Sensorikexpert

Den erfarna sensorikexperten - Ida

Ida beskriver sig själv som en ”skånetös”. Hon är född och uppvuxen i Skåne och lever idag med sin sambo Mikael i Barsebäck inne på golfbanan, nästan granne med hål 4. Trots närheten till golfbanan är mat och dryck ett starkt intresse snarare än golf. Med en bakgrund från restaurangbranschen och en kandidatexamen från Hotell- och restauranghögskolan Grythyttan, ligger smak henne varmt om hjärtat, något som är av största relevans i hennes profession som sensorikexpert på ZOÉGAS. Fler intressen som fyller Idas vardag är skrivande, bloggar, böcker och resor. Resor gör hon helst till spansktalande länder. Ida har tidigare studerat spanska och kan nästan tala språket flytande.

Berätta om din bakgrund och roll på ZOÉGAS – vad gör en sensorikexpert och application manager?
- Man kan säga att mitt vardagliga arbete består av två delar, en mjuk del och en hård del. Jag har arbetat på Nestlé och ZOÉGAS i snart nio år och den mjuka delen i mitt arbete innebär ett ansvara för att våra produkter smakar så som produkterna ska smaka, år efter år. Jag arbetar därmed nära råkaffet och tillhör en unik liten skara som säkrar ZOÉGAS kvalitet varje dag. Det är aldrig jag ensam som tar ett beslut om kaffets kvalitet. Minst fyra personer provsmakar kaffet varje morgon för att säkerställa den höga kvaliteten innan kaffet frisläpps. Som sensorikexpert provsmakar jag dagligen mycket kaffe, cirka 150 koppar av både råkaffe och färdigvara. Jag är också delaktig i att lära våra kunder och konsumenter om vad en typisk ZOÉGAS-smak är.

Som sensorikexpert har jag även fått den stora äran att vara med som sensorik-domare i barista-tävlingen under Coffee Professionals Cup. En kaffetävling som anordnas av Nestlé Professional varje år. Jag arbetar dessutom nära marknadsavdelningen som projektledare för att förverkliga deras idéer till färdig produkt i butikshyllan.

Den hårda rollen i mitt arbete kallas Application Manager. Rollen innebär ett ansvar för produkten rent informationstekniskt. I denna roll är mitt huvudansvar att se till att det fabriksmässigt, kostnadsmässigt, tidsmässigt och tekniskt går att producera en produkt. Planerar vi exempelvis att producera en rund påse i vår befintliga fabrik med maskinerna vi har idag måste jag stoppa det då det skulle kräva helt andra tidsramar.

En tredje del i mitt arbete innefattar min del i ZOÉGAS värdekedje-team där mitt ansvar är att undersöka hur våra konsumenter upplever oss och vårt kaffe. Jag är delaktig i utveckling av koncept till vår professionella avdelning som arbetar mot stora kunder såsom restauranger och caféer. Exempelvis hjälper jag dem med optimering av kaffemaskiner.

Hur kan en vardag på kvalitetsavdelningen på ZOÉGAS se ut?
- Man kan väl säga att ingen dag är den andra lik – klyschigt men sant! Vardagen börjar däremot oftast med en provning av det kaffe som har producerats dagen innan och ibland har jag en adept med under provsmakningen som jag ska lära upp i sensorik och smak. Därefter följer arbetet med att exempelvis säkerställa att en ny produkt planeras för att produceras i skarpt läge.

En vardag kan även bestå av analysering av data som har kommit in genom exempelvis en konsumentundersökning. Jag planerar tester för nya recept och tar fram nya recepet. Jag skapar underlag för vår provrost samt lägger in nya recept till nya produkter. Utbildning i kaffekunskap är också vanligt förekommande.

Under dagen hinner jag dricka cirka 5 koppar. Det är min vardagliga njutning trots provsmakning av 150 koppar!

Hur anser du att du i din roll bidrar till ZOÉGAS hantverk?
- Jag anser att jag bidrar till hantverket med min produktkännedomen som jag kan koppla till konsumenternas smakpreferenser för att säkerställa att de får uppleva samma högkvalitiva blandning varje gång de konsumerar sitt ZOÉGAS. Jag bidrar även med min råvarukunskap och min kompetens om vad som ger vad i blandningarna. Alla ursprung sätter sin egen smak och prägel i en blandning och ger olika smak beroende på hur man väljer att kombinera dem. Som vår föregångare Rudolf Zoéga uttryckte sig, det är som att komponera musik.

Hållbarhet – vad betyder det för dig?
- Hållbarhet för mig innebär att göra egna aktiva val. Jag jagar inte symboler och certifieringar och vill alltid göra mina hållbara val själv. Jag gör små insatser varje gång jag handlar. Exempelvis tar jag aldrig plastpåsar till grönsaker som inte behövs, jag försöker att undvika att köpa produkter som har en förpackning som inte kräver det och jag köper gärna närodlat. Jag är även emot matsvinn och slänger därför så lite som möjligt.

ZOÉGAS hållbarhetsinitiativ, Coffee By Women – vad tycker du om initiativet?
- Jag älskar det och allt som det står för! Ett jättebra initiativ utifrån ett hållbarhets – och jämställdhetsperspektiv! I Sverige har vi kommit långt med både hållbarhet och jämställdhet men vi kan inte vara nöjda med det, särskilt inte när problematiken fortfarande kvarstår i andra länder, och inte minst de som vi verkar i. Vi måste därför arbeta med våra största leverantörers problematik – att få in kvinnor i kaffeodlingen, vilket vi gör genom detta initiativ.

Jag tycker att Coffee by Women är ett bra, modernt och roligt initiativ! Jag tycker dessutom om att man har lyft formspråket från den afrikanska färgsprakande paletten som ett uttryck för engagemang och arbete i Afrika.

I hela ZOÉGAS sortiment, vilken är din Z-favorit?
- Jag föredrar mörkrost och älskar Mollbergs Blandning med sin bärighet från Kenya! Något som gör den extra god och unik är att den går utmärkt att dricka svalt, vilket jag föredrar. Ett tips för att säkerställa hög kvalitet på ditt kaffe är att dricka det svalt. Smakar kaffet bra även när det har svalnat och om tonerna då framhävs tydligare, är det ett kaffe av kvalitet!