Nordic Brand Manager

Den energiska marknadsföraren - Tanja

Tanja beskriver sig själv som en glad och framåt person som är entusiastisk för det mesta i livet. Hon gillar de goda stunderna – allt från en promenad till en kopp ZOÉGAS eller en god middag, allt som ger guldkant i tillvaron! Hon älskar träning och att umgås med vänner och familj. Hon är mycket social och gillar att ha mycket på gång!

Tanja bor tillsammans med sin sambo Felix i Helsingborg, staden som hon både är född och uppvuxen i. Hon älskar att resa och för ett par år sedan var hon även bosatt i Australien i två omgångar. Tanja är utbildad Civilekonom från Lunds Universitet och arbetar som Nordic Brand Manager på ZOÉGAS, ett varumärke och arbete som hon är mycket passionerad över. Andra passioner i livet är Svenska Lottakåren, en kvinnlig försvarsorganisation som är Sveriges största kvinnliga nätverk, som hon engagerat sig i sedan 10 år tillbaka. Tanja sitter idag som ledamot i Svenska Lottakårens överstyrelse och arbetar rikstäckande med strategier för organisationen. Hon drivs av att peppa tjejer till att våga, stärka deras självkänsla och motivera dem till att våga göra militär tjänstegöring. Tanja själv har en bakgrund inom det militära då hon valde att genomföra värnplikten efter gymnasietiden.

Berätta om din bakgrund och roll på ZOÉGAS – vad gör en Nordic Brand Manager?
- Efter min Civilekonomexamen arbetade jag som kökssäljare på IKEA. Jag har alltid uppskattat att få arbeta med service och under min studietid i Lund arbetade jag samtidigt extra som barista under fyra år. Dels gillade jag servicen i yrket men en stor anledning till att jag valde just barista-yrket beror på min passion för kaffe. Det är en kul produkt att arbeta med då kaffe växer samt är en stor del av både yngre och äldre personers vardag och sociala liv. Ju fler caféer som öppnar upp desto större fokus kommer på kaffeproducenter och rosterier och det gedigna arbetet som ligger bakom kaffekoppen.

Jag personligen har alltid älskat kaffe från ZOÉGAS och som född och uppvuxen i Helsingborg går det inte att dricka något annat. När jag fick syn på att det fanns en ledig marknadsföringstjänst på ZOÉGAS tvekade jag därför inte att söka den. Jag skulle bara ha den! 

Mitt ansvar är produktportföljen som en del av marknadsteamet, vilket innebär att jag ansvarar för samtliga produkter i vårt sortiment, såväl för dagligvaruhandeln som för den professionella marknaden så som restauranger och caféer. Jag arbetar med allt ifrån nylanseringar till stora organisationsförändringar, så som formatändringen från 500g till 450g som gjordes 2015. Jag är involverad i princip allt som rör våra produkter, designer, format och strategier. Tillsammans är vi ett team som arbetar för att allt ska fungera vid lanseringar och att allt rullar på som det ska med befintliga produkter.

Mitt vardagliga arbete innebär även besök hos tryckerier och leverantörer, provsmakningar, strategiarbete, och att säkerställa att varumärket utvecklas så som vi vill att det ska uppfattas av konsument.   

Hur kan en vardag som Nordic Brand Manager se ut?
- Den är mycket varierande, den ena dagen är aldrig den andra lik. Jag jobbar ofta med långvariga marknadsstrategier och mycket handlar om planering långt i förväg. Ena dagen kan jag arbeta med designen för nästa års sommarkaffe och nästa dag tar jag fram blandningen tillsammans med vår kvalitetsavdelning. Vissa dagar kan bestå av besök hos tryckeriet för tryckstart av våra nya designer. Mitt ansvar är att se till att färg och uttryck på förpackningarna ser bra ut. Vissa dagar om året är jag med på event och ibland håller jag även i kaffeskolor. Det är med andra ord en mycket varierande vardag som varumärkesansvarig.

Det som är extra roligt med min tjänst är att jag arbetar mycket i team, såväl med säljarna som med rosteriet och kvalitetsavdelningen. I min tjänst är man ”spindel i nätet” men alltid med en fot i marknadsteamet och stort fokus på vad våra konsumenter vill ha.

Vad är det bästa med ditt jobb?
- Det bästa med mitt jobb är att få arbeta med ett mycket älskat varumärke som många har en åsikt eller insikt om. Genom mitt eget intresse för kaffe och ZOÉGAS känner jag mig personligt engagerad i jobbet och varumärket, vilket gör att jag gärna lägger ner extra själ i allt jag gör.

Att få vara kreativ och arbeta med design tycker jag är det roligaste i mitt vardagliga arbete. Men det bästa av allt är få den färdiga produkten som jag har arbetat med i månader, rykande färsk från produktionslinjen hela vägen ut till butikshyllorna, det är en riktigt häftig känsla! Det är då man inser att idéer faktiskt kan bli till verklighet!

Hur anser du att du, i din roll, bidrar till ZOÉGAS hantverk?
- Jag ansvarar för det viktigaste vi har i företaget, nämligen våra produkter som konsumenterna letar efter i butikshyllan. Detta anser jag vara en naturlig del av vårt hantverksarbete. Har vi inga produkter på marknaden så finns vi inte. Att se till att alla våra konsumenter får rätt produkt på marknaden är mitt naturliga hantverksbidrag. Jag håller dessutom hela tiden mig själv och teamet uppdaterade på marknaden genom att följa marknadstrender och undersöker vad våra konsumenter vill ha i framtiden. Det gäller att alltid ligga steget före och att vara lyhörd. Konsumenterna är trots allt dem vi lanserar för!

Hållbarhet – vad betyder det för dig?
- Det är viktigt att ansvara för hållbarhet i hela värdekedjan och inte bara en del av den. Att produkterna ska vara ekologiska är inte det viktigaste. Innehållet i förpackningarna må vara certifierat men förpackningen kanske inte är hållbart framtagen. Jag anser även att uppståndelsen gällande ekologiska produkter överskuggar den riktiga verkligheten och utmaningen som finns i kaffeproduktion. Många producenter runtom i världen har inte möjlighet att bli ekologiskt certifierade. Vem ansvarar för att utbilda kaffebönderna att producera hållbart odlat kaffe? Om ingen tar ett ansvar för att bygga från grunden och ge kaffebönderna möjlighet till att få ut mer kaffe av rätt kvalitet till försäljning; Vem vill då vara kaffebonde? I mina ögon är det långt ifrån hållbart att endast fokusera på certifieringar om inte bönderna har möjlighet att investera i dem, det är bygga från grunden som räknas. 

Jag försöker själv leva så hållbart som möjligt genom enkla vardagsinsatser. Jag går till jobbet och försöker använda bilen så lite som möjligt. Både jag och min sambo är noga med matsvinnet och slänger aldrig någon mat. Jag vill inte slösa med jordens resurser!

När jag shoppar är jag noga med att handla produkter av kvalitet så att jag kan använda det under en längre period, exempelvis kläder. När jag är trött på gamla klädesplagg skänker jag dem till behövande och lagar plagg om de går sönder snarare än att slänga dem.

ZOÉGAS hållbarhetsprojekt, Coffee By Women – vad står det för enligt dig?
- Coffee By Women är ett projekt som står för att stärka samhället och människorna bakom – inte bara kaffeodlingen. Det står för inkludering av kvinnor i samhällen där många kvinnor idag är exkluderade på grund av hur landets arbetsmarknad, etik och normer ser ut. Projektet ger kvinnorna en naturlig start till att tjäna egna pengar och bli entreprenörer i eget företagande. Genom att stärka kvinnor så stärker vi direkt samhället. Om kvinnorna tjänar sina egna pengar på kaffeodling så återinvesterar de tillbaka till familjen och odlingen. Vilket med tiden kan leda till större odlingar och mer intäkter för att utveckla verksamheten ytterligare. Hållbarhetsinitiativet Coffee By Women är ett verifieringsarbete som kan leda till att ett större utbud av kaffe så vi kan dricka lika gott kaffe även i framtiden.

Vad tycker du om hållbarhetsprojektet Coffee By Women?
- Jag tycker att det är ett jättebra initiativ! Däremot är det mycket svårt att kommunicera det vi gör då vi gör så mycket bra. Kvinnor är en viktig del av världens kaffeproduktion och behöver lyftas. Därmed bör även de få chansen att sitta på ledande befattningar, ta beslut och driva kaffeodlingarna framåt. Alla ska få chansen att engagera sig och dessutom lära sig att odla hållbart.

Jag anser att fler kaffeföretag bör ta ett större ansvar och engagera sig genom verifieringsarbeten för att vi ska kunna dricka gott och hållbart kaffe även i framtiden. ZOÉGAS är ett stort föredöme på den svenska kaffemarknaden, vilket jag är stolt över! 

I hela ZOÉGAS sortiment, vilken är din Z-favorit?
- Jag gillar variation och byter helst mellan sommar – och julkaffe. Jag älskar säsongsblandningarna! De är alltid unika smak- och ursprungsmässigt vilket vi visar hela vägen på designerna som sticker ut i hyllan. Dessutom är de gjorda på våra allra finaste specialkaffen, alltid med en trevlig bakgrundshistoria som starkt kopplas till hållbarhet och de initiativ vi driver. Tar säsongsblandningarna slut brukar jag brygga Mollbergs Blandning. Jag maler alltid hela bönor för att få ut de färska och goda aromerna och smakerna ur varje liten mald böna!