ZOÉGAS Skånerost
Upptäck toner av mörka bär

Gott kaffe är vårt hantverk och passion. Skånerost är en orginalblandning från 1918 som för skåningen är känt som ”den gröne”. En smakrik komposition gjord av omsorgsfullt handplockade Arabicabönor från Östafrika och Brasilien, väl avvägt med högvuxna bönor från Centralamerika. Bönorna är varsamt mörkrostade och koppade i vårt kafferosteri i Helsingborg där vi lyft fram en smakfull kaffekaraktär av kärv mörkrost med behaglig fruktighet och toner av mörka bär. Med skånsk passion och kaffekunskap från hela världen har våra rostmästare sedan 1886 rostat och koppat bönor i vårt kafferosteri i Helsingborg. Vi på ZOÉGAS brinner för vårt hantverk och uttrycker vår passion genom vårt kaffe och smaken blir således resultatet av vårt arbete.

Rostningsgrad

Fyllighet

Syrlighet

Bryggtyper

Bryggkaffe

Hela Bönor

Kapslar

För att säkerställa ett kaffe av högsta kvalitet lägger vi ner kunskap, passion och en stor dos kärlek i varje enskild detalj av vårt kaffehantverk - från den omsorgsfullt handplockade bönan till att kaffet når din kaffekopp. Allt för att vi på ZOÉGAS ska kunna ge dig som kaffeälskare ett kaffe av högsta kvalitet - och låta dig uppleva en ZOÉGAS-stund tillsammans med en smakfull kopp Skånerost. 

Kaffebönorna i Skånerost kommer från bland annat Rainforest Alliance certifierade odlingar. Detta är en del av vårt hållbarhetsarbete för att säkra att kaffet odlas på ett sätt som skyddar miljön och ger bättre försörjningsmöjligheter för kaffeodlare. Allt för att du som kaffedrickare ska kunna njuta av den smakfulla ZOÉGAS-koppen och samtidigt vara en del i en positiv och hållbar utveckling för framtiden, för människa och miljö.  Läs mer om ZOÉGAS mångåriga hållbarhetsinitativ Coffee By Women här.

Skånerost ingår i vår Z-kollektion. Där hittar du våra klassiska smak- och aromrika kaffeblandningar som rostas på högvuxna Arabicabönor för att få fram just de smaknyanser som skapar vår unika karaktär. Med passion för mörkrost sedan 1886.

SMAKKOMPISAR – PASSAR BRA TILL

ZOÉGAS Skånerost är ett mörkrostat kaffe med en stor och fyllig doft med inslag av jord, nöt och svarta vinbär. Den kraftiga smaken är fylld av kärvhet med lång eftersmak av frukt och svarta vinbär. Kaffekompositionen passar perfekt till paj eller cheesecake med frukt och bär. Rekommenderas också efter salta och lätt syrliga rätter. Efter en buffé med kallskuret, salami, oliver, ananas, lax och potatis uppträder fruktig fyllighet.

Kalvfilé med muscovadosky och rotfruktsragu

Ett fint och smakrikt huvudnummer till en bjudning. Smakupplevelsen är sötsyrlig med inslag av salt rökighet – en kombination som kittlar smaklökarna.

Efter denna måltid passar ZOÉGAS Skånerost som har en kraftig smak, fylld av nöt och jord med en lång eftersmak av frukt och bär. Sältan i kalven tar fram söta toner av plommon  och svarta vinbär i kaffet. De sötsyrliga smakerna i muscavadoskyn och morötterna dämpar kaffets kärvhet och ger en söt och intensiv smak. Kombinationen gör att kaffets alla egenskaper förstärks och blir mer levande.

4 portioner

MUSCOVADOSKY

2 schalottenlökar
1 msk smör
1 dl rött vin
6 dl mörk kalvfond
1 msk rödvinsvinäger
5 krossade vitpepparkorn
1 nypa torkad timjan
1 lagerblad
Salt och peppar
1,5 msk muscovadosocker

Skala och hacka löken samt fräs den i smör. Tillsätt socker, rödvin och vinäger samt kryddorna. Reducera vätskan tills hälften kvarstår. Tillsätt kalvfonden och låt sjuda tills cirka 0,5 liter vätska kvarstår. Skumma gärna under tiden. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt av skyn med Maizena.

RAGU

4 medelstora mandelpotatisar
3-4 medelstora rödbetor
200 g färsk svamp, t ex champinjoner
3-4 medelstora gula lökar
Olivolja
Smör
Salt och peppar

Skölj och borsta potatisen samt koka den i saltat vatten tills den är mjuk rakt igenom och häll av. Skala och klyfta rödbetorna och lägg på en plåt. Pensla med olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta i ugn på 225°C grill tills de blir mjuka. Skala och halvera löken samt skär svampen i lagom stora bitar. Fräs lök och svamp i smöret. Tillsätt rödbetorna och smaka av med salt och peppar.

KALVFILÉ

800 g kalvfilé
2 msk smör
Salt och peppar

Putsa och stycka kalvfilén i fyra portionsbitar. Bryn köttet i stekpanna med smör, salt och peppar. Lägg det sedan i en ugnsfast form och stick in en termometer till mitten av en köttbit. Ställ in formen i ugnen på 175°C och vänta tills termometern visar 55°C. Ta ut köttet och linda i folie tills det ska serveras.

FLAMBERADE MINIMORÖTTER

20 minimorötter
1 msk smör
2 cl cognac
Salt och peppar

Skala och ansa morötterna. Stek dem i smör på hög värme med en nypa salt och peppar. Slå på cognac och tänd på. Sväng runt morötterna tills lågan har slocknat.

Slå på muscovadoskyn på ragun och tillsätt potatisen samt koka upp tills det är varmt. Lägg upp ragun i djup tallrik. Dela köttbitarna på mitten och lägg på tallrik. Toppa med de flamberade morötterna samt garnera med någon ört, t ex salvia. 

SKÅNEROST FINNS SOM HELA BÖNOR

Hela bönor ger en större smakupplevelse och passar dem som vill unna sig det allra godaste kaffet. Ett nymalet kaffe fyller hemmet med ljuvliga dofter, och genom att mala kaffet precis innan bryggning får drycken ännu mer arom och smak. Hela bönor ger dig dessutom friheten att brygga ditt kaffe precis som du vill ha det, med den bryggmetod du vill. 

Läs mer om hela bönor

ZOÉGAS i kapsel, gott, enkelt & nybryggt varje gång

”The modern art of coffee" - Det är en konst att göra riktigt välsmakande kaffe, men det behöver inte vara svårt. Skånerost finns som NESCAFÉ® Dolce Gusto®-kapslar. Kapslarna är konstruerade för att säkerställa att varje kopp karaktäriseras av stil och kvalitet för att erbjuda en riktig smakupplevelse. Kapslarna passar dem som vill unna sig en god kopp ZOÉGAS på nolltid, som espresso eller bryggkaffe. Ett bekvämt sätt att brygga sitt kaffe på och dessutom enkelt att byta kaffesort från kopp till kopp.

Hög standard skapar jämn kvalitet

Vi testar och provsmakar kaffet efter varje rostningmen varför är det så viktigt att provsmaka? Jo, för att kunna garantera att konsumenten får den allra bästa kvalitén måste man försäkra sig om att alla bönor lever upp till ZOÉGAS existerande sortiment. En Mollbergs Blandning ska ju alltid smaka som en Mollbergs Blandning! Därför testar vi alltid de nyrostade bönorna mot en referens som aldrig får vara mer än tre månader gammal.

Läs mer

Du kanske även skulle uppskatta
Vägen till mörkrostat kaffe
Läs mer
vad passar till vad?
Läs mer