PROVSMAKNINGAR
Ida Cederlund jobbar som sensorikspecialist på ZOÉGAS. Det betyder att hon bland annat ansvarar för ZOÉGAS olika kafferecept och allt som har med provningar av kaffe att göra. Provsmakningar är något som genomförs på daglig basis. Det är aldrig ett enmansjobb – det är alltid flera personer som provar.
- Jag kan ju ha en smakmässigt dålig dag. Därför är vi alltid en grupp som provar och säkerställer att kaffet håller kvaliteten, berättar Ida.
Osmakat kaffe finns inte på kartan – det köps helt enkelt aldrig in något som inte smaktestats ordentligt först.
DEN SUBJEKTIVA SMAKEN
”Mat och dryck smakar inte likadant i alla munnar”, sa en klok och förstående skolfröken en gång. Smak är alltså någonting subjektivt. Så … kan man då prata om en universellt ”god smak” på kaffe?
- Det är ju individuellt vad just du tycker om. Men vi kan ju se att goda kvaliteter gillas av många. Men sen handlar det också mycket om vad du är van vid att dricka, säger Ida.
Även mjölk i kaffet betraktar Ida som en smaksak.
- Jag tycker personligen att vissa sorter passar bättre med mjölk – i väldigt ljusrostat kaffe ger mjölk till exempel ett lite vattnigt intryck. Men om du har ett kraftigare kaffe kan mjölken runda av lite trubbiga smaker.
Vad gäller mjölkens temperatur finns det inte heller några absoluta måsten eller övertramp. En grov tumregel lyder att om du använder stora mängder mjölk bör den vara varm och, omvänt, använder du kall mjölk bör mängden vara liten.
Ida menar att socker inte behövs för i smakhöjande syfte. Men återigen är vanans makt stor.
- Jag tror att det tar tid att vänja sig av med socker i kaffet. Men å andra sidan, när du väl gjort det tror jag inte du går tillbaka till det.
KAFFE – EN FÄRSKVARA
Vi är säkert många som kan skriva under på att den kopp som hämtas från en bringare som stått på värmeplatta en timme inte är lika god som den som är nybryggd. Men kaffe som färskvara handlar inte bara om att det smakar bäst färskbryggt. Det är också så att kaffet reagerar med luft, ljus och värme.
Så fort du exponerar kaffe för luft startas härskningsprocessen.
Att hälla över ditt nyinköpta, vakuumförpackade kaffepaket i en burk är alltså inte en särskilt god idé. Ska du inte förbruka hela paketet inom några dagar är det bättre att sätta en klämma på paketet och förvara det i kylen.
När det gäller kaffets smak fokuserar man gärna på kaffesmak. Det är naturligtvis rätt. Men man ska också komma ihåg att attiraljerna runtomkring kaffebryggandet spelar stor roll. Vilket filter och vilken bryggare man använder, hur ren bryggaren är.
