9 AUGUSTI 2010: NESTLÉ ARBETAR FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER OCH HÅLLBAR UTVECKLING

Nestlé arbetar för mänskliga rättigheter och hållbar utveckling Inom Nestlé, som producerar ZOÉGAS Kaffe, Nescafé och Nespresso, tar vi, den i dagarna utkomna kafferapporten från SwedWatch, på största allvar och menar att rapporten tar upp viktiga och för oss alla angelägna frågor.

SAMARBETE OCH REGELVERK LEDER UTVECKLINGEN VIDARE

 • Nestlé accepterar varken barnarbete eller tvångsarbete i enlighet med Global Compacts 10 principer om mänskliga rättigheter och som Nestlé skrivit under.
 • Lagar och avtal ska följas.
 • Rätten till rätt lön ska följa ILO,s riktlinjer som Nestlé också skrivit in i sina affärsprinciper ”Nestlé Corporate Business Principles”.
 • Nestlé var en av grundarna till SAI (Sustainable Agricultural Initiative), stödjer ICO (International Coffee Organisation) och menar att samarbete med myndigheter, leverantörer,  producenter, organisationer och odlare, är ett viktigt led för att nå förbättringar för såväl  samhälle som miljö.
 • Nestlé arbetar sedan 30 år tillbaka direkt med odlare och ger rådgivning, utbildning,  hjälp till alternativa grödor och specialanpassade kaffeplantor för olika växtområden och  som delas ut gratis. (Projekt i Mexiko, Elfenbenskusten, Etiopien, Thailand, Filippinerna, Indonesien, Vietnam och  Kina)

Rapporten belyser småodlarnas och kaffearbetarnas svåra situation men visar också att de som arbetar i de större kaffeodlingarna har fått det bättre. Ett positivt inslag är att den brasilianska staten gjort satsningar för att skärpa lagstiftningen och att övervaka implementeringen av denna.

VAD HAR VI GJORT FÖR ATT FÖRBÄTTRA SITUATIONEN FÖR ODLARNA SEDAN 2005?

 • 2006 lanserade Nestlé det första Fairtrade certifierade kaffet genom Nescafé’s Partners Blend och Zoégas Hazienda, från odlingar som ingår i Nestlés partnerskapsprojekt. Sedan dess har Zoégas produktportfölj ökat till att omfatta; bryggkaffe, espresso och hela bönor.
 • Zoégas lanserade både Fairtrade- och KRAV-märkt kaffe i samma förpackning.
 • 2006 anslöt sig Nespresso till Rainforest Alliance och beräknar ha 80% certifierat kaffe 2013.
 • 2008 lanserades det första 4C-kaffet inom Nestlé och samtidigt engagerade sig Nestlé i olika UTZ-projekt
 • Under slutet av 2008 tog Nestlé fram ”The Nestlé Supplier Code” som under 2009 skickats ut till alla våra kaffeleverantörer, även i Brasilien, med kriterier kring mänskliga rättigheter och iljöhänsyn som de ska följa för att få vara leverantör till företaget.

VAD HÄNDER NU INOM NESTLÉ/ZOÉGAS?

 • Nu tar vi nästa steg och gör en uppföljning av Nestlé Supplier Code genom direkt ontakt med leverantörerna.
 • Till kravspecifikationen i Supplier Code lägger vi också till de 12 bekämpningsmedel som följer WHO’s och EU’s rekommendationer – ”Dirty dozen”.
 • Genom våra stora krav på hög kvalitet betalar vi mer för kafferåvaran och fortsätter riva efterfrågan på kaffe.
 • För att uppmuntra kunder att välja kaffe som odlas enligt justa metoder har Zoégas ökat antalet certifierade produkter, senast två KRAV-märkta storhushållsprodukter, 2010.
 • Nestlé Professional främjar också certifierade alternativ i kaffemaskinerna och har intensifierat informationen om certifierade val och miljöbesparingar.

Med fortsatt fokus och en långsiktig satsning på certifierade produkter och interna kontrollprogram är vårt mål att medverka till en förbättring för de odlare som levererar vårt kaffe.

________________________________________________________

FÖR MER INFORMATION, KONTAKTA:

Marie Louise Elmgren, informationschef Nestlé Sverige AB Tel: 042-19 91 27 eller 070-340 92 85, marielouise.elmgren@se.nestle.com

ZOÉGAS grundades 1886 i Helsingborg av italienaren Carlos Zoéga. Familjen Zoéga sålde företaget till Nestlé på hundraårsdagen 1986. Därmed firar ZOÉGAS 125 år i år. ZOÉGAS är ledande på marknaden för mörkrostat kaffe, en rostning som ger kaffet en kraftfull arom med fyllig eftersmak. ZOÉGAS kaffe är baserat på högkvalitativa Arabica-bönor för en rik smakupplevelse. www.zoegas.se eller www.facebook.com/zoegaskaffe.