Fabrikschef

Den härliga Fabrikschefen - Andreas

Andreas är sedan 34 år, född och uppvuxen i Helsingborg. I födelsestaden bodde han tills han var 18 år då han flyttade till en ny studiestad. Under sin studietid läste han bland annat engelska, change management, internationella affärer och koreanska i Sydkorea. Där stannade han i drygt ett halvår innan han packade väskorna och flyttade tillbaka till Sverige igen för att skriva sitt exjobb. Efter studietiden flyttade Andreas till Småland där han fick en trainee-anställning inom produktion. Han skaffade sig erfarenhet inom problemlösning, skapande av produktionssystem och processer. Med den tog han sig sedan vidare till ZOÉGAS då han blev erbjuden en anställning som Performance Manager och 2008 var han tillbaka i Helsingborg igen. Han menar att det var med nyfikenhet som han började på ZOÉGAS då det alltid har varit ”lite hemligt” kring rosteriet på Ängelholmsvägen.

Idag arbetar Andreas som Fabrikschef på ZOÉGAS i Helsingborg, staden som han även bor i tillsammans med sin sambo och dottern Liv. På fritiden reser han mycket med familjen och föredrar båtlivet och bilresor i Europa. Andreas har även ett stort intresse för att renovera gamla bilar och anordna med grillfester i trädgården, när vädret tillåter förstås.

Berätta om din bakgrund och roll på ZOÉGAS – vad gör en Fabrikschef?
- Min roll som fabrikschef innebär att jag ansvarar för allt vi gör i ZOÉGAS-fabriken i Helsingborg. Allt som innefattar kvalitet, råkaffe produktion, arbetsmiljö etc, från det att råkaffet kommer in med fartygen i Helsingborgs hamn tills att det är färdigproducerat och packat. När det är packat tar vår logistikavdelning över arbetet.

Dagligen hanterar jag problem och arbetar med affärsstrategier, men den ena dagen är aldrig den andra dagen lik. Det händer alltid något nytt, allt från nya initiativ till uppstart av nya projekt.

Det är dessutom både givande och kul att få arbeta med ett roligt & engagerat team som alltid är noga med att saker och ting blir rätt från början. Det är unikt att få arbeta med ett varumärke som har hela teamet samlat på ett ställe i ett stort bolag som Nestlé.

ZOÉGAS är ett mycket kul varumärke att arbeta med. Det är ett varumärke som berör många och som många känner till. Alla har på något vis även en relation till produkten. En fördel med att arbeta med ett varumärke som ZOÉGAS är att man får arbeta med en produkt som man själv gillar och som andra ser upp till.

Hur kan en vardag som Fabrikschef på ZOÉGAS se ut?
- Mina dagar börjar alltid med en kopp Mollbergs Blandning. Därefter följer en avstämning där vi går igenom vad som har hänt det senaste dygnet på respektive avdelning. Efter avstämningen följer arbete med de aktiviteter och projekt som vi har igång. Jag är även involverad i arbete som rör projekt, tekniska problem och personalfrågor. Möten är också vanligt förekommande där vi går igenom investeringsplaner och utvecklingsplaner. Eftermiddagarna brukar bestå av resursfördelning. Någonstans mittemellan möten och arbete klämmer jag dessutom in stora mängder kaffe, cirka 6-8 koppar per dag.

Jag brukar säga att måndag är veckans bästa dag och det tycker jag verkligen, jag gillar mitt jobb!

Hur bidrar en Fabrikschef till ZOÉGAS hantverk?
- Jag är involverad i hur vi kontrollerar processerna exempelvis i rosteriet för att ha en bättre kontroll över allt vi gör i vår fabrik. Vi jobbar bland annat för att minska svinnet och därmed även onödiga omarbetningar. Detta har vi minskat drastiskt under åren och numera gör vi rätt från början. Däremot är det många detaljer som måste falla på plats för att lyckas. Att ha rätt personal är en viktig del i arbetet.

Med bättre kontroller i fabriken har vi lyckats minska konsumentklagomålen med 50% sedan 2015. Fall där våra konsumenter hittar främmande föremål i paketen har också mer än halverats.

Kaffe är en svår råvara att arbeta med då det aldrig är statiskt. Varje år arbetar vi med nya skördar och  över tid och säsong kan råkaffet förändras.

Hållbarhet – vad betyder det för dig?
- Vi har många och långa hållbarhetssamtal hemma och min dotter är mycket intresserad av frågorna. Hemma försöker vi konsumera så mycket närproducerat som möjligt. Däremot gillar jag båtar och bilar men med mina icke miljövänliga fritidssysselsättningar försöker jag kompensera det på annat vis, exempelvis genom den arbetsplats jag jobbar på. Idag producerar vi enbart på certifierad el och biogas och återvinner allt. Vi har även vunnit fina priser som ”Double zero factory”.

Utöver klimatkompensationen som görs i fabriken arbetar vi även med Nescafé-planen och ZOÉGAS hållbarhetsinitiativ Coffee By Women. Det är viktigt att kaffe fortsätter odlas till de kvaliteter vi vill ha, på ett hållbart sätt! Det kan vara svårt för en konsument att inse hur många människor och hur långa processer som faktiskt ligger bakom en kopp kaffe. Det kan vara en stor del av en småbondes årsproduktion som någon bara kastar ut i vasken.

ZOÉGAS hållbarhetsinitiativ, Coffee By Women – vad står det för enligt dig?
- Det är ett jätteviktigt initiativ som det investeras mycket tid och engagemang i. Det är viktigt att se till att vi har rätt kvalitet i framtiden. Kaffeodlingen och plantagen sköter sig inte självt och med små medel kan man få mycket att hända.

Vad tycker du om hållbarhetsinitiativet Coffee By Women?
- Det är ett mycket positivt initiativ! ZOÉGAS gör verkligen sin egen grej och går utöver vad koncernen gör samtidigt som vi visar vilka fördelar det faktiskt ger!

I hela ZOÉGAS sortiment, vilken är din Z-favorit?
- Mollbergs Blandning! Det är ett väldigt bra kaffe med en perfekt balans och en intressant historia. För mig och för många andra har det alltid varit ett vinnarkaffe! Ett gott kaffe som funkar för alla tillfällen helt enkelt!

Om inte Mollbergs Blandning hade funnits hade jag druckit Forza! Selected Edition funkar också vid alla tillfällen! Det är alltid en unik blandning som är kul att ge bort som present.

Jag gillar mörkrostat kaffe, vilket ligger i ZOÉGAS dna!