Inspiration

8 myter om kaffe som är just myter

Snabba fakta

  • En av de mest seglivade myterna är just - vattnet du brygger med.
  • Visste du att endast 3,6 procent av världens totala kaffeproduktion är ekologiskt odlad?
  • Kaffe hjälper dig att gå ner i vikt.
  • Det är mer koffein i espresso än bryggkaffe.

Kaffe är vätskedrivande
Hur många gånger har man inte hört det sägas? Är du en av dem som undviker en kopp kaffe för att du vill slippa ränna på toaletten hela tiden – ja, då kan du glädjas åt att denna myt är just en myt. Studier har nämligen visat att det krävs minst fyra koppar för att urinproduktionen ska öka. Det spelar därför ingen roll om du dricker ett par glas vatten eller motsvarande mängd kaffe, det har ungefär samma effekt.

Kaffe hjälper dig att gå ner i vikt
Det stämmer att koffein ökar din ämnesomsättning, men effekten är så marginell att det gör varken till eller från. Dricker du kaffe enbart för att bli av med lite extra vikt kan du lika gärna sluta med det. Bättre är att njuta av det för smakens skull!

Snabba fakta:

  • En av de mest seglivade myterna är just - vattnet du brygger med.
  • Visste du att endast 3,6 procent av världens totala kaffeproduktion är ekologiskt odlad?
  • Kaffe hjälper dig att gå ner i vikt.
  • Det är mer koffein i espresso än bryggkaffe.

Det är mer koffein i espresso än bryggkaffe
Hur mycket koffein du får i dig beror på hur mycket kaffe du doserar med. Om du doserar lika mycket kaffe till en espresso som till en kopp bryggkaffe blir mängden koffein densamma. Men ofta dricker man ju mer bryggkaffe än så, eller hur? Om du däremot jämför volymen så stämmer det att du får i dig mer koffein i en espresso än en vanlig kopp kaffe.

Smaken på kaffet påverkas av var man bor och vilket kranvatten man har
Detta är en av de mest seglivade myterna. Det är lätt att tänka sig att kranvattnet på landets olika platser påverkar smaken. Men nej, det är inte vattenkvaliteten utan snarare doseringen samt vilken kaffebryggare man har och hur ofta man avkalkar kaffebryggaren, som påverkar smaken. Du kan alltså njuta av ditt favoritkaffe var du än befinner dig  med rätt kaffebryggare och samma dosering.

Genom att öka doseringen får man ett starkare kaffe
Ett kaffe är anpassat efter en speciell dosering. Överdoserar man ett kaffe ändras smakprofilen istället för att ge ett starkare kaffe. Vid överdosering riskerar man ett beskare och surare kaffe. Vill du att ditt kaffe ska smaka mer? Välj då ett mörkrostat kaffe.

Kaffe förvaras bäst på köksbänken
Nej, kaffe förvaras bäst i sin originalförpackning väl tillsluten i en burk som placeras i kylskåpet. Häll inte över kaffet i en burk. Då kaffe är en jordbruksprodukt försämras hållbarheten vid kontakt med syre.

Att köpa ekologiskt kaffe är det bästa för hållbar kaffeodling i framtiden
Endast 3,6 procent av världens totala kaffeproduktion är ekologiskt odlad. Kunskapen kring hållbar odling är generellt mycket låg och ekologisk odling är kostsam för den enskilde kaffeodlaren. 70 procent av världens kaffebönder har små odlingar och små ekonomiska möjligheter att investera för att odla ekologiskt. För att öka mängden hållbart kaffe i framtiden måste kaffe odlas på ett miljömässigt och socialt hållbart sätt och odlarna måste samtidigt tjäna pengar. Genom att utbilda kaffebönder i att odla hållbart och hjälpa dem att höja kvaliteten och mängden bönor på sin odling, hjälper man också dem att tjäna pengar. Det är hållbart för framtiden äben om det inte är just ekologiskt certifierat.

Kaffe är uttorkande
Det finns ingen anledning till oro, kaffet du dricker kommer inte att torka ut kroppen. Kanske har du också hört att en kopp kaffe helst ska kombineras med ett glas vatten för att hålla vätskebalansen intakt. Det saknas vetenskapliga bevis för detta påstående. En studie visade att det inte fanns någon skillnad mellan personer som drack vatten eller kaffe och forskarna menade att ett intag av upp till fyra koppar kaffe per dag inte påverkar vätskebalansen på ett negativt sätt.