ZOÉGAS Julkaffe 2018
Upptäck toner av lingon & nougat.

Årets signaturbönors tydligt fruktiga karaktär tillsammans med den mörka bärigheten från Östafrika, ger blandningen en balanserad eftersmak som passar till julens alla smaker. I år firar julkaffetraditionen från ZOÉGAS 30 år! Njut av 100% Arabicabönor, rostat och koppat i Helsingborg. Med passion för mörkrost sedan 1886.. I vårt kafferosteri i Helsingborg har våra rostmästare varsamt rostat och koppat bönorna för att lyfta fram en smakrik kaffekaraktär med toner av lingon och nougat. Våra rostmästare och kvalitetsspecialister har med kunskap, passion och omsorg skapat en smakfull och unik blandning av högsta kvalitet.

Rostningsgrad

Fyllighet

Syrlighet

Bryggtyper

Bryggkaffe

Hela Bönor

Vi känner stolthet över vårt kaffehantverk och gillar att nörda ner oss i varje enskild detalj – från den omsorgsfullt handplockade bönan till att den smakfulla koppen av årets blandning når din kaffekopp. Allt för att vi på ZOÉGAS ska kunna ge dig som kaffeälskare en spännande variation av smakfulla kaffekaraktärer – med det bästa kaffet, och inget annat än det bästa. Kaffebönorna i årets unika Julkaffe kommer från bland annat Rainforest Alliance certifierade odlingar. Detta är en del av vårt hållbarhetsarbete för att säkra att kaffet odlas på ett sätt som skyddar miljön och ger bättre försörjningsmöjligheter för kaffeodlare. Allt för att du som kaffedrickare ska kunna njuta av den smakfulla ZOÉGAS-koppen och samtidigt vara en del i en positiv och hållbar utveckling för framtiden, för människa och miljö. Läs mer om ZOÉGAS mångåriga hållbarhetsinitiativ Coffee By Women här

Julkaffet 2018 ingår i vårt Selected Edition sortiment. Där hittar du våra unika smak- och aromrika kaffeblandningar som rostas på högvuxna Arabicabönor för att få fram just de smaknyanser som skapar vår unika karaktär. 

Historien bakom julkaffet 2018

Största utmaningen i regionen är logistiken kring att frakta kaffet då området är mycket avlägset beläget, infrastrukturen är dålig och det finns endast en väg som går upp till området. Här regnar det mycket vilket orsakar jorderosion och man vet inte från dag till dag om det är möjligt att transportera på vägen eller inte. Avlägsenheten gör det omöjligt för kooperativet att frakta gödningsmedel. Det betyder att kaffet odlas naturligt ekologiskt -det finns inget annat sätt!

I Peru är mineralindustrin och fisket viktigt för landet. Kaffe i Peru har idag inte så stor värdeandel av exporten men är viktigt för folket genom att det odlas i bergsområdena (många lever där och har inte tillgång till stadens fördelar). Peru är ett kaffeland med stor potential men där kunskapen är ganska låg. Ett land som hamnat lite efter sina ”kaffegranne” Colombia på grund av sin historia. 60% av kaffet produceras i landets norra delar. Det handlar om små jordbruk uppe på sluttningarna

Årets signaturbönor kommer från ett kooperativ som under många år letts av Mrs Augusta. Kooperativet väljer sin ledare och mrs Augusta är mycket stolt över sitt ledaruppdrag som hon haft under många år.  Mrs Augusta torkar sitt kaffe varsamt på stenhällarna i området. Solen värmer upp stenen vilket ger en varsam torkningsprocess med värme både över- och underifrån. Här har man arbetat med odlarna i kooperativet under många år. De har fått utbildning i hållbara odlingsmetoder och hjälp med att kompletera kaffeodlingen med andra grödor för att bli självförsörjande.  

- Under mitt besök i kooperativet träffade jag kaffeodlare som var nöjda och lycklig med livet i området. Få hade önskemål om att flytta. Mrs Augusta var otroligt stolt över att med hjälp av inkomsten från sin kaffeodling lyckats skicka sina barn till universitetet, säger Minette Rosén, råkaffeexpert Zoégas

 

 

Julkaffet finns som hela bönor

Hela bönor ger en större smakupplevelse och passar dem som vill unna sig det allra godaste kaffet. Ett nymalet kaffe fyller hemmet med ljuvliga dofter, och genom att mala kaffet precis innan bryggning får drycken ännu mer arom och smak. Hela bönor ger dig dessutom friheten att brygga ditt kaffe precis som du vill ha det, med den bryggmetod du vill. 

Läs mer om hela bönor

Du kanske även skulle uppskatta
Vägen till mörkrostat kaffe
Läs mer