Fabriksekonomen

Den noggranna fabriksekonomen - Ercan

Ercan Temurkan, vår Factory controller på ZOÉGAS, har en gedigen kompetens inom sin yrkesroll och ansvarar för att alla funktioner i vår fabrik i Helsingborg samverkar och presterar på topp. Han är en varm person som brinner för att skapa en god arbetsmiljö, teamwork och mår bra när andra människor mår bra. Ercan lyser upp när han får prata om sitt stora intresse – fotboll, som han utövar både på fotbollsplanen och gärna följer från soffan. Han lyssnar helst på turkisk hiphop och pop, njuter av att koppla av och tycker att fredagstacos och fika tillsammans med familjen är en viktig tradition som han gärna inte rubbar på. Hade Ercan varit en av ZOÉGAS produkter hade han varit Skånerost – en karaktär med karisma, någon som alla känner till och som är väldigt omtyckt bland många.

Vem är Ercan?

Efter sin Kandidatexamen i Ekonomi, som togs i den turkiska metropolen och födelseorten Istanbul, flyttade Ercan till Lund för att fortsätta läsa sin Master. I klassen i Lund träffade Ercan en tjej och efter Masterexamen i Lund packade paret väskorna och flyttade tillbaka till Ercans födelseort Istanbul. Tillbaka i Turkiet började Ercan arbeta som kostnadsanalytiker för samtliga kategorier på Nestlés huvudkontor. I Istanbul stannade de i sju år innan det nu gifta paret bestämde sig för att flytta tillbaka till Norden. Destinationen blev återigen Sverige och Ercans professionella karriär som fabrikscontroller fortsatte på Helsingborgsföretaget ZOÉGAS. Idag är Ercan ensam i sin roll som ansvarig för ZOÉGAS-fabrikens ekonomi och därmed en av alla viktiga nyckelpersoner som behövs för att kunna fortsätta driva ZOÉGAS produktion och hantverk för framtiden. 

Förutom arbetet på ZOÉGAS gillar Ercan att göra utflykter med sin fru och sin ettåriga son. Är de inte ute och ser sig om slår han gärna sig ned i soffan framför Netflix, något som det är mindre tid över för nu med en nykomling i familjen. Ercan har även ett stort intresse för fotboll, inte minst för det turkiska fotbollslaget Galatasaray.

Berätta om din bakgrund och roll på ZOÉGAS?

- Innan arbetet på Nestlé jobbade jag i försäkrings- och banksektorn i Turkiet. Därefter valde jag att fortsätta min karriär inom ekonomi på Nestlé. Däremot har min roll utvecklats och avancerats under mina år på Nestlé och idag är jag med i ZOÉGAS fabriks ledarteam tillsammans med andra linjechefer. Syftet med detta arbete är att leda och styra fabrikens fortsatta utveckling och mitt huvudansvar i arbetet är ekonomin. I min vardag ansvarar jag även för att upprätta strategier så att vi i vårt dagliga jobb ständigt arbetar för att nå våra ekonomiska mål i fabriken. Jag kontrollerar vår dagliga produktion i fabriken och följer upp mot våra uppsatta mål. En annan viktig del i mitt dagliga arbete är att supportera fabrikens linjechefer. Jag anser det mycket viktigt att alltid finnas till hands och hjälpa till i stort och smått om mina kollegor behöver hjälp, en mentalitet som genomsyrar hela företaget.

En annan viktig del i mitt arbete är att ständigt jobba med utvecklings- och förbättringsprojekt för att exempelvis minska svinn i fabriken eller effektivisera processer.

I det stora hela kan man ändå säga att jag är övergripande ansvarig för allt som rör det finansiella i vår fabrik och det som gör mitt jobb så roligt är att varje dag aldrig är den andra lik! 

Vad är det bästa med ditt jobb på ZOÉGAS?

- Det bästa med mitt jobb på ZOÉGAS är att få arbeta i en dynamisk atmosfär. Siffror som är det primära i mitt jobb är ju det som indikerar på hur det går för företaget ekonomiskt. Det är både intressant och kul att få arbeta fram förbättringsprocesser för fabriken som senare kan visa sig positivt i de ekonomiska uppföljningarna. Ett projekt som ger ett resultat och en indikation på att man har gjort något bra - det gillar jag! 

Varför ett jobb på ZOÉGAS?

- Innan jag började arbeta på ZOÉGAS var jag väldigt stolt över att jobba på Nestlé. Nu när jag primärt arbetar med ZOÉGAS kan jag nästan påstå att jag är dubbelt så stolt! Anledningen till det är att jag nu får arbeta med ett lokalt varumärke som dessutom är välkänt i hela landet. Dessutom vet jag att varumärket ZOÉGAS är mycket älskvärt. Detta blev jag varse om när min fru alltid beställde ZOÉGAS Skånerost och Kalles kaviar av vännerna från Sverige när de hälsade på i Istanbul. Det var på den tiden då jag själv drack te och inte hade lärt mig dricka svenskt kaffe än. Idag ska det däremot alltid vara ZOÉGAS utan socker och mjölk! 

Hur bidrar din roll till Z-hantverket?

- Min roll bidrar kanske inte direkt till det faktiska hantverket men man kan väl säga att den supporterar vägen dit. Jag presenterar siffror och försöker bygga ekonomiskt rätta vägar för att få mina kollegor att fatta rätt beslut för framtiden.

Hållbarhet – vad betyder det för dig?

-  Hållbarhet är viktigt för att säkerställa en hälsosam miljö för oss idag och för framtiden. I vårt vardagliga liv har vi alla möjlighet att bidra med hållbarhet genom att exempelvis ha släckt onödiga lampor i hemmet, sänka värmen eller källsortera soporna. I min arbetsroll i fabriken gör jag exempelvis även analyser för att upptäcka allt avfall i våra processer och supporterar mina kollegor med data för att förbättra effektiviteten genom att minska avfallet.

Vad tycker du om ZOÉGAS hållbarhetsarbete Coffee By Women?

- Att ZOÉGAS samarbetar med lokala organisationer i Östafrika för att utbilda fler kvinnliga kaffebönder för ett effektivare jordbruk tycker jag är mycket bra! Jag anser framförallt att det är ett viktigt initiativ att stärka och lyfta kvinnan i något som idag är mansdominerat och även göra det möjligt för kvinnorna att ombesörja sin familj och sitt jordbruk!  

Vilken är din favorit i ZOÉGAS sortiment?

- ZOÉGAS Skånerost var den första sorten jag upptäckte i sortimentet, genom min fru! Därav är jag nog en Skånerost-person!