Julkaffe 2016 - vad hände sen?

I februari 2016 arrangerade ZOÉGAS en designtävling i Nairobi, Kenya. Syftet med tävlingen var att designstudenter i Kenya skulle få chansen att sätta sin illustrativa prägel på årets Julkaffe. Kenya är signaturbönan i ZOÉGAS blandningar och sedan år 2011 har ZOÉGAS drivit hållbarhetsprojekt Coffee By Women i landet. Därmed var studenter i just Kenya ett självklart val.

Vinsterna i tävlingen var åtråvärda, vilket satte press på studenterna att prestera sitt yttersta. Den som vann med den bästa illustration fick, förutom den stora äran att få klä 2016-års ZOÉGAS Julkaffe, även en praktikplats på den berömda designbyrån Ogilvy i Nairobi i sex månader. Andrapriset och tredjepriset premiumiserades med en praktikplats på Ogilvy i tre månader.

Den 31/3 år 2016 skickades de finala bidragen till ZOÉGAS och i april presenterades vinnaren av en jury på ZOÉGAS via Skype. Vinnaren i den juliga illustrationstävlingen blev Esther Gichuhi som fick sätta sin prägel på Julkaffet 2016. Hon fick som utlovat även sin sex månaders praktikplats på Ogilvy.

Idag har Esther avslutat sina sex månader på designbyrån. Under sin praktiktid var hon involverad i många designprojekt tillsammans med en duktig mentor och efter bara två månader på Ogilvy tilldelades hon ett eget projekt med mindre tillsyn av mentorn då hon hade gjort bra ifrån sig. Under tiden på Ogilvy fick Esther även upp ögonen för animationer och har nu valt att fortsätta djupdyka i hennes nyfunna intresse för att lära sig mer om just animationer. Genom erfarenheten på praktiken har hon även hunnit slutföra ytterligare en examen. 

Idag arbetar Esther på Scangroup, som liksom Ogilvy, är en designbyrå i Nairobi. Hon har däremot fortfarande diskussioner med Ogilvy om att få komma tillbaka igen för fortsatt arbete på byrån.  

Jennifer Wairimu Njogu knep andraplatsen i designtävlingen och har även hon hunnit slutföra sin tre månaders praktik hos Ogilvy.
- ”Jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle få arbeta på en designbyrå och få chansen att utveckla mina kunskaper inom illustrationer, vilket jag nu har gjort!”

Jennifer menar att arbetsmiljön på reklambyrån tillät en kreativ anda som hon trivdes mycket bra i. Hon hade därför hoppats på att få stanna kvar längre.

Idag arbetar Jennifer med att starta upp sitt eget illustrationsföretag.

Evelyn Kelemba vann tredjepriset och har nu också avslutat sin praktik på Ogilvy.
- ”Idag känner jag mig mer omvärldsmedveten och jag önskar att jag hade fått komma tillbaka till stället som gav mig så mycket erfarenhet!”

Idag studerar Evelyn fortfarande på designskolan.