Kvalitetsspecialisten

Den noggranna kvalitetsspecialisten - Patrik

Patrik Erlandsson är en lugn, noggrann och kvalitetsmedveten person vars egenskaper passar enastående i yrkesrollen som Kvalitetsspecialist på ZOÉGAS. När han inte kvalitetssäkrar hantverket bakom kaffet ängnar han sig åt löpning eller tränar med Friskis & Svettis och svänger gärna på höfterna i dansstilar som bugg, samba, tango, cha-cha och vals. Med skånsk passion brinner han även för kultur och inte minst för Helsingborgs historia. Patrik gillar även att umgås i goda vänners lag, baka tårtor, dricka gott och föredrar avkoppling framför äventyr, att bara vara helt enkelt. Under den lugna ytan finns dock en äventyrlig sida och på frågan vilken filmkaraktär han helst skulle vilja vara svarar han med ett stort leende: ”James Bond, han har både action, stil och humor.”

Berätta om din bakgrund och roll på ZOÉGAS? - Mitt intresse för kemi och livsmedel har alltid legat mig varmt om hjärtat. Livsmedel är något som behövs och framförallt är det gott med mat och dryck, inte minst om det är kvalitativa livsmedel! Med tanke på mitt intresse är det kul att få arbeta med ett varumärke som står för just kvalitet och få vara med och påverka och se till att vi levererar högkvalitativa produkterna på marknaden. Det känns extra bra att få arbeta på ett stort livsmedelsföretag som Nestlé, vilket ligger i framkant när det gäller just kvalitativa livsmedel. Med intresset för livsmedel och kemi blev det ett naturligt val av utbildning i skolan då jag läste kemiteknik med fokus på livsmedel och läkemedel. Under utbildningen sommarjobbade jag på Svelab med mikrobiologi. Min professionella karriär fortsatte sedan på forsknings- och utvecklingssidan på Nestlé och Findus där jag främst arbetade globalt med kylda livsmedel, men även med ärtor och barnmat. Jag var bland annat med i arbetet med att ta fram den berömda Ebba-ärtan! På forsknings- och utvecklingssidan arbetade jag mellan åren 1986 och 2000. Idag arbetar jag brett med kvalitet på ZOÉGAS. Främst arbetar jag mot produktionen men även mot andra delar i organisationen.

Rollen som kvalitetsspecialist fungerar egentligen som en servicefunktion men även som en kontrollerande och utvecklande funktion. Rollen kräver god erfarenhet av livsmedel, liksom sensorik då provsmakningar också är en väsentlig del i min vardagliga roll som kvalitetsspecialist. Detta var något jag utvecklade under min tid på forsknings- och utvecklingssidan. Hur kan en vardag som kvalitetsspecialist se ut på ZOÉGAS? - Det primära fokuset varje dag är provsmakningar av råkaffe och färdigvara. Likväl är även arbete med förpackningar en stor del av mitt arbete. Detta då jag arbetar med allt från att säkerställa kvaliteten på materialen för den dagliga produktionen i fabriken, till att vara med i framtagning och provning av nya material. Jag stöttar även marknadsavdelningen i framtagning av nya förpackningsdesigner och provtryckningar av dessa för att säkra kvaliteten. Jag har även en naturlig koppling till inköp då jag är en del i processen vid godkännande av våra leverantörer utifrån de krav som ställs av Nestlé. Jag arbetar även med att säkerställa att förpackningsmaterialen uppfyller gällande lag- och kvalitetskrav. Då jag har arbetat länge i företaget fungerar jag även som en konsultationsperson. Många vänder sig gärna till mig i alla möjliga frågor då jag har mycket erfarenhet och därmed ofta kan hjälpa till.

Vad är det bästa med att jobba på ZOÉGAS? - Det bästa med att jobba på ZOÉGAS är att få arbeta med kaffe samt att få vara med och värna om det genuina varumärket och utveckla det! Jag vill att ZOÉGAS finns överallt med exakt samma Z-kvalitet, den får aldrig avvika! Jag gillar samtidigt att arbeta för ett genuint företaget och vill, genom mitt arbete, låta familjen Zoégas anda leva kvar i företaget! Det ska fortsätta andas ett starkt premium-varumärke helt enkelt. Utöver det gillar jag att arbeta inom en bred organisation där det finns många möjligheter att utvecklas. Vill man så kan man och då får man också chansen! Min roll har exempelvis utvecklats en hel del sedan starten. Bakom varje ZOÉGAS-kopp ligger ett gediget hantverksarbete. Hur bidrar din roll till detta hantverk? - Jag är med på kaffets resa redan från start genom mitt arbete med råkaffet som kommer från våra olika kaffeleverantörer. I denna process säkerställer jag, tillsammans med mina kollegor, att vi får rätt bönor av rätt och jämn kvalitet skickat till oss. Detta för att få rätt karaktär både på råkaffet men även på slutprodukten. Att jag är med och säkerställer kvaliteten från början till slut, anser jag är ett gediget hantverk i sig! En viktig del i hantverksarbetet är just arbetet med sinnena. Mjuka värden är en betydande och avgörande del i vårt hantverksarbete då det ger det slutliga Z-resultatet. Har jag inte mina sinnen som smak, doft och syn, faller mitt jobb och denna betydande och viktiga del i vår hantverksprocess. Hållbarhet – vad betyder det för dig? - Hållbarhet betyder allt! Det är mycket viktigt att vi värnar om vår miljö för att vi överhuvudtaget ska kunna fortsätta leva på jordklotet. Idag tär vi för mycket på jordens resurser. Jag försöker själv leva hållbart genom att alltid källsortera mina sopor. Jag tar hellre cykeln än bilen och jag slänger aldrig någon mat. Vad tycker du om ZOÉGAS hållbarhetsarbete Coffee By Women? - Jag tycker att det är viktigt att vi som kaffeföretag själva engagerar oss och hjälper till på plats i egna hållbarhetsprojekt som rör jordbruksprodukten som vi dagligen arbetar med. Med projektet tänker vi långsiktighet, miljö och framtid och vi värnar om att alla ska får vara med på en hållbar kafferesa, oavsett kön och ekonomiska möjligheter. Genom projektet utbildar vi även yngre generationer för att säkerställa att folk kan och vill jobba med kaffe. Ett viktigt arbete om vi överhuvudtaget ska kunna konsumera kaffe i framtiden. Coffee By Women - Det är inte bara fina ord, vi hjälper verkligen våra kaffebönder för en hållbar kaffeodling och exkluderar ingen!