Julkaffe 2020

Upptäck toner av aprikos & nejlika

Paahto
Täyteläisyys
Hapokkuus

Saatavilla:

Bryggkaffe,
Hela bönor

Årets unika julkaffe innehåller smakrika, högkvalitativa Arabicabönor från Östafrika. Signaturbönan, av varianten Red Bourbon, kommer från Ngoziregionen i norra Burundi. Med Burundikaffets fint balanserade fruktighet tillsammans med kryddigheten av kaffet från Etiopien, förstärker årets julkaffe de juliga smakerna. Kaffet har varsamt mörkrostats på Zoégas rosteri i Helsingborg och lanserar i Oktober. Flera år i rad har julkaffet sålt slut innan jul.

Zoégas arbetar kontinuerligt och långsiktigt med att stötta och utbilda småskaliga kaffeodlare i Afrika. Till årets julkaffe har vi dessutom valt att renovera en skola i Ngozï-regionen för att hjälpa fler barn och ungdomar till utbildning genom fler skoltimmar och en bättre skolmiljö. Förhoppningsvis blir detta nästa generations kaffeodlare.

Årets design är inspirerad av detta unika hållbarhetsprojekt, ursprungsregionen Afrika samt den svenska vintertiden. 

”Jag har illustrerat den omtänksamma kaffecykeln – generationer av kaffeodlare som drivs av kvinnorna och deras barn som får skolgång och kan driva jordbruket vidare i framtiden. Kaffebönorna som kastas upp och blir till stjärnor i den svenska vinterhimlen påminner oss om hur mycket jobb som ligger bakom varje handplockad kvalitetsböna. Två världsdelar och två kulturer som möts genom mönstren i de afrikanska kvinnornas kläder och den enkla nordiska linjeteckningen med snöflingor och stjärnor. Det är julen och kärleken i guld.”  -  Björn Rudnert, Illustratör

"I år har vi tagit fram en perfekt blandning som verkligen sätter smak på julen. Med toner av aprikos och nejlika passar julkaffet utmärkt ihop med de traditionella julsmakerna som pepparkaka, dadlar, saffran och fruktkaka. Ett enkelt och gott sätt att förstärka känslan kring juletid." - Minette Rosén, råkaffeansvarig på Zoégas.

Julkaffet har varsamt mörkrostats på Zoégas rosteri i Helsingborg och finns att köpa i begränsad upplaga i butik från vecka 42 både som hela bönor och malt kaffe.