21 OKTOBER 2013: MÖRKA BÄR OCH CHOKLAD SÄTTER TONEN PÅ ZOÉGAS JULKAFFE 2013

Julkaffet är äntligen här! ZOÉGAS kaffeexperter har för 26:e året i rad valt ut årets finaste bönor och skapat ZOÉGAS julkaffe 2013. Den goda mörkrostade blandningen med toner av mörka bär och choklad rostas och mals endast i begränsad upplaga och finns i handeln från vecka 44.

Som traditionen bjuder har ZOÉGAS kaffeexperter samlats för att välja ut de bästa bönorna från året som blir till ZOÉGAS julkaffe. Årets julkaffe är en unik blandning av förstklassiga bönor från bland annat Kenya och Östafrika och har en mustig smak med toner av mörka bär och choklad. Den tongivande bönan i blandningen kommer från norra Burundi i Östafrika och odlas av den lokala kaffeodlaren Marie Chantal.

– Vi fick de första proverna från Marie Chantal i somras och bönorna håller en ovanligt hög och jämn kvalitet. Vi arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor och att förbättra villkoren för de personer som har kaffe som inkomstkälla. Därför känns det extra roligt att presentera en blandning som både gör nytta och smakar gott. Alla som köper årets julkaffe är med och bidrar till utvecklingen av hållbart kaffe, säger Cathrine Ossborn, marknadschef på ZOÉGAS.

Marie Chantal Ncahouri föddes 1972 i norra Burundi. Hon har tidigare arbetat som lärare men sedan 2010 äger och driver Marie Chantal tvättningsstationen Gashikanwa Speciality Coffee där årets tongivande julkaffeböna kommer ifrån. En del i ZOÉGAS hållbarhetsarbete syftar till att lyfta fram de kvinnliga kaffebönderna. Marie Chantal driver flera initiativ i området och har bland annat startat ett mentorprogram med över 2 000 odlare i området, varav 25 procent är kvinnor. Mentorprogrammet drivs för att sprida kunskap och öka kvaliteten på kaffet som odlas där. Genom att öka kvaliteten på kaffe ökar även avkastningen för kaffeodlingen.

– Burundi håller sakta men säkert på att bygga upp sin kaffeindustri. Marie Chantal och hennes familj gör ett otroligt bra jobb för de cirka 2 000 kaffeodlare som verkar i området. Hon har bland annat introducerat ett mikrofinansieringsprogram så att odlarna kan få förskottsbetalt för sin skörd samt byggt tvättstationer för specialkaffe, säger Minette Rosén, råkaffeansvarig på ZOÉGAS.

Generellt tvättar man enbart kaffe som från början håller hög kvalitet och har förutsättningar att bli bättre. Att tvätta bönorna framhäver de inre egenskaperna av bönorna och ger ett smakfullare kaffe. Processen ställer dock stora krav på hanteringen och det är viktigt att den sköts korrekt för att inte få motsatt effekt. Ju högre upp kaffet växer desto bättre är det. Burundibönorna till årets julkaffe har fått mogna fram långsamt på cirka 1650 – 1800 meters höjd över havet.
________________________________________________________

PRODUKTINFORMATION

ZOÉGAS julkaffe 2013 fungerar bra till julens alla mustiga smaker. Årets julkaffe passar dessutom extra bra i kombination med till exempel en chokladtryffel smaksatt med kanel eller en chokladfondant serverad med varma hallon. Den unika blandningen finns i butik från vecka 44 och har ett rekommenderat cirkapris på 46,90 kronor.

FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:

Ida Cederlund, sensorikspecialist ZOÉGAS Nestlé Sverige AB

Tel: 042-19 93 06, ida.cederlund@se.nestle.com

Cathrine Ossborn, marknadschef ZOÉGAS Nestlé Sverige AB

Tel: 042-19 91 64 eller 070–543 40 47, cathrine.ossborn@se.nestle.com

Marie Louise Elmgren, informationschef Nestlé Sverige AB

Tel: 042-19 91 27 eller 070-340 92 85, marielouise.elmgren@se.nestle.com

ZOÉGAS grundades 1886 i Helsingborg av Carlos Zoéga. Familjen Zoéga sålde företaget till Nestlé på hundraårsdagen 1986. ZOÉGAS är ledande på marknaden för mörkrostat kaffe, en rostning som ger kaffet en kraftfull arom med fyllig eftersmak. ZOÉGAS kaffe är baserat på högkvalitativa Arabica-bönor för en smakfullare upplevelse. www.zoegas.se eller www.facebook.com/zoegaskaffe.