8 SEPTEMBER 2015: NY DESIGN OCH NYTT FORMAT!

ZOÉGAS har mörkrostat kaffe av högsta kvalitet sedan 1886. För att bevara våra blandningar intakta och fortsätta erbjuda kaffe av absolut högsta kvalitet relanserar vi vårt malda bryggkaffesortiment i en lite mindre förpackning om 450 gram.

Formatförändringen innebär också att vi justerar ner våra listpriser per förpackning och rekommenderar lägre hyllpriser på både Selected och Z-range. Allt för att ge fler kaffedrickare möjlighet att lättare välja bland favoriter i hela vårt sortiment, då alla våra varianter rekommenderas att kosta ungefär lika mycket i butik. För att göra det så tydligt som möjligt för dig som konsument ändrar vi i samband med formatändringen också designen i syfte att stärka skillnaden mellan Selected och Z-range.

Från 500 gram till 450 gram
I början av 2013 delade vi vårt sortiment baserat på våra olika kaffeblandningar. Då olika bönor har olika pris justerades priset för Selected upp på grund av mindre utbud av bönorna samt komplexiteten i blandningarna. Nu ändrar vi design, format och justerar listpriser samt prisrekommendationerna igen. Relanseringen av vårt malda bryggkaffesortiment i ny förpackning på 450 gram innebär att alla våra varianter kommer att kosta ungefär lika mycket i våra prislistor samt i våra rekommenderade hyllpriser. Det finns fortsatt prisskillnader baserat på att olika bönor har olika pris,  men vi väljer att jämna ut priserna. ZOÉGAS kan inte styra priserna ute i butik, vi ger genom prisändringen handlarna möjlighet att prissätta vårt sortiment jämnare och på lägre prispunkter så att du som konsument har möjlighet till större variation.

Från och med vecka 38 börjar de nya produkterna ersätta de gamla ute i handeln. Den regniga sommaren bidrog till ökat kaffedrickande vilket gjort att de nya förpackningarna levererats till vissa butiker redan från vecka 34. Under en period kan det finnas både gamla och nya förpackningar på butikshyllan.

Flest koppar på marknaden och ett lågt pris per kopp för dig som konsument
Tack vare den höga kvalitet ZOÉGAS kaffe håller räcker varje paket ZOÉGAS bryggkaffe i 450 gram till hela 72 koppar (vid 6,25 grams kaffedosering per kopp). Detta kan jämföras med cirka 7 gram per kopp vilket ger 60-70 kroppar kaffe per paket om 500 gram, som är den generella doseringsrekommendationen på den svenska marknaden. Tack vare den lägre doseringen kostar också varje kopp kaffe lite mindre, som konsument får du mycket för pengarna. Med ZOÉGAS finns ingen anledning att överdosera, kvalitén ger en rik och fyllig smak vid rekommenderad dosering. Vill man ha sitt kaffe starkare kan man alltid gå upp i rostningsgrad.

Faktorer som påverkar världens kaffepriser
Allt kaffe köps och säljs på kaffebörsen i New York där priset styrs av utbud och efterfrågan. På kaffebörsen sätts ett marknadspris för allt kaffe som säljs och köps. Beroende på råkaffets kvalitet finns det olika kvalitetstillägg som styr priset ytterligare. Ett råkaffe som håller en hög kvalitet får ett påslag i pris, så kallat kvalitetspålägg, medan ett kaffe med sämre kvalitet blir billigare. Kaffe som råvara är en av världens mest handlade råvaror. Även denna aspekt påverkar slutpriserna på kaffe.

Vi justerar priserna ungefär var 8-10 vecka och det exakta priset beror helt på hur världsmarknaden utvecklas. Vi kan endast rekommendera handlarna vilka priser de sätter i butik. De priser som vi nu säljer kaffet till våra kunder för, det vill säga handlarna, ger dem möjlighet att justera ner pris per förpackning. Jämför gärna priset per kopp med våra konkurrenter, som konsument får du mycket för pengarna!

Hållbart hela vägen
För att ta fram smaknyanserna som skapar blandningarnas unika karaktärer är kaffe från Östafrika, till exempel Kenya, ett viktigt ursprung för ZOÉGAS. Tyvärr minskar kaffeproduktionen i landet samtidigt som efterfrågan av kvalitetskaffe från Kenya ökar. Som ett led i ZOÉGAS arbete för hållbar kaffeodling har vi under 2015 startat vårt andra initiativ i Kenya, i samarbete med Nestlé globalt samt CMS. Målsättningen är att utbilda 42 000 kaffebönder i hållbar kaffeodlingvarav minst 30 procent kvinnor, så att de kan öka avkastningen på sina befintliga kaffeodlingar. Det är avgörande att göra kaffeodling så attraktivt som möjligt för bönderna att fortsätta odla kvalitetskaffe, på ett hållbart sätt, som de kan får bra betalt för. ZOÉGAS investerar 1,5 miljoner i projektet under en treårsperiod från lokal budget. Våra projekt innebär att kaffebönderna odlar mer kaffe av bättre kvalitet på samma hektar, och genom att de odlar hållbart kaffe av rätt kvalitet kan de dessutom få bättre betalt.

Z RANGE

SkånerostBlue JavaMezzoIntenzoDark Temptation

SELECTED

Mollbergs blandningBlack VelvetPresso,ColombiaForzaDark Forest

SELECTED ORGANIC

HaziendaEstanzia

_________________________________________________________

Cathrine Ossborn, Marknadschef ZOÉGAS Nestlé Sverige AB Tel: 042-19 91 64 eller 070–543 40 47, cathrine.ossborn@se.nestle.com

Marie Louise Elmgren, Public Affairs Manager Nestlé Sverige AB  Tel: 042-19 91 27 eller 070-340 92 85, marielouise.elmgren@se.nestle.com

ZOÉGAS grundades 1886 i Helsingborg av italienaren Carlos Zoéga. Familjen Zoéga sålde företaget till Nestlé på hundraårsdagen 1986. Därmed firar ZOÉGAS 125 år i år. ZOÉGAS är ledande på marknaden för mörkrostat kaffe, en rostning som ger kaffet en kraftfull arom med fyllig eftersmak. ZOÉGAS kaffe är baserat på högkvalitativa Arabica-bönor för en rik smakupplevelse. www.zoegas.se eller www.facebook.com/zoegaskaffe.