ZOÉGAS historia

Med rötter i Italien och ett förflutet i Brasilien, via Tyskland och Danmark till Skåne. En lång resa idag, ett närmast ofattbart äventyr på 1800-talet. Historian om hantverket ZOÉGAS är berättelsen om en köpman och hans hustru som la grunden till det goda kaffe som idag dricks över hela vårt avlånga land. Allt började i Landskrona, året var 1881.

Carlos Zoéga, ZOÉGAS grundare, valde att specialisera sig på hantverket, mörkrostat kaffe. Han tyckte att mörkrostade kaffebönor smakade godare än annat kaffe på marknaden som fanns på 1880-talet. Därför startade han sitt eget kafferosteri som vi idag känner igen som ZOÉGAS. Företaget hade däremot inte kunnat leva vidare om det inte vore för Carlos fru, Maria Thunell, en entreprenörska som innan relationen med Carlos drev sin egen fotografiateljé. Tillsammans hyste de ett passionerat förhållande till gott kaffe, en passion som än idag driver oss. Det har resulterat i att över 50% av allt mörkrostat kaffe som säljs i Sverige kommer från ZOÉGAS. Fortfarande, efter mer än 130 år, är ZOÉGAS Sveriges största specialist på mörkrostat kaffe.

De mest kvalitativa och finaste bönorna är de som smakar bäst att mörkrosta och är även ett uttryck för hög kvalitet. Som marknadsledare inom mörkrost utvecklar vi ständigt nya mörkrostblandningar för varje smak och gom. Dock finns det olika smakpreferenser på marknaden och därför har vi även mellanrostade kaffeblandningar, precis som en riktig god mellanrost ska smaka. 1986 köpte Nestlé upp ZOÉGAS, en av världens största livsmedelskoncerner. Idag finns ZOÉGAS kaffe på en restaurang, ett företag, ett café, i en butik eller i ett hem nära dig, var du än befinner dig i Sverige.  

Vid sekelskiftet flyttades såväl verksamhet som bostad till den fastighet på Drottninggatan där ZOÉGAS Café & Butik fortfarande finns kvar i nästan oförändrat skick. 1903 blev en milstolpe i företagets historia. Då skapades Mollbergs Blandning. Femton år senare skapades Horns blandning, som senare döptes om till Skånerost. Båda var banbrytande kaffeblandningar och finns fortfarande som spjutspetsar på marknaden nästan ett sekel senare. Den kaffekunskap som Carlos Zoéga fört med sig från Brasilien bildade en stomme, som sedan utvecklades inom familjen i generation efter generation.

"Att komponera en kaffeblandning kan i någon mån jämföras med att komponera musik"

Så uttryckte Rudolf Zoéga senare kaffetillverkningens magi. Han hade börjat i firman 1913 och vid faderns död 1923 övertog han rollen som företagets chef och ägare. I slutet av tjugotalet köptes en ny rostmaskin in från Amerika. Den kunde rosta uppåt 240 kg kaffe åt gången, men hos ZOÉGAS nöjde man sig med 180 kg – av en enda anledning. För att få högsta möjliga kvalitet.

EN PÄRLA I HELSINGBORGS NÄRINGSLIV

Med en kaffebrännare för 90 kr och en kaffekvarn för 83 kr öppnade Carlos Zoéga år 1881 kaffehandel i Landskrona. Det är det egentliga årtalet för ZOÉGAS start. 1886 räknas annars som firmans födelseår eftersom verksamheten då Carlos och Maria flyttade verksamheten till Helsingborg. Maria lämnade då över ansvaret för ateljén till sin lillasyster och började alltmer engagera sig i Carlos kaffeverksamhet.

”Härmed får jag för den ärade allmänheten tillkännagifva att jag i morgon öppnar Kaffe-, Socker- och Théhandel i N:o 27 Kullagatan…”. Så stod det i öppningsannonsen den 30 november 1886. Därmed hade Helsingborg fått vad som så småningom skulle visa sig bli en vackert skimrande pärla i stadens näringsliv. Butiken fanns i gatuplanet med bostaden ovanför. Kaffebrännaren placerades på vinden där också råkaffet förvarades. Snart flyttades dock rosteriet ner i källaren.

Dock gick Carlos ur tiden redan år 1888 och hustrun Maria övertog firman helt och hållet. Detta år var ett tragiskt år för Maria som förlorade både sin make, sin mamma och bara en månad efter att hon fött sin och Carlos gemensamma son Carl-Ture gick även han bort i plötslig spädbarnsdöd. Kvar stod Maria med sin dotter Clara-Maria och företaget ZOÉGAS.

Trots den makabra situationen som Maria lämnades i efter alla de tragiska bortgångarna hade hon ändå en verksamhet att ta hand om; Kafferosteriet ZOÉGAS. Maria fick många fantastiska erbjudanden om att sälja sin kaffeverksamhet men som den affärskvinna hon var valde hon att avstå från samtliga erbjudanden. Istället gick Maria runt till alla caféer i Helsingborg och marknadsförde ZOÉGAS och verksamheten tog fart!

Ett par år senare, med en välgående verksamhet, gifte Maria om sig med Johan Svensson som tog Marias efternamn, Zoéga, vilket hon valde att behålla efter Carlos bortgång. Johan började så småningom att även han engagera sig i verksamheten ZOÉGAS Kafferosteri. Deras son Rudolf var den som skulle utveckla företaget från hantverk till industri som övertog verksamheten efter sina föräldrar.

DET SKA SMAKA KVALITET

Denna filosofi har genomsyrat företagets affärsidé alltsedan starten. Kvalitetstänkandet har varit den linje ZOÉGAS hela tiden följt och utvecklats efter och så är det än idag. Kvalitet, tradition och omtanke är de tre nyckelord som styr verksamheten.

1952 flyttades verksamheten till Ängelholmsvägen och en helt nybyggd anläggning med ett av Europas modernaste rosterier. Samma anläggning som vi verkar i idag, även om den sedan dess ständigt utvecklats på samma sätt som resten av verksamheten med ambitionen att leverera ett riktigt gott kaffe.

1986, exakt 100 år efter grundandet, övertog AB Findus, eller Nestlé Sverige AB som företaget heter idag, aktiemajoriteten i ZOÉGAS Kaffe AB. Det som gjorde köpet möjligt var den kvalitetsfilosofi de båda företagen hade. En kvalitet som vi arbetar hårt för att skapa genom omsorgsfullt val av råkaffe i kombination med duktiga yrkesmänniskor som verkligen bryr sig om resultatet. Carlos Zoégas grundade sitt kaffesrosteri ZOÉGAS men utan Marias entreprenörsanda och tron på kaffehantverket och varumärket vet vi inte var ZOÉGAS hade varit idag. Det måste trots allt ha funnits anledningar till att det fanns andra som ville köpa kafferosteriet efter Carlos död liksom att Johan valde att ta sin frus efternamn. Många såg potential i verksamheten men vem vet, hade andra lyckats lika bra som Maria Zoéga. Vi har Carlos, Maria och deras barn att tacka för att vi kan dricka riktigt gott kaffe av högsta kvalitet!