1 FEBRUARI 2010: NY RECEPTBOK: KAFFE OCH MAT I SMAKHARMONI

Vilket slags kaffe är godast att servera efter kokt kalv med dillsås? Till snittar med lax och räkor? Eller till ankleverterrin? Kaffe är en av våra populäraste drycker, ändå är det få som känner till hur kaffets över 800 smaker påveras av vad som serveras till. ZOÉGAS nya receptbok ”Smakfullt med kaffe” erbjuder en guide till hur man kombinerar kaffe och mat på bästa sätt för att förhöja smakupplevelsen.

En kopp kaffe kan vara så mycket mer än bara en kopp kaffe. Kaffe är en av våra smakrikaste drycker med över 800 smakämnen – ungefär dubbelt så många som i vin. Och det serveras otroligt mycket kaffe i Sverige såväl i hemmet som på caféer och restauranger. Ändå är det få som känner till hur man kan förhöja smakupplevelsen genom att eftersträva smaksynergi mellan kaffet och det som serveras i anslutning.

Nu lanserar ZOÉGAS – Sveriges ledande expert på mörkrostat, smakrikt kaffe – receptboken ”Smakfullt med kaffe” som inspirerar kaffeälskare att välja kaffesort med tillbehören i åtanke, ungefär som när man väljer ett visst vin till en viss slags mat.

I boken presenteras recept på allt från snittar till bakelser skapade av kockar och konditorer på 15 av Sveriges mest framstående caféer och restauranger. Till rätterna rekommenderar kaffesommelieren Daniel Chomieniec kaffe som lyfter smakupplevelsen. Daniel Chomieniec är trefaldig finalist i Barista Cup samt smakexpert på Nordiska Smakpatrullen och har bland annat undervisat i smaksynergi på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

- Skillnaden på smakupplevelsen av kaffet är enorm beroende på vad som serveras innan eller till. Genom en parning av kaffe till sortiment kan smakerna komplettera varandra och ge nya, spännande smaksensationer. Det här är en kafferevolution som ingen vill missa, säger Daniel Chomieniec, kaffesommelier för ZOÉGAS.

Exempelvis har KRAV- och Rättvisemärkta ZOÉGAS HAZIENDA med sin komplexa, välbalanserade smak med toner av mogna bär, plommon och nötter en friskhet som framträder och bevaras extra väl efter salt mat som ost, salami och räkor. ZOÉGAS SIDAMO ETHIOPIA serveras med fördel i kombination med söta desserter som Tiramisu och Crème brûlée vars smaker lyfter kaffets karaktär av blodgrapefrukt.
________________________________________________________

För mer information och produktprov, kontakta:

Cathrine Ossborn, Marknadschef ZOÉGAS Nestlé Sverige AB Tel: 042-19 91 64 eller 070–543 40 47, cathrine.ossborn@se.nestle.com

Marie Louise Elmgren, Informationschef Nestlé Sverige AB Tel: 042-19 91 27 eller 070-340 92 85, marielouise.elmgren@se.nestle.com

ZOÉGAS grundades 1886 i Helsingborg av italienaren Carlos Zoéga. Familjen Zoéga sålde företaget till Nestlé på hundraårsdagen 1986. Därmed firar ZOÉGAS 125 år i år. ZOÉGAS är ledande på marknaden för mörkrostat kaffe, en rostning som ger kaffet en kraftfull arom med fyllig eftersmak. ZOÉGAS kaffe är baserat på högkvalitativa Arabica-bönor för en rik smakupplevelse. www.zoegas.se eller www.facebook.com/zoegaskaffe.