ZOÉGAS Sommarkaffe 2019
Upptäck toner av honungsmelon och äpplen.

Årets limiterade sommarblandning med signaturböna från Zambia bjuder på en spännande mörkrostad blandning med mjuka fruktiga söta smaker med toner av honungsmelon och äpplen. Kaffet i Zambia odlas på höghöjdsplatåer som ligger 1300-1800 m över havet, omgivet av böljande kullar.

Rostningsgrad

Fyllighet

Syrlighet

Bryggtyper

Bryggkaffe

Zoégas Summer Edition 2019 –inspirerad av Zambia

Årets limiterade sommarblandning med signaturböna från Zambia bjuder på en spännande mörkrostad blandning med mjuka fruktiga söta smaker med toner av honungsmelon och äpplen.

Kaffet i Zambia odlas på höghöjdsplatåer som ligger 1300-1800 m över havet, omgivet av böljande kullar.

- Signaturbönorna i årets blandning är fruktiga med en tydlig fräschör. De har odlats under kontrollerade former där rätt mängd vatten tillförts kaffebuskarna och rätt mängd gödning. Det gör att bönorna blir oerhört smakrika och gör sig väldigt fint i blandningen. Vi är riktigt nöjda med årets recept, säger Ida Cederlund, sensoriskexpert Zoégas

Blandningen gör sig bäst till kakor med mandel och nougat eller kanske en fräsch melonsallad med mynta. Vem drömmer inte om en klassisk sommartårta, med solvarma jordgubbar på toppen!  En perfekt match till årets sommarkaffe.

Zambia i södra Afrikas inland bjuder på världsarvslistade Victoriafallen och andra nationalparker med ett rikt djurliv. Zambia är också en av världen ledande kopparproducenter. Norra Zambia är en region som inte erbjuder mycket sysselsättning. Området har dålig infrastruktur, hög fattigdom och med i genomsnitt 6 barn per familj är sysselsättning oerhört viktigt.

Kaffe är inget som traditionellt odlats i Zambia utan så sent som  på 1980-talet började man satsa på storskalig kaffeodling. Att odla storskaligt är ovanligt i Afrika och satsningen är viktig för att sätta fler människor i sysselsättning och ha möjlighet till försörjning.

- Det var häftigt att se den enorma odlingen med kaffeträden i 4 km spikraka led. Odlingen ligger på en höghöjdsplatå, vilket ger en helt annan förutsättning jämfört med odlingarna i Kenya och Rwanda. Här jobbar 6000 plockare under skörden, varav 75% är kvinnor, säger Minette Rosén, råkaffeansvarig Zoégas.

Kaffeodlingen är områdets största arbetsgivare, som förutom att ge arbetstillfällen även satsar på att se till att det finns rent vatten i byarna, sanitetsfaciliteter i form av toalettmoduler med vatten , de sponsrar en skola samt jobbar med förebyggande hälsovård. Varje dollar de investerar gör stor skillnad eftersom det är extremt fattigt och ”rural”. Det är långt mellan skolor och hem och många promenerar 2 timmar varje dag enkel väg för att kunna ta sig fram till skola/arbete

För en 4-5 år sedan brainstormades det kring hur man kunde fortsätta att utveckla och stärka framför allt kvinnorna i området. Traktorer och andra maskiner används flitigt i arbetet på kaffeodlingen. Man beslutade sig för att utbilda och satsa på kvinnliga traktorförare för att kunna erbjuda även kvinnor olika typer av jobb och inte enbart  plockning av kaffebär. Idag arbetar 80 kvinnor på odlingen som traktorförare och 28-åriga Helen är en av dem:

- Jag arbetade tidigare som hårfrisörska men när jag hörde talas om möjligheten att utbilda mig, så tog jag den. Nu har jag arbetat som traktorförare i 2,5 år och jag tjänar mycket bättre nu. Jag har till och med öppnat ett sparkonto och lyckats spara lite pengar varje månad. Arbetet har gett mig ett nytt intresse för teknik och motorer och jag vill gärna utbilda mig vidare, säger Helen.

Det är sedan länge känt att stötta kvinnor till arbete som de får betalt och erkännande för, betalar sig både för familj och för samhället där de bor. Vår leverantör menar att en ytterligare fördel med kvinnliga traktorförare är att många kvinnor är mer rädda om fordonet, kör varsammare och tar bättre hand om skötseln av traktorn än många av männen. Satsningen på kvinnorna har varit framgångsrikt för båda parter och nästa steg i satsningen är att börja utbilda kvinnliga bulldozerförare.

Du kanske även skulle uppskatta