5 ARPIL 2017: SOMMARKAFFE MED SMAK FRÅN UNIK KAFFEBUSKE

Det nya sommarkaffet Viva Summer från Zoégas innehåller kaffebönor med ursprung i Östafrika men som är framodlade i Ecuador. Kaffeskörden är ett resultat av ett projekt för att öka produktionen av kvalitetskaffe och samtidigt främja Ecuadors kaffeexport. Sommarblandningen balanseras med bönor från Colombia och Brasilien och har toner av smultron och papaya. #zoegas #coffeebywomen

Zoégas lanserar sommarkaffet Viva Summer med en helt ny kaffesmak från unika kaffebuskar. Kaffeplantorna har sitt ursprung i Östafrika men är framodlade av lokala producenter och agronomer i Ecuador och anpassade efter lokala förutsättningar. De nya kaffebuskarna kommer från ett av de mångåriga hållbarhetsinitiativ som drivs för att öka kaffebönders försörjningsmöjligheter samt att säkra kvalitetskaffe för framtiden. Projektet syftar till att lokala kaffeodlare på ett naturligt sätt odlar mer motståndskraftiga kaffebuskar, som är mindre känsliga mot temperaturskillnader och sjukdomar.

− Klimatförändringarna har blivit ett stort hot mot världens kaffeproduktion och många kaffeodlare har inte den kunskap som krävs för att skydda sin skörd. Därför gör våra hållbarhetsinitiativ en viktig skillnad och resulterar i mer motståndskraftiga och produktiva kaffebuskar skapar som ökar inkomsterna och förbättrade levnadsvillkor för kaffeodlarna. Vi är helt ensamma om dessa bönor och det känns fantastiskt att erbjuda detta hantverk till våra svenska Zoégasdrickare. Ett sommarkaffe med en helt ny smak från en, på många sätt, speciell kaffebuske, säger Hans Nilsson, Marknadschef på Zoégas.

Ecuador har förutsättningarna för att odla kaffe av hög kvalitet men produktionen är förhållandevis låg. Förutom att främja Ecuadors kaffeodlare samt kaffeexport har det mångåriga projektet också bidragit till en helt ny och unik smakprofil. Kaffebönorna har smak av Östafrika men med en tydlig karaktär av Colombia, vilket är nytt i kaffets värld. 

− De unika kaffebönorna från Ecuador har en fruktig och annorlunda smak som balanseras väl tillsammans med högkvalitativa bönor från Colombia och Brasilien. Blandningen ger en smakfull och livlig mörkrost med somriga toner av smultron och papaya, säger Ida Cederlund, Receptansvarig på Zoégas.

− När vi fick möjligheten att köpa dessa unika bönor var det spännande av flera anledningar. Det är dels ovanligt med smaker från Ecuador i svenska kaffeblandningar men de här bönorna är dessutom ett resultat av vår egen forskning tillsammans med lokala småskaliga kaffeodlare som får nya försörjningsmöjligheter, säger Minette Rosén, Råkaffeansvarig på Zoégas.

Zoégas ¡Viva Summer!
Sommarkaffet Zoégas Viva Summer Selected Editions är en tillfällig och exklusiv blandning som rostas i begränsad upplaga på 100 procent Arabicabönor. Viva Summer finns i butik från och med vecka 15 som malet kaffe och hela bönor.

Läs mer om Zoégas hållbarhetsarbete på zoegas.se.

För mer information, vänligen kontakta:

Hans Nilsson, Marknadschef Zoégas Nestlé Sverige AB
hans.nilsson@se.nestle.com
Mobil: 0702 – 48 80 60

Annelie Barkelund, Informationschef Nestlé Sverige AB 
annelie.barkelund@se.nestle.com
Mobil: 0727 - 03 23 86