ZOÉGAS Julkaffe 2017
Upptäck toner av smörkola och fikon

Gott kaffe är vårt hantverk och passion. ZOÉGAS Julkaffe 2017 är en smakfull blandning baserad på högvuxna och handplockade Arabicabönor från vårt hållbarhetsinitiativ i Rwanda. Skörden kommer från området Nyamumba i Rwanda där kaffebären växer 1700 meter över havet vid sjön Lake Kiwu. Årets Julkaffe-blandning med bönor från Rwanda ger kaffet fyllig och len eftersmak. I vårt kafferosteri i Helsingborg har våra rostmästare varsamt mörkrostat och koppat bönorna till perfektion för att lyfta fram en smakfull kaffekaraktär av en krispig fruktighet och fin friskhet med mjuka toner av fikon och smörkola. Bakom varje enskild detalj – från böna till den smakfulla Julkaffe-koppen finns ett gediget kaffehantverk skapat med kunskap och en stor dos kärlek. Allt för att vi på ZOÉGAS ska kunna ge dig som kaffeälskare det bästa kaffet och låta dig uppleva en ZOÉGAS-stund.

Rostningsgrad

Fyllighet

Syrlighet

Bryggtyper

Bryggkaffe

Hela Bönor

Kaffebönorna i ZOÉGAS Julkaffe 2017 kommer från bland annat Rainforest Alliance certifierade odlingar. Detta är en del av vårt hållbarhetsarbete för att säkra att kaffet odlas på ett sätt som skyddar miljön och ger bättre försörjningsmöjligheter för kaffeodlare. Allt för att du som kaffedrickare ska kunna njuta av den smakfulla ZOÉGAS-koppen och samtidigt vara en del i en positiv och hållbar utveckling för framtiden, för människa och miljö. Läs mer om ZOÉGAS mångåriga hållbarhetsinitativ Coffee By Women här.

ZOÉGAS Julkaffe 2017 ingår i ZOÉGAS Selected Edition-kollektion. Där hittar du ZOÉGAS finaste kaffeblandningar som mörkrostas på en komplex blandning av högvuxna Arabicabönor med noggrant utvalda aromer och speciella kopprofiler för en ännu större smakupplevelse. Med passion för mörkrost sedan 1886.

Historien bakom Julkaffet 2017

Årets limiterade julkaffeblandning är ett resultat av vårt hållbarhetsprojekt Coffee By Women i Rwanda, med fokus på kvinnligt entreprenörskap, ökade försörjningsmöjligheter och en hållbar odling för framtiden. Vårt projekt hjälper kaffebönderna att höja kvaliteten på kaffet, vilket i sin tur ger en högre inkomst för den enskilde kaffebonden.

2017-års julkaffe och nummer 29 i den årliga julkaffe-upplagan, består av ovanligt fina och högvuxna Arabicabönor från området Nyamumba i Rwanda. Kaffeodlingarna ligger på 1 700 meter över havet omgivna av sjön Lake Kiwu. Den höga altituden i kombination med rik vulkanisk lerjord ger kaffebönorna en intensiv och fruktig smak med en tydlig friskhet. Den mörkrostade blandningen har naturliga toner av fikon och smörkola som ger en fyllig och len eftersmak.

Mellan skördarna har kaffeodlarna i Rwanda mindre att göra. För att hålla sig sysselsatta väver de kvinnliga bönderna vackra korgar i olika naturmaterial såsom murgröna, papyrus, bananblad och bamburemsor. De handgjorda korgarna färgas sedan med växtfärger och säljs i dekorationssyfte för att få en extra inkomst. När vi senast besökte odlarna köpte vi med oss 264 handgjorda korgar från 60 kvinnor som bland annat kommer att säljas i vår butik i Helsingborg. För att kvinnorna ska kunna fortsätta med tillverkningen önskade de sig stöd i form av handskar, saxar, vattentankar förkläden och en symaskin. Överskottet från försäljningen av korgarna kommer därför att gå till de kvinnliga kaffeodlarna för att de ska kunna fortsätta och utveckla sin verksamhet.

- Det känns bra att vi kan hjälpa till ytterligare med försäljningen av de handgjorda korgarna för att kvinnorna ska kunna fortsätta att utveckla sitt entreprenörskap. Det är dessutom extra roligt  att vi har kunnat köpa en hel skörd av kvinnliga odlare som deltagit i våra utbildningar i Rwanda, säger Minette Rosén, Råkaffeansvarig på Zoégas.

SMAKKOMPISAR – PASSAR BRA TILL

Kaffe kan, precis som vin, kombineras med olika tillbehör, smaker och rätter för att bäst komma till sin rätt. Årets Julkaffe riktar sig till mörkrostkonsumenten som vågar prova något nytt under juletid för att få den där extra smakfulla julkänslan. Julkaffets smakfulla, lena och fylliga blandning med toner av smörkola och fikon passar extra bra till salt och sött.

Du kanske även skulle uppskatta
vad passar till vad?
Läs mer