningar i kaffet och sedan den dagen var kaffet en given del av frukosten för Micke, tre år gammal. Så småningom var det inte bara frukostkoppen som dög. När lärarna hade kaffepaus under rasterna ville Micke gärna följa med in i fikarummet och ta en kopp han med. Trots den ovanliga kaffepassionen i den ringa åldern fick Micke ändå stanna ute på rastgården med klasskompisarna och titta på när lärarna drack upp sitt kaffe. När han blev äldre fick han däremot lämna rastgården vid halv 9-rasten för att dricka sin andra morgonkopp hos farmor och farfar.

Kaffet, en stor del av vardagen nu och då

Troligtvis är det inte enbart farmor och farfar som har påverkat Mickes kaffepassion. Han växte nämligen upp i ett hem där kaffet puttrade på plattan dygnet runt, sju dagar i veckan. Det var dessutom kaffe det bjöds på om det var folk på besök och Micke ville, ovanligt för sin ålder, alltid äta och dricka det som alla andra åt och drack. Varför skulle han ha det annorlunda?

Liksom under sin uppväxt är kaffet en stor del av vardagen även idag och familjen från Höganäs har med sig kaffet till vad de än gör. De är bland annat ute på ”kaffecruising” med segelbåten, vilket är ett myntat begrepp för segling i ca 5-6 knop, utan för mycket vind så att styrman har möjlighet att kunna styra med ena handen och dricka ZOÉGAS ur en kaffekopp i den andra. Om en person väljer att anpassa hastigheten och vädret för att kunna hålla en kaffekopp i ena handen kan man undra hur många koppar kaffe som hinner konsumeras under en dag. Micke dricker ca 10-15 koppar om dagen och den sista koppen diskar han innan läggdags.

Micke nämner att hans kaffepassion alltid har handlat om ZOÉGAS. Det är det bästa och mest smakfulla kaffet man kan hitta i hyllorna menar han och tillägger att om man inte har råd med basvaror som ZOÉGAS och ”Yes” så kan man lika gärna strunta i att handla hem basvaror.

Tatuering lockar New York-bor tillbaka till Sverige

Micke valde att ta sin ZOÉGAS- och kaffepassion ett steg längre för två år sedan då hans ena dotter tyckte att han skulle följa med och tatuera sig tillsammans med henne. Micke var tveksam till förslaget om att tatuera sig men dottern insisterade på att han skulle följa med och gav honom en tatuering i födelsedagspresent. Han tog emot presenten men var samtidigt tydlig med att tatueringen skulle vara personlig och betydelsefull. Väl på plats hos tatueraren hade Micke tagit med sig en gammal ZOÉGAS-burk från förrådet, nu med ett spikinnehåll istället för kaffe. Denna burk ville han ha tatuerad och placeringen fick bli på skulderbladet. Idag lyser en färgglad ZOÉGAS-burk på Mickes rygg som har dragit till sig mycket uppmärksamhet, inte minst under utlandssemestrar! Sommaren 2016 åkte Micke och hans fru Eva till New York för att hälsa på sin dotter. En varm och solig dag i storstaden valde paret att åka till Cony Island, ön som uppfann ”hotdogen”. Väl där blev det strandhäng tillsammans med tusentals andra besökare. Igenom folkmassan tryckte sig ett, för Micke och Eva, okänt svenskt par fram till dem och utbrast en otrolig hemlängtan. Varför undrar ni säkert? Jo, det svenska och okända paret som var bosatta i New York sedan fem år tillbaka hade fått syn på Mickes ZOÉGAS-tatuering på håll och hade på grund av detta plötsligt fått en väldig hemlängtan efter Sverige och ”riktigt” kaffe. Mickes spontana reaktion hade snarare varit, ”hur kunde ni se just min tatuering i detta folkhav med tatuerade kroppar!?”

Mickes favoriter och rekommendationer

Micke är ett stort ZOÉGAS-fan men ska han välja favoritprodukterna ur sortimentet är det Mollbergs Blandning och Skånerost som gäller. Dessa menar han är kraftfulla men varken för starka eller för svaga. Däremot rekommenderar han att koka kaffet som på gamla tiden, dvs koka upp vatten på plattan och sedan hälla det över en sil med mellittapåse, ner i en kanna. Det blir mer smakfullt då!

Zoégas goes ZZ top

Om Micke skulle fått chansen att göra förändringar i ZOÉGAS sortiment skulle han fokuserat på ”rockigt”. Han skulle tagit fram en förpackning med rost och industrikänsla. Kanske skulle han även döpt kaffesorten till ”ZZ top” efter sitt favoritband. Det är ju trots allt fokus på ”Z” då, menar Micke. Innehållet i förpackningen skulle dessutom vara starkare än vanligt för då räcker det med en kopp istället för två, tillägger han.

Tack till Frida

Slutligen vill Micke tacka sin dotter Frida som är anledningen till att han idag står korad som Månadens Z. Hade det inte varit för att hon skickade in filmen på mig och min tatuering så hade jag aldrig uppmärksammats på detta viset. Det var verkligen kul att det blev en grej av det, avslutar Micke!

Vi är givetvis också otroligt glada för att dottern Frida valde att skicka in filmen på sin pappa och hans tatuering! En person som, bara genom att strosa runt på en strand, får New York-bor att få hemlängtan till riktigt kaffe är en riktigt bra ambassadör och värd att uppmärksammas lika ofta som kaffekokaren i familjehemmet var igång, 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan!